7 tips om je team te motiveren in woelige tijden

Als je business onzekere tijden beleeft, dan staan jij en je team onder druk. Hun en jouw jobzekerheid, bonus en beheersbare workload staan op de helling. Het is belangrijk om je team gemotiveerd te houden, want het is nu dat je hen op hun best nodig hebt. Maar hoe doe je dat? Met deze 7 tips kan je reageren op angsten, klachten en onzekerheden.

 

1. Breng je team op de hoogte

Is er een verandering of uitdaging op til? Breng je medewerkers dan zo snel mogelijk op de hoogte. Geef hen zoveel mogelijk informatie en ontwikkel een interne communicatiestrategie.

Dit is zeker belangrijk als er aanwervingen, ontslagen of bezuinigingen zitten aan te komen. Elke verandering laat je schip stampen en rollen. En daar houden de meeste mensen niet van.

Moedig je team aan om naar je toe te komen met vragen of zorgen. En probeer ze zo goed mogelijk gerust te stellen. Door heel open te zijn en de juiste feiten te verschaffen, voelen je medewerkers zich gewaardeerd en betrokken. Je loopt niet het risico dat ze geruchten oppikken of verspreiden. Dat laatste zet een domper op de moraal en dat is dan weer nefast voor de productiviteit.

 

2. Betrek je team erbij

Verzamel de feedback en de input van je mensen. Tijdens een teamvergadering bijvoorbeeld vraag je je team welke ideeën en oplossingen zij zien. Probeer een omgeving te creëren waarin iedereen het gevoel heeft vrijuit te kunnen spreken en een bijdrage kan leveren. Zo voelen ze zich nuttig en betrokken. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen en zal hen motiveren actief mee te werken aan de oplossing.

 

3. Welgemeende complimenten

Wanneer er financieel weinig ruimte is, zijn er andere manieren om je team te belonen. Een welgemeend compliment of een hartelijke bedanking kosten niets en zijn heel wat waard in onzekere tijden. Geef je mensen de eer die ze verdienen en bedank hen voor hun harde werk.

 

4. Work-life-balance bewaken

Zorg ervoor dat je werknemers niet te laat blijven. Hebben ze er drukke en lange dagen opzitten, dan kan je hen zeggen dat ze de volgende dag wat later mogen komen of eerder naar huis mogen. Of trakteer hen op een teamlunch of bestel eens pizza’s om de moed erin te houden. Het laatste wat je nu wil zijn overwerkte medewerkers die afstevenen op een burn-out.

 

5. Vaardigheden verder ontwikkelen

Vraag je mensen op welke gebieden ze zich graag verder willen ontwikkelen. Als je interesse toont in de behoefte om zich te ontwikkelen, zal hij of zij zich extra inspannen om je trots te maken.

Als hier momenteel geen budget voor is, zijn er ook andere manieren om bij te leren: mentoring, gratis online trainingstools, gratis events of seminars. Of vertrouw je mensen taken waardoor ze de kans krijgen hun vaardigheden aan te scherpen. Moedig ze aan om zichzelf te verbeteren, dat komt iedereen ten goede.

 

6. Blijf positief

De sfeer in je bedrijf zal allicht gespannen zijn in uitdagende periodes. Blijf vriendelijk en ga net zoals vroeger door met informele praatjes. Vraag aan je mensen hoe hun avond was of wat hun weekendplannen zijn.

Let erop dat je jouw stress niet overbrengt op je mensen. Jij bent de leider. Gebruik je positie om positiviteit uit te stralen en negativiteit in de kiem te smoren. Dat zorgt voor een sneeuwbaleffect in je team. Hiermee krik je het geluksniveau en de motivatie op.

 

7. Business as usual

Probeer de dagelijkse business normaal te laten verlopen. Ga door met teamvergaderingen, one-to-one meetings en wekelijkse rapporten. Standvastigheid en routine brengen rust. Vooral bij medewerkers die de toekomst weinig zonnig zien en waar moedeloosheid om de hoek loert.

 

Kortom, een crisis in je bedrijf stelt jezelf en je medewerkers op de proef. Net op het moment dat je de inzet en ideeën van idereen het meest nodig hebt. Daardoor zullen je mensen zich gewaardeerd en nuttig voelen. En gemotiveerd blijven om goed te presteren.

 

Zin in meer?

Weet je welke soorten leiderschapsstijlen er zijn en wat jouw voorkeursstijl is? Kan je het vertouwen winnen van je mensen? Dat en meer leer je in de praktische opleiding Leidinggeven aan collega’s. Je wandelt buiten met een concreet en persoonlijk actieplan.

Wil je je medewerkers blijven motiveren, waarderen en inspireren? Na de tweedaagse opleiding Coachend leidinggeven weet je hoe je moet inspelen op hun talenten en zullen ze zich ontpoppen tot echte teamspelers.

Bron: Hays

Avatar foto

Auteur

Eline Swolfs is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Business Management en van Fiscaal Informatief. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van professionals vandaag.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect