Beter worden als leider? Werk aan je limiting beliefs.

Beter worden als leider? Werk aan je limiting beliefs.
Hoe je voor de dag komt als leider wordt erg bepaald door wat je gelooft over jezelf en de wereld rondom jou. Als je wil groeien als leider moet je je bewust worden van je belief system en aanpassen waar nodig.

Hoe je voor de dag komt als leider wordt erg bepaald door wat je gelooft over jezelf en de wereld rondom jou. Dat is je belief system, de regels die je hebt geleerd over de jaren heen. Daarop baseer je je om situaties te interpreteren en actie te ondernemen. Dat is zo sterk dat je je belief system vaak onbewust toepast of stress ervaart als je in een situatie terechtkomt die er tegenin gaat. Als je wil groeien als leider moet je je bewust worden van je belief system en aanpassen waar nodig.

Motiverend en inspirerend leiderschap

Het beste in jezelf en je team naar boven halen is je doel als leider. Maar daarvoor moet je inzicht krijgen in je eigen belief system. Bijvoorbeeld, als je gelooft dat een fout maken een teken is van zwakte, is de kans groot dat je als leider veel updates vraagt aan je team om de controle te bewaren. Als er iets fout loopt in je team, zorgt dat voor stress bij jou. Je hebt geleerd om te controleren – omdat het voor jou een succesvolle methode was in het verleden – maar het is heel waarschijnlijk dat die regel jou nu beperkt om een betere teamleider te worden. Je daarvan bewust zijn, is de eerste stap om beter te worden.

De Energy Leadership IndexTM

Aan de hand van de Energy Leadership Index assessment krijg je inzicht in jouw attitudes in normale omstandigheden en onder stress. Dan kan je je houding en wereldbeeld aanpassen om een betere leider te worden. Zonder dat bewustzijn is er namelijk geen keuze, enkel reactie.

Nieuwe regels aanleren

Je kan je belief system aanpassen door nieuwe regels voor jezelf te creëren. Denk aan een situatie als leider die voor jou bijzonder stressvol is, en volg deze 5 stappen.

  1. Wat zijn oude regels die je gelooft over jezelf en anderen in die situatie? Selecteer je top drie.
  2. Wat kosten die oude regels jou op mentaal, fysiek en relationeel vlak als je ze niet verandert?
  3. Kies nieuwe regels door bewust een positieve keuze te maken aan de hand van hoe je je wil voelen en wat je wil denken.
  4. Maak die regels duidelijk zichtbaar – bijvoorbeeld op je screen saver of aan de muur – en herhaal ze voor jezelf 3 keer per dag, 33 dagen lang.
  5. Verander hoe je tegen jezelf praat. Welke oude woorden wil je schrappen, welke nieuwe woorden wil je gebruiken? Elk oordeel over jezelf versterkt een bepaald patroon in je brein, dus kies je woordenschat met de grootste zorg.

Geloof in jezelf

Sommige regels in je belief system zijn heel fundamenteel en gaan over jezelf. Dat is je Innerlijke Criticus die zich laat horen, de stem die altijd terugkomt en je influistert: ‘je bent niet goed genoeg’ of ‘men heeft je niet graag’ Die stem maakt je onzeker en gestresseerd. Iedereen kent zijn eigen voorbeelden. Je kan ook leren om niet naar die innerlijke criticus te luisteren en in jezelf te geloven. Het is essentieel om beter te worden als leider.

Zin in meer?

Wil je het beste in jezelf naar boven halen om een betere leider te worden? Dat kan via het Management Development Program, de basisopleiding Peoplemanagement en het Management Skills Program.

Avatar foto

Auteur

Hans Bergen is productmanager voor opleidingen in Marketing, IT en Business Management. Hij volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in de vakgebieden op en vertaalt ze naar hands-on opleidingen in lijn met de leerbehoeften van professionals.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect