7 voordelen van een mini-MBA

Persoonlijke ontwikkeling en een carrièresprong, dat zijn ongetwijfeld de meest voorkomende redenen om een (mini-)MBA te volgen. En hoewel dat inderdaad vaak het geval is, zijn er ook heel wat andere aangename gevolgen die met zo’n opleiding gepaard gaan.

1. Je treedt uit je comfortzone

Ook al heb je maar een paar jaar werkervaring, doordat er toch een zekere repetitiviteit in je job zit, ontwikkel je automatisch een comfortzone. Je weet intussen hoe je je taken moet uitvoeren, dus is er nog weinig reden om bij te leren en nieuwe vaardigheden te verwerven. Als je een mini-MBA volgt, is dat anders. Tijdens je opleiding werk je een individueel businessproject uit. Daarin moet je topics verwerken die uit disciplines komen waar jij weinig of geen ervaring mee hebt.

 

2. Je leert het woord te nemen

Heel wat mensen zitten vol angst en stress wanneer ze moeten spreken voor een groep of een verantwoordelijke. Toch is het voor je carrière heel belangrijk dat je leert jezelf voor te stellen, projecten te presenteren, overtuigend te spreken, te argumenteren, te antwoorden op vragen … En dat alles op een vlotte manier! Je maakt immers meteen een totaal andere indruk als je vol vertrouwen iemand te woord kan staan. Dat vraagt wat oefening, dus tips en advies kunnen je hier zeker bij helpen.

 

3. Je beseft hoe weinig je afweet van wat zich buiten jouw speelveld afspeelt

Dat brengt ons naadloos bij het volgende voordeel. Ambitieuze professional behoor je waarschijnlijk tot de besten van jouw leeftijdscategorie, maar er is ook nog heel veel dat je niet weet. Tijdens een mini-MBA vallen je oogkleppen af. Je beseft hoe weinig je afweet van andere departementen en de issues die daar spelen. Je ziet ook welke implicaties jouw beslissingen soms hebben op andere afdelingen. Echt, er valt nog zo veel te leren!

 

4. Je ontmoet docenten die je uitdagen

Het meeste kan je uiteraard leren van mensen die zelf een jarenlange ervaring en expertise in het bedrijfsleven hebben opgebouwd. De lesgevers waarmee je tijdens je opleiding in contact komt, voldoen hier absoluut aan. Ze weten waarover ze het hebben en kunnen je heel wat bijbrengen. Met de leadtrainers – die je vaak zult zien – kun je overigens je ideeën aftoetsen. Door hen in te schakelen als sparringpartners leer je zaken op een andere manier bekijken. Je durft af te wijken van de platgetreden paden.

 

5. Je schept een klankbord voor later

Dit is het voordeel waar heel veel deelnemers jaren later nog over praten. Een gerichte opleiding volgen creëert een band. Je leert niet alleen je mededeelnemers beter kennen, maar ook hun bedrijven, activiteiten, issues etc. Dat werkt verrijkend en motiverend, omdat je het gevoel krijgt dat het in andere organisaties soms ook niet evident is of omdat je ziet dat het ook anders kan. Je ontwikkelt tijdens de opleiding een klankbord voor later. Bovendien is de kans reëel dat ook je mededeelnemers succesvol worden in hun bedrijfstak, en wie weet levert dat je nog waardevolle contacten op.

 

6. Je krijgt de kans om even stil te staan en te reflecteren

Het leven is voor velen een ratrace, dat hoeven we je vast niet meer te vertellen. Een mini-MBA biedt je de kans om even aan de dagelijkse routine te ontsnappen. Je komt voor 10 dagen in een andere omgeving terecht en krijgt zo de kans om even stil te staan, na te denken en te reflecteren.

 

7. Je krijgt de mogelijkheid om je focus te verleggen

Dat nadenken en reflecteren kan ook leiden tot het besef dat je niet echt doet wat je graag zou doen, of dat je wel leuk vond wat je tot nu toe deed maar het tijd is om iets anders te doen. Doordat je tijdens de opleiding proeft van diverse zaken, kan je makkelijker ontdekken waar volgens jou je toekomst ligt.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over onze mini-MBA? Hie vind je alle informatie over de opleiding ‘Mini-MBA: Business Essentials voor Management Talent’.

Avatar foto

Auteur

Gude Verhaert is productmanager voor de trainingen in marketing, communicatie en leadership. Voor de ontwikkeling van leeroplossingen in deze domeinen laat ze zich graag inspireren door haar uitgebreid netwerk van trainers en consultants in combinatie met een gezonde interesse voor nieuwe trends en ontwikkelingen in de opleidingswereld. Haar uitdaging? Ervoor zorgen dat professionals permanent bijleren én bijblijven.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect