Dagboek van een Mini-MBA-er: Ik volg de opleiding en neem mee… #6

Anneke volgt negen weken de opleiding Mini-MBA: Business Essentials voor Management Talent. In dit dagboek houdt ze haar ervaringen, indrukken, tips en tricks bij. Anneke Lens is Multichannel Marketing Coördinator bij Kluwer Opleidingen. Ze heeft een liefde voor alles digitaal, over verschillende afdelingen heen.

IJsbreker

Intussen zit onze groep al aan de zesde (!) sessie van de Mini-MBA. Time flies when you’re having fun, maar een ijsbreker kan er altijd in. De sessie rond Leidinggeven startte dan ook met enkele vragen:

  • Wat zijn voor jou de belangrijkste voorwaarden (top 3) verbonden aan je job?
  • Wat zijn voor jou kenmerken van een goede ‘baas’?

Opmerkelijk: In onze groep zat ‘salaris’ in geen enkele top drie. Wat dan wel? Waardering voor inhoudelijk werk. Helpen oplossen problemen. Contacten en samenwerkien met collega’s. Gunstige werkomstandigheden.

Dit sluit nadeloos aan op kernwoorden die we bij de volgende ijsbreker associeerden met een goede baas: visie, motiveren, people skills, voortdurende feedback, empathisch, inspirerend.

Vervolgens reikt docent Walter Gijs verschillende lenzen aan om naar leiderschap te kijken. Dit vond ik een erg mooie metafoor: elke lens geeft een streepje extra licht. Dit toont voor mij mooi aan dat je het meest verlicht raakt door de verschillende visies over leiderschap naast elkaar te leggen.

Tips & tricks

Een eerste lens die emotie bij me losweekte was het situationeel leiderschap (Hersey & Blanchard). Hier ga je kijken naar de competenties en motivatie van je medewerkers. Op basis hiervan ontwikkel je 4 kwadranten.

 

  1. Instrueren: een stijl die goed werkt om nieuwe werkkrachten in te wijden (weinig kennis, veel motivatie) of in tijdens van crisis waarbij er snel beslissingen moeten genomen worden
  2. Overtuigen: vaak toegepast indien de noodzakelijke kennis er nog niet is en de motivatie ook ontbreekt. Hiervan is ook de term ‘coaching’ afgeleid.
  3. Overleggen: vaak toegepast op personen die wel bekwaam zijn – en dus al over de juiste competenties beschikken – maar nog niet gemotiveerd zijn.
  4. Delegeren: ideaal indien iemand zowel de motivatie als de kennis heeft om een bepaalde taak uit te voeren. Dit toont duidelijk vertrouwen in de competenties. Feedback blijft natuurlijk nog steeds noodzakelijk.

Bij de start van een loopbaan is het dus vaak belangrijk om te instrueren – en zeker nog niet te delegeren. Het in het bad gooien als beste leerschool om te leren zwemmen gaat dus niet volledig op: er moet wel degelijk iemand in het zwembad bijsturen om ervoor te zorgen dat er geen slachtoffers vallen.

Ik vergeet nooit nog…

Tijdens deze sessie werd er ook een snelle zelftest gedaan om je eigen sociale stijl te bepalen. Na deze test had ik een behoorlijk schizofreen gevoel: mijn sociale stijl bevond zich op een breuklijn tussen twee stijlen. Tijd om dus wat verder aan introspectie te doen, maar vooral ook om stil te staan bij de sociale stijlen van je medewerkers. Zo leer je personen overtuigen op basis van wie voor jou zit en niet vanuit een eigen sociale stijl.

Voorbeeld: Ik val voornamelijk in het kwadrant van de sympatico’s. Wil je mij overtuigen? Dan moet je een breder kader aanreiken (een ‘waarom’), moet je enthousiast zijn en is de menselijke kant heel belangrijk (emoties, harmonie, rust). Een groot deel van mijn Mini-MBA groep associeerde zich dan weer meer met de drivers: het tegengestelde kwadrant. Zij houden eerder van to-the-point, bondige communicatie gericht op resultaten met liefst geen emotioneel ‘gedoe’. Ik kan tijdens mijn presentatie van m’n business case dus maar best voldoende facts and figures steken om ook deze mensen te overtuigen.

What’s up next?

Volgende sessie van de Mini MBA: Supply Chain Management. Voor deze sessie moeten we een laptop meebrengen. We vermoeden een business game – en daar kijk ik heel erg naar uit!

Mijn indrukken… vind je volgende week opnieuw op deze blog!

Zin in meer? De ‘Mini-MBA: Business Essentials voor Management Talent’ is gericht op afdelingsmanagers die willen doorgroeien naar een algemene managementpositie, high potentials en managers die hun algemene bedrijfskennis willen verbreden. Verbreed je managementkennis en ga aan de slag met  ‘Mini-MBA: Business Essentials voor Management Talent’.
Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect