Digitale opleidingen in stroomversnelling

Digitale opleidingen in stroomversnelling
Tot en met eind augustus 2020 biedt Kluwer Opleidingen alleen nog digitale opleidingen aan. Het gaat dan om zowel webinars als virtual classroom-opleidingen voor een brede waaier aan professionals.

Kluwer Opleidingen besloot tot en met eind augustus 2020 enkel nog digitale opleidingen te organiseren en dit voor de brede waaier aan professionele doelgroepen die ze bereiken.

Kluwer Opleidingen biedt al langer webinars aan (opleidingen van 1 tot 2 uur, praktisch én to-the-point) en dit ‘live’ of via een vooraf opgenomen webinar. De professionele webinars zijn er in alle expertisedomeinen en vaak erkend voor permanente bijscholing in uw beroep: legal, finance, taks & accounting, management & leadership, HR, marketing, IT, logistiek, HSE, … Al meer dan 3000 professionals namen dit jaar deel aan onze webinars.

Relatief nieuw in ons aanbod zijn de virtual classroom-opleidingen. Onze gekende klassikale opleidingen en trainingen worden omgevormd tot online opleidingen in een virtual classroom. De docent geeft online les, voor een beperkte groep, op een interactief platform dat hier speciaal voor is gebouwd. Vragen stellen, communiceren met de docent, werken in subgroepjes, … het kan net zo goed als in een klassikale opleiding maar dan online. Meer dan 500 deelnemers namen afgelopen maanden al deel aan een virtual classroom training. En de tevredenheidsgraad ligt hoog.

“Wij hebben meteen bij het begin van de coronacrisis vol ingezet op digitale opleidingen,” zegt Directeur Kluwer Opleidingen, Johan De Meyer. “Wat onze in company opleidingen betreft, was de transformatie naar digitaal in enkele weken tijd een feit. Met 3 partijen, wij, de klant en docent was de beslissing gauw gemaakt. Niet elk opleidingsinstituut kon zo snel schakelen.”

Klanten vragen ernaar

Door het coronavirus kwamen digitale opleidingen duidelijk in een stroomversnelling terecht. Uit een recente bevraging bij onze klanten bleek trouwens dat momenteel 80% van hen digitale opleidingen verkiest boven klassikale. Daarom organiseert Kluwer Opleidingen digitale opleidingen voor al haar merken: Kluwer Opleidingen, M&D Seminars en Fiscaal Informatief. En dat is zowel het geval voor hun open kalenderaanbod als voor de in company trainingen.

Knappe digitale tools

Overal ter wereld zie je een gigantische groei van digitale tools voor meetings én opleidingen, er wordt met man en macht aan gewerkt. Kluwer Opleidingen, sinds begin dit jaar onderdeel van de Nederlandse NCOI Groep, geniet mee van hun knowhow. Johan De Meyer: “NCOI stond al verder op het digitale vlak en werkte al met de Duitse tool Vitero: professioneel, veilig, met heel wat nuttige functies en veel interactie. We zijn deze tool volop aan het gebruiken, tot grote tevredenheid van de deelnemers. Door de ruime interactiemogelijkheden komt deze manier van lesgeven dichtbij het klassikale. We bieden nu ook toegang tot de Online Academy met daarop 250 e-learning modules die je toelaten om op een interactieve manier in 5 tot 10 minuten per dag aan uw ontwikkeling te werken . Zo zijn er modules rond soft skills zoals leidinggeven, spreken in het openbaar en stressbestendigheid.”

De digitale weg die we ingeslagen zijn, is onomkeerbaar. Al kan het digitale het klassikale niet volledig vervangen.
Johan De Meyer

Voordelen die het klassikale overstijgen

Het digitale is op een paar weken tijd ‘het nieuwe normaal’ geworden en brengt duidelijke voordelen aan. De opstap ernaartoe en de toegang is heel eenvoudig: gewoon op een link klikken, en je zit in de les. Digitale opleidingen zijn dus tijdbesparend: je hoeft geen uren onderweg te zijn in de files om een opleiding te volgen. Ze zorgen ook voor continuïteit. “De nood aan actualiteit is hoog voor vele beroepen, en daarom continueren beroepsorganisaties ook de verplichting tot permante bijscholing met de normale deadlines. Kluwer Opleidingen zorgt ervoor dat ze deze opleidingen nu digitaal aanbiedt op een aangename manier, zodat deze professionals kunnen voldoen aan hun PE-verplichting, en actueel bijblijven in hun beroep, ook tijdens de crisis. Er is bovendien ook veel interactie mogelijk in de virtuele les: een vraag stellen kan via chat of luidop met de micro, er zijn polls en post-its om samen na te denken en feedback uit te wisselen onder elkaar en met de trainer. En het belangrijkste voordeel: de digitale opleidingen zijn veilig, deelnemers moeten niet aan social distancing doen, en hebben toch werkelijk het gevoel samen in een groep rond de tafel te zitten.”

Docenten in ijltempo opgeleid

Je hebt uiteraard ook docenten nodig die het digitale goed onder de knie hebben en daarom heeft Kluwer Opleidingen in ijltempo haar docenten opgeleid. Ze zorgen ook voor begeleiding tijdens de sessies als dat nodig is. Johan De Meyer: “Meestal speelt het wow-effect als ze zien wat er allemaal mogelijk is, zoals kinderen die nieuw speelgoed ontdekken. We hebben zelfs een docent van 67 en een van 75 jaar. Die zitten boordevol kennis die ze wat graag willen doorgeven. Hun watervrees voor digitaal hebben we kunnen overwinnen dankzij goede individuele begeleiding. Het is leuk om te zien dat ze nu nog enthousiaster zijn.”

Netflix voor accountants en juristen

Johan De Meyer: “Naast webinars en virtual classrooms, zijn we momenteel een digitale bibliotheek aan het bouwen met een hele reeks actuele én tijdloze topics die je ‘on demand’ kan bekijken, dus waar en wanneer je wil. Zoals bij Netflix neem je een abonnement, Webinar Unlimited, en kan je het hele jaar door webinars volgen. Handig voor bv. financiële adviseurs of juristen. In plaats van om de zoveel tijd een namiddag op bijscholing te komen, kunnen ze op een eigen vrij moment korte, heel specifieke video’s raadplegen. Met Webinar Unlimited kunnen ze onbeperkt bijleren over specifieke topics en op het moment dat ze het nodig hebben.

Niet alles digitaal

“Ik ben een enorme believer van digitaal, al kan niet alles digitaal. Het individuele accent en het sociale netwerken en de totale didactiek van de trainer blijven zeer belangrijk. De klassikale opleidingen hebben zeker niet afgedaan. In de toekomst zie ik een mix van beide goed werken. Stel dat je 10 lessen kan volgen, dan kan je opteren om 4 sessies live te volgen en 6 online . Nu is het in elk geval wachten op de versoepeling van de overheid om de klassikale sessies opnieuw op een aangename manier te hervatten. De beroepsvereniging werkt momenteel aan een strikt protocol voor onze opleidingssector.

Biografie

Johan De Meyer studeerde af met een masterdiploma in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de UFSIA (Universiteit Antwerpen). Hij ging aan de slag bij het huidige Antwerp Management School waar hij adjunct-directeur werd om vervolgens Kluwer Opleidingen op te richten binnen de Wolters Kluwer organisatie. Hij was betrokken bij de recente overname van Kluwer Opleidingen door de NCOI Groep uit Nederland.

Auteur

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect