1 op de 3 werknemers krijgt stress van zijn baas

Werknemers gaan meer dan ooit gebukt onder stress. Sinds 1 september zijn werkgevers verplicht daar wat aan te doen. Kluwer Opleidingen helpt hen daarbij.

Stress en burn-out zijn goed op weg om dé professionele kwalen van de 21ste eeuw te worden. Steeds meer werknemers geraken overspannen, verliezen de controle over hun job en staan noodgedwongen een tijd ‘langs de kant’.

De resultaten van het stress-onderzoek dat Kluwer Opleidingen in de zomer van 2014 liet uitvoeren door onafhankelijk onderzoeksbureau IVOX (onderzoek bij 3.312 professionals) laten weinig aan de verbeelding over:

  • één op de drie werknemers krijgt stress van zijn baas;
  • meer dan 20 procent werkt dagelijks vóór of na de kantooruren;
  • 14 procent voelt zich voortdurend overbelast;
  • bij 70 procent zit de schrik erin dat de werkdruk in de toekomst alleen maar toeneemt

Professionals op de rand van…

Meer dan een op de vijf respondenten geeft aan dagelijks buiten de kantooruren te werken. Nog eens 32% zegt dat meerdere malen per week te doen. Slechts 13% zegt nooit buiten de kantooruren te werken.

 

Vooral HR-verantwoordelijken en managers houden zich niet aan de kantooruren. Daarnaast vallen voornamelijk 40-plussers en professionals in bedrijven tot 200 medewerkers ten prooi aan geregeld overwerk.Dat blijft niet zonder gevolgen: 14% van de professionals geeft aan te veel werkdruk te ervaren en zich voortdurend overbelast te voelen. Bij degenen die dagelijks overwerken, loopt dat aandeel op tot 22%.

Werken buiten de kantooruren heeft uiteraard invloed op de scheiding tussen werk en privé. 61% van de respondenten zegt dat de scheiding vervaagt. Driekwart van hen verwacht hierdoor meer uren te werken; volgens  68% zal de permanente werkdruk nog stijgen en leiden tot negatieve stress. Een positief punt is dan weer dat 51% zijn of haar werk- en privé-activiteiten beter georganiseerd krijgt.

Baas is grote stressfactor, ook voor managers

Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat bijna één op de drie respondenten, of ze nu medewerker, HR-verantwoordelijke of zelf manager zijn, zegt stress te krijgen van zijn of haar leidinggevende. De algemene werkdruk lijkt hier minder een rol te spelen: ook van de 3% medewerkers die zegt te weinig werk te hebben en weinig werkdruk te ervaren, geeft een op de drie aan dat de baas voor stress zorgt. Onder de managers is het vooral de jongere generatie die stress krijgt van zijn baas. Minder dan de helft van de respondenten (46%) voelt zich gemotiveerd door zijn leidinggevende.

« De cijfers uit het onderzoek bevestigen wat we in de markt zien: steeds meer professionals lijden onder een erg hoge werkdruk. Zij lopen het risico om in een negatieve spiraal terecht te komen of erger nog, om uit te vallen met een burn-out. Dat blijkt overigens ook uit onze studie: de professionals die zeggen met stress en een (te) hoge werkdruk te kampen, hebben een veel negatiever beeld van zichzelf, hun bedrijf en hun manager. Er is met andere woorden heel wat werk aan de winkel om de feelgood-factor terug de hoogte in te krijgen », zegt Miek Wouters, Learning Consultant bij Kluwer.

De nieuwe wet op psychosociale risico’s die op 1 september van kracht ging, moet daar wat aan doen. Werkgevers zijn vanaf nu verplicht om preventief op te treden tegen stress en burn-out op de werkvloer.

 

well_at_work_shutterstock_202284775Keep the fire burning
De juiste werkomgevingen creëren is een verantwoordelijkheid van iedereen: professionals, leidinggevenden, preventieadviseurs en hr-specialisten. Het opleidingsaanbod van Kluwer Opleidingen helpt hen daarbij.

Op ‘Keep the fire burning‘ ontdekt u hoe u stress en burn-out kan voorkomen: door carrières beter te sturen, de juiste werkomgeving te creëren,
oog te hebben voor mensen hun talenten …

Surf naar Keep the fore burning en maak langer en gezond werken mee mogelijk.

Avatar photo

Auteur

NCOI Learning : une équipe d’experts qui apporte aux entreprises et aux professionnels de l’inspiration en apprentissage et développement.

Lire aussi

Nieuws per domein

Les plus lus

Let's connect