Hoe overwin je koudwatervrees als nieuwe manager?

Ben je een expert in je domein, maar zou je graag doorgroeien naar een managementfunctie? Dan is het Management Skills Program van NCOI Learning de perfecte eerste stap.

 

Professionals die door de jaren heen uitgegroeid zijn tot ware experten in hun vakgebied, krijgen soms koudwatervrees als ze plots een team moeten aansturen. Nochtans is dat nergens voor nodig. Het komt er immers op aan om de juiste leadership en management skills aan te leren.

 

Word je in het Management Skills Program omvergeblazen door een lawine aan theorieën en filosofieën? “Neen, absoluut niet”, getuigt deelneemster Karen Mariën. “De klemtoon ligt van begin tot einde op praktische vaardigheden, workshops en voorbeelden. Je krijgt een rugzak met tools en skills mee die je dagelijks kunt toepassen in je eigen werkomgeving. Uiteraard gaat de docent in op een aantal theoretische concepten, maar de hands on-technieken zijn veruit het belangrijkste. Je kunt hierdoor heel snel de vertaalslag maken van de opleiding naar je concrete jobomgeving.”

 

Waarom?

De motivatie om dit programma te volgen kan erg divers zijn. Karen wilde vooral een aantal concepten en tricks meekrijgen om verandering binnen het bedrijf waar ze werkt te kunnen realiseren met het team. “Atlas Copco Airpower NV is een toonaangevende speler in industriële productiviteitsoplossingen. Denk daarbij aan lucht- en gascompressoren, vacuümoplossingen, stroomgroepen, industriële gereedschappen … Het komt er voor ons bedrijf dan ook op aan om trends op te volgen en juist te implementeren, wat meestal nieuwe inzichten en ook een andere mindset vraagt. Van opleiding ben ik ingenieur en de technische kant boeit me dan ook. Maar naar de toekomst toe is het belangrijk om nieuwe zienswijzes ingang te doen vinden. Met het Management Skills Program wilde ik graag meer bagage krijgen om mensen binnen het bedrijf te motiveren om mee te durven denken.”

 

Docent Ronny Frickx beaamt dat de achtergrond en drijfveren van de deelnemers erg uiteenlopend zijn. Wel ziet hij een evolutie bij alle deelnemers. “Het feit dat de opleiding over verschillende maanden gespreid wordt, zorgt ervoor dat wij, zonder uitzondering, bij alle deelnemers een belangrijke progressie zien. Precies door de verschillende achtergrond is die evolutie niet dezelfde bij iedereen. Zo merken we bij sommigen vooral een progressie in presentatietechnieken, terwijl anderen veel sterker worden in bijvoorbeeld de interactie met medewerkers.”

 

Ken jezelf … en daarna de anderen

Ken je jezelf goed? Weet je welk persoonlijkheidstype je bent? Hieraan wordt heel wat aandacht besteed tijdens de opleiding. Karen Mariën: “Ik was ervan overtuigd dat ik introvert en rationeel was, maar tijdens het opleidingsprogramma bleek dat ik eigenlijk een zeer extravert type ben. Het besef dat er andere karakters zijn, ieder met een eigen insteek, en de aangereikte tools om hiermee om te gaan, helpen me om verbindend te communiceren.” Dit wordt bevestigd door Tinneke Struyf, die samen met Karen de opleiding volgde: “Zelf was ik gedurende 17 jaar loontrekkende in een HR-omgeving. Sinds een tijdje ben ik actief als freelancer in payroll services. Ik volgde het opleidingsprogramma om in de toekomst HR-teams beter te kunnen ondersteunen. Het inzicht in mezelf en in anderen zorgt ervoor dat ik veel meer voeling gekregen heb met de kwaliteiten en beperkingen van de mensen rondom mij. Ik weet nu veel beter hoe ik succesvol met hen kan samenwerken.”

 

Persoonlijk project

“Alle deelnemers krijgen tijdens de opleiding de opdracht om een persoonlijk project uit te werken, waarin ze de aangeleerde skills kunnen uittesten”, vult Ronny Frickx aan. “Dit kan gaan om een project of traject dat al bestaat binnen hun bedrijf, maar ook om een volledig nieuw project. Dankzij deze oefening kunnen ze tijdens de cursus praktijkervaringen uitbouwen en met elkaar delen. Die interactie biedt een belangrijke meerwaarde, omdat de deelnemers op die manier veel praktijksituaties leren herkennen en erop inspelen. De terugkomdag staat trouwens in het teken van het uitwisselen van feedback over persoonlijke projecten.”

 

Drie rode draden

“Doorheen het opleidingsprogramma lopen drie rode draden”, stelt Ronny Frickx. “Eerst en vooral het persoonlijke traject dat elke deelnemer aflegt. Door de focus op praktische tools en tips kan iedereen de input vanuit het programma vertalen in zijn of haar eigen dagdagelijkse professionele omgeving. Daarnaast is er veel aandacht voor insights discovery en de persoonlijkheidstypologie aan de hand van kleuren. De cursisten leren niet alleen zichzelf kennen, maar leren ook andere persoonlijkheden herkennen en hierop inspelen. Een laatste rode draad heeft te maken met communicatie: we brengen de deelnemers bij hoe ze optimaal communiceren in verschillende situaties.”

 

Zin in meer?

Ben je een startende leidinggevende of een vakexpert die wil uitgroeien tot een succesvolle manager? Dan is het Management Skills programma echt een meerwaarde voor jou.

 

Ronny Frickx was HR Director en COO bij een multinational. Sinds 2010 helpt hij managers en teamleaders om sterkere leiders te worden en beter te communiceren.


Karen Mariën
is Technology engineer Polymers & Composites bij Atlas Copco Airpower NV.


Tinneke Struyf
is zaakvoerder van HR-T-Consulting en stuurt samen met teamleaders HR-afdelingen van bedrijven aan.

Avatar foto

Auteur

Gude Verhaert is productmanager voor de trainingen in marketing, communicatie en leadership. Voor de ontwikkeling van leeroplossingen in deze domeinen laat ze zich graag inspireren door haar uitgebreid netwerk van trainers en consultants in combinatie met een gezonde interesse voor nieuwe trends en ontwikkelingen in de opleidingswereld. Haar uitdaging? Ervoor zorgen dat professionals permanent bijleren én bijblijven.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect