Welke impact heeft Covid-19 op jouw belastingaangifte?

Finance, tax & accounting

Binnen enkele maanden is het weer tijd voor jouw jaarlijkse afspraak met de belastingadministratie. Met welke nieuwigheden moet je ditmaal rekening houden in jouw aangifte? En welke impact heeft Covid-19 op fiscaal vlak? Pieter Debbaut, Tax Adviseur bij Liantis en docent aan de Fiscale Hogeschool, licht een tip van de sluier.

“De Corona-pandemie heeft ons leven dooreengeschud en dat is met de belastingaangifte niet anders”, aldus Pieter Debbaut. “De vele Corona-maatregelen hebben immers ook fiscale gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan de werknemers die gedurende een bepaalde periode werkloos waren en een tijdelijke werkloosheidsuitkeringen genoten. De bedrijfsvoorheffing hierop werd verlaagd, zodat ze op het moment van de uitkering netto meer zouden overhouden. Maar binnenkort volgt de afrekening, waardoor heel wat gezinnen een extra belastingfactuur in de bus zullen krijgen. Als iemand dit vooraf weet, kan hij daar rekening mee houden. Alleen stellen we vast dat veel mensen geen flauw idee hadden.”

Ook stelt zich de vraag hoe bepaalde steunmaatregelen voor zelfstandigen fiscaal behandeld worden. Pieter Debbaut: “Er zijn heel wat verschillende maatregelen genomen: het crisisoverbruggingsrecht, het relance- of heropstartoverbruggingsrecht, bijkomend ouderschapsverlof, … Deze worden niet allemaal op dezelfde manier belast: sommige worden belast aan een afzonderlijk tarief, terwijl andere als vervangingsinkomen belast worden. Het precieze statuut van een zelfstandige speelt ook een rol: er zijn immers belangrijke verschillen naargelang het om een eenmanszaak of een bedrijfsleider gaat. Hoe dan ook weet ik nu al zeker dat heel wat zelfstandigen zullen verschieten!”

De fiscale gevolgen van Corona gaan trouwens verder dan de fiscaliteit van de steunmaatregelen. Zo zijn ook de regels inzake inkomsten uit een studentenjob gewijzigd (wanneer is jouw kind nog ten laste en wanneer niet meer) en zijn er ook heel wat vragen over de fiscale behandeling van lokale premies. Andere heikele thema’s zijn de consumptie- en maaltijdcheques (wat als deze verlopen zijn) en de vergoeding voor thuiswerk (waarop heb je recht en onder welke voorwaarden).

“Opgelet: Covid-19 laat zich niet enkel voelen in de belastingaangifte van deze zomer, maar zal ook terug te vinden zijn in de aangifte van volgend jaar. Veel maatregelen die aangekondigd werden voor de eerste Corona-golf zijn een jaar later immers nog steeds in voege.”

Corona is evenwel niet de enige reden waarom jouw belastingaangifte er dit jaar anders uitziet dan vorig jaar. Ook de Programmawet van eind december 2020 zorgt voor enkele nieuwigheden. Zo is onder andere de fiscaliteit inzake kosten voor kinderopvang veranderd, zijn er fiscale wijzigingen voor mantelzorgers en zijn sommige fiscale grensbedragen voor fiscaal voordelig sparen bevroren. Ook zijn er nieuwe regels inzake giften, dienstencheques en bedrijfswagens …

Opletten met een vereenvoudigde aangifte

Bijna vier miljoen landgenoten krijgen een voorstel voor een vereenvoudigde aangifte, waarbij de gegevens al vooraf ingevuld zijn. Dat lijkt handig, maar zorgt volgens Pieter Debbaut voor een vals gevoel van zekerheid. “Het lijkt alsof je zelf niks meer moet doen, omdat jouw aangifte al voorbereid is. Maar niet is minder waar. We hebben gemerkt dat zo’n voorstel vaak nog heel wat fouten bevat of onvolledig is. Zo worden bepaalde uitgaven die recht geven op belastingvermindering niet automatisch opgenomen. Mensen doen er dan ook goed aan om dit voorstel grondig te controleren, zeker omdat er maar weinig tijd is om te reageren.”

Covid-19 laat zich niet enkel voelen in de belastingaangifte van deze zomer, maar zal ook terug te vinden zijn in de aangifte van volgend jaar
Pieter Debbaut

Woonfiscaliteit: wat kan er nog?

In Vlaanderen is de woonbonus afgeschaft. “Toch betekent dit niet dat elk fiscaal voordeel via vastgoed onmogelijk geworden is. Zo kan iemand via de aankoop van een tweede woning onder bepaalde voorwaarden wel degelijk nog een belastingvoordeel genieten op federaal niveau. Ook het systeem van de pandwissel of hypotheekoverdracht biedt op Vlaamse niveau nog mogelijkheden.”

if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {};window.strchfSettings.stats = {url: “https://ncoi-learning.storychief.io/nl/welke-impact-heeft-covid-19-op-jouw-belastingaangifte?id=1709642443&type=2”,title: “Welke impact heeft Covid-19 op jouw belastingaangifte?”,id: “d97119c0-a136-4a67-be2f-b6aa12cd222a”};(function(d, s, id) {var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;}js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js”;js.async = true;sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs);}(document, ‘script’, ‘storychief-jssdk’))

Zin in meer?

Schrijf je dan zeker in voor de opleidingssessie Update fiscaliteit 2021. Alle belangrijke nieuwigheden voor de belastingaangifte komen aan bod. Bovendien krijg je een toelichting over de meest recente standpunten van de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) op het vlak van levensverzekeringen en successieplanning.

Biografie

Pieter Debbaut is Tax Adviseur bij Liantis en docent aan de Fiscale Hogeschool. Hij startte zijn loopbaan als kredietbeheerder bij Centea en was van 2000 tot 2014 docent bij de studie- en vormingsdienst van ERGO. Daarna was hij bij ERGO aan de slag als Tax Manager. Hij is medeauteur van diverse fiscale uitgaven (zowel boek als artikels) en al vele jaren een gewaardeerd fiscaal docent.

Relevante opleidingen

Van controller naar volwaardige businesspartner

De 4-daagse opleiding 'Van controller naar volwaardige businesspartner' zet aan tot actie. Met een evenwichtige mix van theorie en praktijk leer je welke 'bouwstenen' het management ondersteunen om 'in control' te blijven. Je krijgt inzicht in de nieuwste modellen en methodologieën. Centraal staat het concept van waardecreatie. Hoe kan de controller bijdragen tot de strategische ondernemingsdoelstellingen?
Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "Van controller naar volwaardige businesspartner"

Btw opleiding van a tot z

Tijdens de basisopleiding 'Btw van a tot z' maak je kennis met alle elementaire principes van de btw en leer je je boekhouding en btw-aangifte op elkaar af te stemmen. Als je de btw-basistechnieken onder de knie hebt, levert dat je bovendien tijd en geld op. En als je al een basiskennis hebt, dan fris je die met deze opleiding op en ben je weer up-to-date.
Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "Btw opleiding van a tot z"