7 iPad-tips om slimmer te werken

Een iPad is meer dan een blits gadget. Ook professioneel kan je er perfect mee aan de slag. Apple-expert en docent Jozef Dresselaers zet je op weg met 7 productieve tips.

1. Gebruik de multitask-functie
De docent van de Kluwer Opleiding ‘Uw iPad professioneel gebruiken’ verbaast er zich telkens weer over hoeveel mensen de multitask-functie van de iPad niet kennen. “Dat is het menu dat je eenvoudig kan oproepen om een overzicht te hebben en te switchen tussen alle openstaande apps.”

 

2. Spaar je batterij
Daar bestaan trucjes voor, zoals apps niet te laten ‘verversen’ in de achtergrond (zie de algemene instellingen). Wat niet werkt, maar vaak gedaan wordt, is het stoppen van apps door ze weg te ‘swipen’. De waarheid is dat je je iPad zo wakker maakt en de batterij sneller leeg is.

 

3. Waar is de ‘verkenner’?
Een van de grote verschillen tussen iOS, het besturingssysteem van je iPad en iPhone, en Windows, is de plaats waar programma’s data opslaan. In Windows is de alombekende C-schijf één grote opslagruimte. iOS gebruikt per programma een afzonderlijke ‘silo’.
“Om veiligheidsredenen”, legt Jozef Dresselaers uit. “Als je Windows-systeem gehackt wordt via je browser, dan heeft de hacker toegang tot al je bestanden. Krijg je via iOS malware binnen tijdens het surfen, dan bereikt die enkel de data in de silo van je browser. Veel meer dan een paar websites is dat niet. Veiligheid is één van de redenen waarom bedrijven hun personeel liever een iPad dan een andere tablet geven.”

 

4. Weet waar je wat bewaart
Office-documenten bewerken op je iPad is kinderspel, dankzij apps van Apple zelf, maar ook Windows en Google maken handige programma’s. Al die toepassingen hebben één iets gemeen: de documenten die je bewerkt, worden steeds vaker – en dikwijls zonder dat de gebruiker dit beseft – bewaard in ‘the cloud’.

Met die cloud is op zich niets mis of onveilig. Toch huiveren veel bedrijven bij de gedachte dat hun bedrijfsdata ‘rondzweven’. “Meestal zijn het de gebruikers die voor onveilige omstandigheden zorgen, door onzorgvuldig om te springen met wachtwoorden bijvoorbeeld. Daar maak je best goede afspraken over. Tijdens de training geef ik daar enkele tips over”, zegt Jozef Dresselaers.

 

5. Verkopen via de iPad
Voor saevernotelesprofessionals opent de iPad een nieuwe wereld. Dankzij apps zoals Evernote volstaat een foto van het naamkaartje van een klant om zijn gegevens op te slaan in je adresboek, jouw referenties aan hem te bezorgen en meteen ook te connecteren op LinkedIn.

 

Showpad

“Ook een CRM-oplossing is een must-have voor elke sales die met z’n iPad op pad gaat”, zegt Jozef Dresselaers. “Je kan klantengegevens oproepen waar je maar wilt en ze meteen synchroniseren met je iPhone en computer.” Handige verkopers installeren op hun iPad ook een app om brochures of productfilms te tonen en offertes op te stellen. ShowPad en d!NK zijn twee ontwikkelaars van eigen bodem die zulke apps maken.

 

6. Eindelijk papierloos?
Wie zijn iPad, iPhone en computer netjes synchroniseert, heeft op elk toestel toegang tot zijn meest recente notities. Ook hier is Evernote een uitstekende app voor. Ideaal om te gebruiken tijdens vergaderingen. Wie er zich op toelegt, tovert zijn iPad en andere devices om tot digitale documentatiecentra, inclusief verslagen, documenten, e-mails, filmpjes enzovoort, netjes gerangschikt volgens thema of project.

“De uitdaging is uiteraard de orde bewaren. Er bestaan zoveel apps en cloud-services dat je al snel overal iets hebt bewaard. Dat kan je voorkomen door met je collega’s of je werkgever een workflow af te spreken en te bepalen welke app je waarvoor gebruikt”, adviseert Jozef Dresselaers.

 

7. Presenteer zoals een pro
keynoteDe iPad is de ideale verzamelbox voor al je presentaties. Die maak je bijvoorbeeld in Keynote of PowerPoint en plaats je daarna op je iPad om te presenteren vanuit Keynote, PowerPoint of SlideShark.

 

powerpointLukt dat foutloos en zonder morren? Niet altijd, geeft Jozef Dresselaers toe. “De kans is groot dat je bij het overplaatsen iets moet bijwerken, zoals een lettertype dat je iPad niet herkent.” En wat als je daar geen tijd voor hebt? Dan maak je eenvoudigweg een pdf van je presentatie en plaats je die op je iPad. Iets minder dynamisch, maar goed genoeg voor de meeste presentaties.

 

appletv

Nog een laatste tip voor wie met zijn presentatie buitenshuis gaat: neem altijd een setje kabels mee om je iPad te verbinden met een beamer of een scherm. Beter wordt het als je in een vergaderzaal belandt waar Apple TV geïnstalleerd is. Dan presenteer je draadloos.

 

 

Wil u zelf alles uit uw iPad halen voor uw job?
Schrijf dan nu in voor de Kluwer-opleiding ‘Uw iPad professioneel gebruiken’. Docent van de opleiding is Jozef Dresselaers , Apple Support Consultant en Trainer bij PowerView IT.

 

 

 

 

Avatar photo

Auteur

NCOI Learning : une équipe d’experts qui apporte aux entreprises et aux professionnels de l’inspiration en apprentissage et développement.

Lire aussi

Nieuws per domein

Les plus lus

Let's connect