Agile leiderschap van de toekomst

Steeds meer organisaties maken de overstap naar zelforganiserende teams. Maar waar moet je rekening mee houden bij een agile transformatie? We lichten graag toe welke impact dit heeft op de manier van leidinggeven.

 

In steeds meer bedrijven sijpelt het besef door dat hun bedrijf niet het middelpunt is, maar wel de klanten waarvoor ze werken. Welk bedrijf biedt de beste service? Welk bedrijf kan het beste inspelen op de veranderende behoeftes van de klant? De macht ligt bij hen, niet bij jou als bedrijf. Top-down aansturen binnen een bedrijf is daarom achterhaald. Een nieuwe manier van werken dringt zich op, om zo sneller te kunnen anticiperen op de veranderende markt en nieuwe wensen van klanten. Agile werken biedt dan vaak de oplossing. Het helpt inzetten op organisch samenwerken, autonoom beslissen en bijsturen. Maar hoe manage je zo een verandering? Wat zijn de aandachtspunten op het vlak van leidinggeven?

 

Kiezen voor transformatie

Transformatie zorgt voor stress bij vele directies en managers, dus is het belangrijk om managers een houvast te geven in het agile werken. De Scrum Guide, de SAFE-blauwdruk, de set Holacracy-regels … zijn een aantal frameworks die in deze context vaak gebruikt worden. Maar enkel deze regels volgen gaan een bedrijf niet doordringen van agile werken. Iedereen moet doordrongen worden van de nieuwe waarden en leren omgaan met verandering. Dit vraag heel wat van organisaties. Op het Agile Leadership Europe congres werken enkele waardevolle tips gedeeld van ervaringsdeskundigen.

 

Tips voor wendbaar werken

  1. Het helpt om in kleine stappen te werken. Ook het belonen van het team helpt om herhaling te stimuleren. Zo maak je van een individuele actie een nieuwe routine. Het zorgt voor voldoende intrinsieke motivatie zodat de gewoonte zelf de beloning wordt. En al eens aan gamification gedacht om de motivatie te stimuleren?

 

  1. Zelforganisatie start met gelijkwaardigheid. Scrum-teams rapporteren best niet meer aan een manager, maar werken gelijkwaardig. Dit is belangrijk om in het achterhoofd te houden bij het recruteren van nieuwe collega’s. Op deze manier gaat iedereen vanzelf voor proactiever werken. Iedereen bepaalt zelf zijn denken en doen.

 

  1. Maar: laat mensen niet in één keer los. Evalueer eerst goed de behoefte aan autonomie en bepaal op basis daarvan hoeveel vrijheid een team aankan.

 

  1. Los als leidinggevende niet de problemen op die je kunt oplossen, maar los de problemen op die het team niet kan oplossen. En geef nooit de ander, maar altijd jezelf de schuld. Het motto van wendbaar leidinggeven is: alleen als je naar jezelf kijkt, kun je iets veranderen.

 

  1. Teams kunnen het beste leren van elkaar. Gebruik de ervaring van bestaande teamleden om nieuwe teams mee te bouwen. Zo blijft de collectieve cultuur in stand.

 

  1. Maak resultaten zichtbaar, dat motiveert.

 

Zin in meer?

Wil je meer leren over agile leiderschap? Op zoek naar een roadmap voor een dynamische en toekomstgerichte organisatie? Volg dan zeker onze opleiding ‘Wendbaar leiderschap’.

 

Bron: Frankwatching.com

Avatar foto

Auteur

Eline Swolfs is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Business Management en van Fiscaal Informatief. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van professionals vandaag.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect