Collega wordt manager: 7 tips om je leven makkelijker te maken

De switch maken van collega naar manager is een van de moeilijkste situaties in je carrière. Je praat niet meer ‘slecht’ over de manager met andere collega’s, maar je bent plots zelf die persoon. En dat kan voor een stressvolle overgangsperiode zorgen.

Als nieuwe manager ben je verantwoordelijk voor een vlotte gang van zaken en dat je team de gewenste resultaten behaalt. Maar vaak willen je collega’s je niet behandelen als ‘baas’ door jaloezie of uit gewoonte.

 

7 tips die je leven als kersverse manager makkelijker maken

1. Realiseer je dat de persoonlijke relaties met je collega’s naar een ander niveau moeten worden gebracht omdat je niet langer hun ‘gelijke’ bent. Je bent nu de manager die delegeert, productiviteit analyseert en prestaties beoordeelt.

2. Bespreek je overgang van collega naar manager met elk van je medeteamleden apart en peil naar hun gevoelens. Bespreek de verwachtingen die jullie hebben van mekaar en vermijd potentiële problemen door ze onmiddellijk aan te pakken.

3. Behoud je professionaliteit te allen tijde en behandel elke medewerker correct en met respect.

4. Maak meteen een einde aan de roddelkwartiertjes met je collega’s.

5. Laat je vorige werk- of vriendschapsrelaties niet je verantwoordelijkheden als manager beïnvloeden.

6. Zorg ervoor dat elk teamlid je nieuwe rol en je verantwoordelijkheden als manager begrijpt, maar ook dat iedereen goed weet wat van hen verwacht wordt om met het hele departement succes te boeken.

7. Werk een plan van aanpak uit zodat jij en je team op de best mogelijke manier kunnen samenwerken om in team die doelstellingen te bereiken.

 

Zin in meer?
Ben je opgeklommen tot teamleader en moet je plots leidinggeven aan je collega’s die onlangs nog je medeteamleden waren? Wil je graag weten hoe je omgaat met jaloezie, vertrouwen en erkenning als leidinggevende en hoe je je moet opstellen als nieuwe leider? De opleiding ‘Leidinggeven aan collega’s’ neemt al je vragen en onzekerheden weg.

 

Bron: Forbes.com

Avatar foto

Auteur

Eline Swolfs is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Business Management en van Fiscaal Informatief. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van professionals vandaag.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect