Excel: 10 toepassingen die je nog niet kende

two businessmen discussing business strategy at office desk. Boss and employee working together.
Je efficiëntie en productiviteit verhogen? Dat kan via applicaties zoals Excel. Het zou je verbazen hoe de vele functies je kunnen helpen. Ontdek 10 tips.

Je efficiëntie en zo ook je productiviteit verhogen? Dat begint al bij de meest gangbare applicaties. Applicaties die je waarschijnlijk dagelijks gebruikt. Doet Excel je bijvoorbeeld een belletje rinkelen? Het zou je verbazen hoe de vele functies van dit Microsoft-programma je werk kunnen vergemakkelijken. Ontdek alvast deze 10 tips en tricks die je meteen in de praktijk kan toepassen.

1. Sneller werken met Flashfill

Flash Fill vervolledigt een lijst automatisch aan de hand van een patroon. Stel: alle voornamen in kolom A staan en alle familienamen in kolom B, maar je wil in kolom C de volledige naam.

Typ de eerste naam volledig in kolom C1. Doe hetzelfde in kolom C2. Excel zal nu het patroon opmerken en vragen om de lijst volledig aan te vullen. Druk op enter om te accepteren.

2. Niet meer worstelen met telefoonnummers

Wanneer je een telefoonnummer invoert dat begint met een nul, verdwijnt die. Wil je deze toch behouden, dan schrijf je een apostrof voor het nummer.

3. Visueel sterk met heatmaps

 


Kom alles te weten over Excel!
Neem deel aan de online Excel Experience Days op 28-29-30 november


Een heatmap is een eenvoudige manier om data visueel voor te stellen aan de hand van kleuren.

Selecteer de data, ga naar ‘start’ en klik via ‘stijlen’ op ‘voorwaardelijke opmaak’. Vervolgens klik je op ‘kleurenschalen’ en kies de kleurencombinatie de je wil toepassen.

4. Bundel je bereik

In documenten met veel data is het handig om je bereik een naam te geven. In plaats van het volledige bereik handmatig te moeten selecteren, kan je zo gewoonweg de naam in de formules gebruiken.

Selecteer alle data die in hetzelfde bereik moeten zitten. Klik in het lint op ‘formules’ en ga vervolgens naar ‘naam definiëren’.

5. De juiste datum met NU

De actuele datum en het actuele uur invoeren? Typ in een cel =NU(). De datum en het uur zullen verschijnen en worden automatisch geüpdatet.

6. Slim opzoeken

Staat er een woord in je spreadsheet dat je niet kent of wil je makkelijk een bijpassende foto zoeken? Dat kan in Excel. Selecteer het woord in je spreadsheet. Klik op de rechtermuisknop en ga naar ‘slim opzoeken’. Zo krijg je info en foto’s over je geselecteerde woord.

7. Quick analysis tools

De quick analysis tools kan je veel rekentijd besparen.

Selecteer je bereik met data en klik in de rechterbenedenhoek van je selectie het icoontje met de bliksemschicht aan. Zo krijg je alle mogelijke manieren om met je data visueel aan de slag te gaan.

8. Dubbele waarden verwijderen

Selecteer de cellen waarin dubbele lijnen staan. Via ‘data’ of ‘gegevens’ à ‘dubbele waarden verwijderen’ kan je die duplicaten makkelijk verwijderen.

9. Screenshot toevoegen

Via Excel kan je gemakkelijk een screenshot van een ander openstaand bestand of programma invoegen. Via de tab ‘invoegen’ navigeer je naar ‘illustraties’, waar je de optie ‘schermopname’ ziet staan.

10. Word als partner in crime

Je kan ook makkelijk een Excel-bestand openen in Word en het daarin bewerken, opslaan en de inhoud laten vernieuwen.

Dat doe je via ‘invoegen’, ‘object’ en ‘bestand gebruiken’. Navigeer naar je Excel-bestand en vink daarbij ‘Koppelen aan bestand’ aan.

Bron: Made in

Alles onder de knie of zin in meer?

Ontdek nog meer tips & tricks over Excel of ga actief aan de slag en drijf je werkcomfort en tijdswinst naar een nog hoger niveau tijdens de Excel Experience Days (Online). Voor occasionele, frequente of gevorderde gebruikers.

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect