1 op 2 gelooft in Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken staat in België nog in zijn kinderschoenen. Minder dan de helft van de Belgische werknemers heeft er al van gehoord en niet meer dan een vijfde van de bedrijven zegt er klaar voor te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Kluwer.

Het Nieuwe Werken, de verzamelnaam voor flexibele arbeidsorganisaties die hun medewerkers toestaan zelf te beslissen waar en wanneer ze werken, is vooralsnog geen  ‘common sense’ in België. Dat blijkt uit een onderzoek van Kluwer bij 872 Nederlandstalige professionals uit hr, ict, facilitymanagement en leidinggevenden.

 

In Nederland, waar hetzelfde onderzoek plaatsvond bij ruim 3.000 respondenten, is HNW – zoals het vaak wordt afgekort – veel populairder. 96 % van de Nederlandse werknemers zegt er al van gehoord te hebben tegenover 42 % van de Belgische respondenten.

 

Daartegenover staat dat bijna de helft van de Belgische werknemers HNW beschouwt als dé manier van werken in de toekomst. Nauwelijks één op de tien doet het van de hand als een voorbijgaande hype. Tijdens het solliciteren is terechtkomen in een flexibele, taakgerichte organisatie zelfs een voorwaarde voor 68 % van de respondenten.

 

Vooral managers

Het Nieuwe Werken wordt vooral geassocieerd met flexibiliteit, wat ook bij ons aan belang wint. 39 % van de respondenten zegt al zelf te kunnen beslissen waar hij werkt. ‘Waar’ betekent echter niet ‘overal’. In de praktijk werken we ofwel op kantoor, ofwel thuis. Slechts 22 % werkt wel eens op hotspots, in businesscenters of op een openbare plaats met internettoegang.

 

Flexibel werken blijkt in de praktijk vooral ingang te vinden bij kaderleden. In principe geldt: hoe hoger men staat in de organisatie, hoe meer zeggenschap men heeft over zijn tijd. Ter illustratie: meer dan de helft van de bevraagde hogere managers zegt zelf te beslissen waar ze hun werk uitvoeren, tegenover 15 % van de uitvoerende medewerkers. Hetzelfde geldt voor de beslissing ‘wanneer ze hun werk doen’.

 

Het Nieuwe Werken blijkt vooral ook een mannenzaak. Mannen beslissen vaker dan vrouwen waar (49 % mannen tov 30 % vrouwen) en wanneer (57 % mannen tov 37 % vrouwen) ze hun taken uitvoeren. Dat de hiërarchie in veel organisaties heel mannelijk is, heeft daar ongetwijfeld mee te maken. Dit betekent ook dat mannen, meer dan vrouwen, ’s avonds en in het weekend werken. Hetzelfde geldt voor hogere managers.

 

Niet klaar

Wil HNW echt doorbreken, zullen meer organisaties zich daarvoor moeten klaarstomen, blijkt uit de Kluwer-enquête. Nu vindt slechts 22 % van de respondenten dat zijn werkgever er klaar voor is. Een op de drie veronderstelt een meer flexibele arbeidsorganisatie mogelijk binnen de vijf jaar. 15 % denkt dat zijn werkgever daar meer tijd voor nodig zal hebben.

 

Praktische en andere bezwaren zijn vooral hr-georiënteerd. Een geschikte bedrijfscultuur (65 %) en vertrouwen in de medewerkers (61 %) zijn volgens diezelfde medewerkers onontbeerlijk om van HNW een succes te maken. “Het Nieuwe Werken voer je niet van vandaag op morgen in”, weet Kluwer-docent Frans van Rooij. “Het hele bedrijf moet een mentaliteitsverandering ondergaan.” Dat extra flexibiliteit hand in hand zou gaan met meer controle neemt de meerderheid van de werknemers (64 %) er graag bij.

 

De enquête werd in april 2011 afgenomen bij meer dan 850 Nederlandstalige bedienden en vrije beroepen in België. In Nederland liep het onderzoek van eind maart tot midden april 2011. Er namen ruim 3.000 respondenten aan deel.

 

Over Het Nieuwe Werken: Congres
Op 29 september lichten diverse sprekers uit de academische wereld, het bedrijfsleven en de overheid dit actuele thema toe tijdens het Kluwer-congres ‘Het Nieuwe Werken’ in Brussel. Het congres biedt verhelderende inzichten en maakt komaf met heersende mythes en veronderstellingen. Consulteer hier het volledige programma en schrijf u in.

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect