Studie bewijst, CEO’s tonen meer hoofd dan hart

Les études le prouvent, les CEO écoutent plus leur tête que leur cœur
CEO's en andere leidinggevenden hebben meer en meer moeite met de menselijke kant van hun job. Slechts de helft doet aan zelfreflectie.

Amerikaans onderzoek heeft aangewezen dat CEO’s en andere leidinggevenden moeite hebben met emoties. En dit terwijl er steeds meer vraag is naar softskills op de werkvloer om te compenseren voor de toegenomen automatisatie en digitalisatie.

Een bevraging van ruim 400 CEO’s door Executive Search en adviesbureau Egon Zehnder toont aan dat leidinggevenden voornamelijk problemen hebben met de menselijke kant van hun job. De deelnemende executives uit verschillende sectoren en landen werden o.a. gevraagd naar hun zelfontplooiing. 79 procent kent een even belangrijke rol toe aan hun zelfontwikkeling als aan het transformeren van het bedrijf, maar slechts de helft neemt effectief de tijd om aan zelfreflectie te doen.

Emotionele intelligentie

Het uiten van emoties, waaronder empathie, lijkt ook een struikelblok voor veel CEO’s. 43 procent acht zich daar niet toe in staat. Daarvan voelt 18 procent zich ongemakkelijk om dat te doen. Vooral werknemers die vanuit een andere positie binnen het bedrijf promoveren tot CEO hebben veel onzekerheden over de humane kant van het leiden.

Niet alleen twijfelen ze over hun eigen voorbereiding, ze geloven niet dat ze voldoende kwaliteiten hebben om een goed team uit te bouwen. Hoe voorbereid voelen nieuwe CEO’s zich in het algemeen? Slechts 28% in een internationaal bedrijf, tegenover 38% in een nationaal bedrijf, zegt zich volledig voorbereid te voelen. Vooral op het vlak van communicatietraining, het inwerkproces en relaties met de board, voelen nieuwelingen zich tekortgedaan.

Het gat tussen EQ en IQ bij leidinggevenden krijgt bijzondere aandacht bij recruiters op zoek naar een geschikte CEO voor hun bedrijf. Nog meer dan vaardigheden of ervaring is het voor hen vandaag belangrijk dat een leider zijn emoties durft uiten en steevast inzet op samenwerking en bedrijfscultuur. Daarbij zijn eigenschappen zoals empathie en bescheidenheid van groot belang. Agressie en ambitie brengen mensen meteen over tot actie, maar over lange termijn blijken deze stereotiepe leiderswaarden niet langer stand te houden.

Toekomst?

Op de dag van vandaag moeten leiders mee evolueren met de nieuwe wereld. Ze moeten dieper begaan zijn met zelfreflectie, met hun motivaties en karaktereigenschappen. Bij de volgende generatie leidinggevenden zal het niet alleen draaien om het vinden van deze empathie in kandidaten, maar ook om nieuw-aangeworven CEO’s te blijven begeleiden in hun zelfontwikkeling. Zo kunnen zij op hun beurt het goede voorbeeld geven in leiderschap.

Zin in meer?

Heb je als leidinggevende ook onzekerheden over je zachte vaardigheden? Zoek je concrete tips en advies voor het beter onderhouden van je bedrijfscultuur? Met de opleiding People management ontwikkel je je people skills snel en effectief.

Avatar foto

Auteur

Eline Swolfs is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Business Management en van Fiscaal Informatief. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect