De eerste stappen naar digital accounting
Uit onderzoek van de Antwerp Management School blijkt dat accountants het belang van aanpassingsvermogen erkennen en ook stimuleren. Hoe loopt dit in de praktijk? Kan je je als accountant makkelijk hierin ontwikkelen? En hoe bereid je je daar het beste op voor?
Begin vandaag
Aanpassingsvermogen gaat vaak gepaard met digitalisering en nieuwe technologieën in accounting kantoren. Uit een recente bevraging van Acerta en Antwerp Management School blijkt dat het voor 57% van de medewerkers belangrijk is om zich te kunnen aanpassen aan die nieuwe technologiëen en werkwijzes. Voor meer dan de helft sluit de digitalisering van processen hierop aan.
Mede dankzij de coronacrisis, die de digitale versnelling in gang heeft gezet, zijn digitalisering en automatisering dagelijkse kost voor een accountant. De eerste bouwstenen naar digitalisatie zijn gelegd. Uit het onderzoek blijkt dat 55% reeds documenten digitaliseert en 51% zijn weg heeft gevonden naar de cloud. De helft van de bevraagde accountants geeft aan hierdoor meer tijd vrij te hebben voor zijn rol als expert-adviseur. Goed nieuws, maar er is ruimte voor verbetering.
Zet extra stappen
Wil je een meerwaarde bieden als acccountant? Denk verder en ga voor de volgende stappen. Volgens de bevraging blijkt er nog een zee van ruimte om te groeien. Inzetten op automatsering van processen gebeurt reeds bij 42% van de bevraagden. Slechts 20% geeft aan ook gebruik te maken van artificiële intelligentie en realtime rapportering. Big data doet het nog minder met slechts 4%.
Deze nieuwe technologieën zijn bij veel accountants al dagelijkse realiteit en mag je zeker niet missen. Schoolvoorbeelden als Google en Amazon gebruiken – weliswaar onopvallend – al jaren artificiële intelligentie en big data.
Digitalisering: the road to success
Niet enkel het gebruiksgemak van digitalisering biedt voordelen. Steeds meer accounting kantoren ondervinden een interessedaling bij het aantrekken van personeel. Gevolg hiervan is dat het beroep accountant al jaren op de lijst van knelpuntberoepen staat. Digitalisering kan hierin een positieve factor spelen. Automatisering en digitalisering van repetitieve taken leiden voor de accountant tot meer focus op taken die een meerwaarde bieden. Zo kunnen ze de rol van expert-adiviseur ten volle bekleden.
Resultaat: meer tijd om een toegevoegde waarde te bieden aan de klant. Daar worden je medewerkers, je klanten en ook jijzelf als accountant alleen maar beter van.
Bron: www.acerta.be
if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {};window.strchfSettings.stats = {url: “https://ncoi-learning.storychief.io/nl/eerste-stappen-naar-digital-accounting?id=935224613&type=2”,title: “De eerste stappen naar digital accounting”,id: “d97119c0-a136-4a67-be2f-b6aa12cd222a”};(function(d, s, id) {var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;}js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js”;js.async = true;sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs);}(document, ‘script’, ‘storychief-jssdk’))
Zin in meer?
Als boekhouder, accountant of financieel directeur ben je actief in een domein dat geen seconde stilstaat. De opleidingen accounting van NCOI Learning houden je kennis van wetgeving, boekhoudkundige technieken en rapportering op peil. Resultaat? Betrouwbaarder advies, efficiëntere oplossingen en betere beleidsbeslissingen. Schrijf je nu in voor één van onze accountingopleidingen. Wat dacht je van de basisopleiding Boekhouden of Essentials boekhouden en jaarrekening? Heb je al wat ervaring op de teller, dan kan je je skills aanscherpen via Advanced boekhouden.