Een opleiding volgen? Geniet van steun van de Vlaamse overheid

Een opleiding volgen? Geniet van steun van de Vlaamse overheid
Een opleiding volgen in combinatie met je huidige werk? Hiervoor biedt de Vlaamse overheid drie opleidingsincentives aan. Ontdek ze hier!

Om te kunnen innoveren heb je nieuwe kennis en skills nodig. Opleidingen zijn dan ook cruciaal voor de productiviteit en de competitiviteit van bedrijven. Daarom biedt de Vlaamse overheid drie opleidingsincentives aan: opleidingsverlof, opleidingskrediet en opleidingscheques. Als je in de privésector werkt kan je gebruikmaken van dit duwtje in de rug om werk en opleiding te combineren.

Opleidingsverlof

Als werknemer in de privésector in Vlaanderen heb je recht op 125 uren opleidingsverlof. Als je een arbeidsmarktgerichte of loopbaangerichte opleiding volgt, mag je dus afwezig zijn van je werk om naar de les te gaan of om te studeren. Je loon wordt doorbetaald, terwijl je werkgever ter compensatie een forfaitair bedrag terugbetaald krijgt. Dit Vlaams opleidingsverlof vervangt het vroegere betaald educatief verlof.

Opleidingskrediet

Neem je tijdskrediet om een opleiding te volgen en werk je in de privésector of in de socialprofitsector? Dan kan je, boven op je vervanginsinkomen van de RVA, ook opleidingskrediet krijgen, een aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid. Je kan volledig of halftijds tijdskrediet opnemen om tijdelijk niet of halftijds te gaan werken. Dat kan voor opleidingen die per jaar minimaal 360 uur (120 uur per trimester) duren of 27 studiepunten (9 per trimester) tellen. 300 uren per jaar volstaan in geval van een opleiding voor het behalen van een diploma secundair onderwijs.

Opleidingscheques

Wil je een opleiding volgen om je positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien heb je wel recht op opleidingscheques, waarmee je deels de opleiding kan betalen. Je betaalt zelf de helft van de opleidingscheque, terwijl de Vlaamse overheid de andere helft betaalt. Deze regeling geldt zowel voor werknemers uit de privésector als uit de publieke sector. Als je over hoogstens een diploma secundair onderwijs bezit, kan je voor alle opleidingen uit de Opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives met opleidingscheques betalen. Als je hooggeschoold bent, geldt deze optie enkel voor loopbaangerichte opleidingen.

Welke opleiding en welke incentives?

In diezelfde Opleidingsdatabank kan je opzoeken voor welke opleiding je van deze drie opleidingsincentives gebruik kan maken. Wil je weten voor welke opleidingsincentives je in aanmerking komt? Dat kom je te weten door enkele vragen te beantwoorden via de Wegwijzer Vlaamse opleidingsincentives.

Bron: vlaanderen.be

Zin in meer?

Heel wat van onze opleidingen komen in aanmerking voor deze opleidingsincentives, van boekhouding, hr en projectmanagement tot data science en business management. De volledige lijst van opleidingen vind je in de Opleidingsdatabank. Ontdek daarnaast ook het opleidingsaanbod op onze website!

Meer informatie rond de opleidingssubsidies vind je in deze artikels:

Avatar foto

Auteur

Greetje Schoenmaekers is Business Manager bij NCOI Learning en is verantwoordelijk voor business development, productontwikkeling en learning solutions.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect