Dagboek van een Mini-MBA-er: Ik volg de opleiding en neem mee… #2

by Kluwer Learning Team

Anneke Lens volgt negen weken de opleiding Mini-MBA: Business Essentials voor Management Talent. In dit dagboek houdt ze haar ervaringen, indrukken, tips en tricks bij. Anneke is Multichannel Marketing Coördinator bij Kluwer Opleidingen. Ze heeft een voorliefde voor alles digitaal, over verschillende afdelingen heen.

Making the Future Happen

Met mijn potentiële business case in het achterhoofd begin ik aan de tweede sessie van de Mini-MBA. Rudi Cranshoff komt spreken over strategisch management; een sessie waar ik naar uitkijk. Het wordt vooral een sessie waarbij we ons even afzonderen van the rat race en blijven stilstaan bij de wereld rondom ons.

Perception is strong and sight weak. In strategy it is important to see distant things as if they were close and to take a distanced view of close things’, zei Miyamoto Musashi al enkele eeuwen geleden. Dit is een rode draad doorheen de hele sessie: we nemen afstand van wat dichtbij is en verruimen onze blik. We staan niet meer te veel stil vanuit onze eigen functie of vanuit eigen ervaringen uit het verleden. We krijgen tijd om na te denken over de toekomst van onze onderneming en sector.

Ik vergeet nooit nog…

‘Strategie betekent ook dat je dingen laat liggen’. Dit is de meest waardevolle les die ik meeneem. Het helpt me om bepaalde bedrijfsbeslissingen te kaderen en om in te zien waar bepaalde bedrijven de mist in gaan. Je denkt steeds vanuit de ‘waarde’ van je bedrijf en opportuniteiten die niet aansluiten bij deze waarde kan je soms beter links laten liggen. Dit is ook één van de drie kernprincipes van Porter.

Beroemde quotes

Het belang van met een open geest naar de toekomst te kijken en naar wat ‘ver af’ is, blijkt uit een reeks beroemde voorspellingen van ‘experts’.

  • ‘We don’t like their music and guitars are on the way out’
  • ‘Er is maar plaats voor vijf computers op de wereld’
  • De iPhone is een leuk hebbeding, maar zal nooit waarde hebben in het bedrijfsleven

Respectievelijk Decca Recording, IBM en RIM-Blackberry schatten de toekomst verkeerd in. Verandering komt ook vaak uit andere industrieën die mogelijkheden bieden binnen de eigen sector. Het belang van stilstaan en te kijken naar de wereld blijkt opnieuw.

Tips & tricks

Bij het bekijken van het Concurrerende Waardenmodel van Robert Quinn zag ik ‘het licht’. Wanneer je werkt voor een onderneming ervaar je vaak zowel voor- als nadelen. Je werkt bijvoorbeeld in een omgeving waar er een grote mate van controle, stabiliteit en continuïteit is, maar mist dan weer innovatie, aanpassing en verandering.

Kernkwadranten Quinn

Het is misschien een interessante oefening om voor jezelf uit te maken in welk kwadrant jouw omgeving valt en om zo te ontdekken welk kwadrant er diagonaal over staat. Diagonaal ‘oversteken’ gaat niet; dan wordt de shock te groot. Je kan dan via een aangrenzend kwadrant naar de gewenste kerndimensie gaan. Zo kregen we toch ook al een druppeltje change management mee tijdens de sessie strategisch management.

What’s up next?

Volgende week op de planning: Marketing&Sales. Met deze discipline ben ik intussen al bijna tien jaar dagelijks bezig. Het klinkt misschien vreemd, maar net daarom kijk ik er enorm hard naar uit. Ik ben ervan overtuigd dat ik nog nieuwe dingen kan ontdekken.

Mijn indrukken… vind je volgende week opnieuw op deze blog!

Lees ook