Changesetter™ biedt organisaties nieuwe inzichten om met verandering om te gaan

Changesetter™ is een business game die deelnemers aan den lijve laat voelen wat de impact van change is op hun dagelijkse activiteit. Ideaal als opleidingstool!

“We gebruiken Changesetter™ zeer vaak tijdens opleidingen die te maken hebben met project en change management”, zegt Koen Dierckx, learning consultant bij Kluwer Learning. “Het game vertaalt de veranderingscyclus en de niveaus van weerstand van Rick Maurer in een computersimulatie. Die simulatie bestaat uit een aantal zeer realistische scenario’s, zoals een fusie, het invoeren van een nieuw CRM-systeem en het implementeren van LEAN management. Het project of de verandering wordt gevisualiseerd als een boot, met de stakeholders als pionnen die de spelers aan boord moeten houden.”

Teams zijn heterogeen samengesteld; zowel het managementteam als medewerkers van een organisatie gaan met elkaar in dialoog en begrijpen hierdoor beter elkaars drijfveren bij het nemen van beslissingen en de impact ervan op anderen.

 

Olie op het vuur
“Van bij de start zien de spelers echter dat bepaalde pionnen niet mee zijn en dat anderen verschillende niveaus van weerstand vertonen. Op basis van die informatie moeten ze strategische keuzes maken om die medewerkers opnieuw mee te krijgen”, legt Koen Dierckx uit.

“Als speler moet je inschatten hoe mensen tegenover jouw project en jezelf als projectleider staan. Op elke soort weerstand zal je anders moeten reageren. Begrijpen mensen het project niet, dan moet je ze beter informeren. Sommigen zijn gefrustreerd of wantrouwig. Extra info over het project zou alleen maar olie op het vuur zijn. Correct inspelen op emoties en initiatieven nemen om het vertrouwen te herstellen zijn cruciaal op dit niveau van weerstand.”

 

Welke aanpak werkt het best?
Het game, dat volledig computergestuurd is, geeft onmiddellijk feedback op elke beslissing die een speler neemt. “Dat resultaat wordt besproken met de andere teams. Zo komt er een dialoog op gang over de eigen veranderingstrajecten: waarom nemen we geen snelheid?, in welke fase van verandering zitten we? Welke weerstand herkennen we in ons eigen project? Je kunt bijvoorbeeld snel progressie maken in jouw project maar wel heel wat collega’s overboord kieperen. Of kies je voor meer individuele gesprekken waardoor er meer pionnen terug aan boord komen en de weerstand vermindert?”, zegt Koen Dierckx.

Na iedere spelronde krijgen de deelnemers inzicht in hun aanpak: de simulatie staat toe om verschillende leiderschapsstijlen in te zetten en de impact ervan onmiddellijk te ervaren. Deelnemers kunnen na de workshop met hun persoonlijke login verder experimenteren.

 

 

Koen Dierckx is Learning Consultant bij Kluwer Learning.

 

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect