Coachend leidinggeven

Coachend leidinggeven
Heel wat managers vinden van zichzelf dat ze een goede coach zijn, maar hun medewerkers denken daar vaak anders over. Wat veroorzaakt die mismatch?

Heel wat managers vinden van zichzelf dat ze een goede coach zijn, maar hun medewerkers denken daar vaak anders over. Wat veroorzaakt die mismatch? Nicole Patris, ICF certified coach en docent van de opleiding 'Coachend leidinggeven' geeft hierop het antwoord.

Wat houdt deze opleiding in?

De belangrijkste vaardigheden van een coach zijn vertrouwen en autonomie geven, medewerkers ontwikkelen en sterk communiceren. Een coachende leidinggevende probeert ieders potentieel te ontwikkelen en zet teamleden zo aan tot uitmuntende resultaten. Als coach stimuleer je jouw teamleden om zelf oplossingen te bedenken voor problemen onderweg. De performantie van het team stijgt in een minder stresserend werkklimaat, wederzijdse hulp wordt gestimuleerd en machtspelletjes worden vermeden. Coachend leidinggeven biedt dus enkel voordelen op lange termijn.

Kan je kort iets vertellen over de opleiding?

Tijdens de opleiding werken we aan essentiële vaardigheden zoals transparantie, feedback geven en actief luisteren en bevragen. Daarbij volgen we het GROW-model van John Whitmore. Je ontdekt via zelfinzicht je eigen favoriete leiderschapsstijl en in welke situaties coachen nodig is. Je leert de competenties van je medewerkers kennen en hoe je deze kan versterken. Rollenspelen brengen sterke en zwakke punten aan de oppervlakte.

"Door los te laten komen verborgen talenten naar boven."

Kan je een voorbeeld geven van een interessante case?

Een directeur kreeg ooit als resultaat van een 360°-bevraging onder de medewerkers te horen dat hij bekend stond als zeer autoritair. Sinds de opleiding hanteert hij een meer participatieve leiderschapsstijl. Tot zijn verbazing verbeterden de resultaten en de sfeer drastisch.

Heb je nog praktische tips voor coachend leidinggeven?

Eerst en vooral moet je vertrouwen geven. Medewerkers weten vaak beter dan een leidinggevende hoe ze een moeilijke situatie moeten aanpakken. Laat je daarnaast verrassen door de rijkdom aan mogelijke oplossingen die het team voorstelt. Door los te laten komen verborgen talenten naar boven.

Zin in meer?

Benieuwd hoe je jouw team beter kan coachen? Ontdek de opleiding 'Coachend leidinggeven'.

Biografie

Nicole Patris was manager van verschillende teams binnen de bankensector. Nadien werd ze ICF certified coach voor managers binnen communicatie.

Auteur

Tomek Joos is teammanager Training Services bij NCOI Learning. Voordien was hij productmanager voor de vakgebieden professionele vaardigheden, leidinggeven en inkoop & logistiek. Geboeid door de laatste opleidingstrends wil hij behoeftes beantwoorden met innovatieve leeroplossingen en zo mee werken aan de future proof professional. Hij was eerder al actief bij Belgacom en Cameleon Business Training.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect