De Nieuwe Leidinggevende: oude wijn in nieuwe zakken?

Na het eerste enthousiasme over Het Nieuwe Werken komen de kritische vragen. Is het wel nieuw? En wat met die “Nieuwe” Leidinggevende? Oude wijn in nieuwe zakken?

Stel je voor: we leven in het jaar 2040. De wereld van het werk ziet er dan fundamenteel anders uit. En in 2040 kijken we met een meewarige blik terug op vandaag. Daar ben ik van overtuigd. Tijdverlies door files omdat iedereen op hetzelfde moment naar kantoor moet (!). Traagheid gecreëerd door een veelheid aan tussenlagen: leidinggevenden die hun medewerkers niet vertrouwen en controleren, en die in meetings uitleggen hoe het precies moet. Rigide organisatiestructuren die de noodzakelijke wendbaarheid van organisaties belemmeren. Schets ik hier enkel een karikatuur?

We leven in revolutionaire tijden.
Onder de invloed van de globalisering, de technologie én het toenemend aantal kenniswerkers gaan we naar een fundamenteel andere toekomst. Hoe die er precies uitziet weten we niet. We weten alvast dat ze niet meer getekend is volgens de wetmatigheden van het Industriële Tijdperk (cf. vorige blogpost).

Met andere woorden: we bevinden ons nu op een kantelmoment in de geschiedenis van de wereld van het werk. Het Nieuwe Werken is dan ook geen oude wijn in nieuwe zakken. De term “Het Nieuwe Werken” is wellicht nu even trendy. Dat kan. Maar het is geen hype. In essentie formuleert Het Nieuwe Werken antwoorden op de volgende vragen: welke structuren garanderen de wendbaarheid en duurzaamheid van onze organisatie? En door welke samenwerkingsverbanden zetten we sterkere resultaten neer in een hyper-geconnecteerde, uiterst competitieve markt?

De “Nieuwe” Leidinggevende: what’s new?
En hoe zit het dan met die “Nieuwe” Leidinggevende? Het is zeker niet zo dat we al onze verworven inzichten over leiderschap nu overboord moeten gooien. Integendeel: meer dan ooit moet een leidinggevende verschillende petten kunnen opzetten (manager – leider – coach). Meer dan ooit is zelf-leiderschap cruciaal. En meer dan ooit moet een leidinggevende in staat zijn om van een groep een team te maken.

So: what’s new? Bovenstaande elementen volstaan niet meer. In de wereld van het Nieuwe Werken neemt de leidinggevende bijkomende, nieuwe rollen op:

1. De Nieuwe Leidinggevende als connector

De Nieuwe Leidinggevende stimuleert zijn medewerkers om hun kennis te delen, om blijvend te leren, en om samen te werken met mensen van andere business units en van andere organisaties. Hierin schuilt een fundamenteel verschil met het werken in de XXe eeuw. Want: toen deden we écht nog beter wat we alleen deden. Die tijd ligt achter ons.

2. De Nieuwe Leidinggevende stuurt met de blik op het eindresultaat

Ik zie u de wenkbrauwen fronsen: leidinggevenden hebben toch altijd gestuurd op resultaat? Dat klopt, maar hun blik was daarbij ook nog gericht op het operationele niveau, op het “hoe”. Vroeger wist de leidinggevende het beter – hij was immers “de beste van de klas”.

In onze economie met een overwicht aan kenniswerkers is deze situatie achterhaald. Kenniswerkers willen niet meer aangestuurd worden op het “hoe” gezien zij meer kennis hebben dan de leidinggevende. De leidinggevende creëert nu meerwaarde op een andere manier. Hij kadert alle activiteiten steeds weer in het grotere geheel en wijst continu het doel aan: waar gaat onze organisatie naartoe – wat is in dat geheel de bijdrage van ons team – en de bijdrage van elk individu? Hij verbindt door visie. En zijn blik is daarbij vooral gericht op het eindresultaat. Hij wijst het doel aan – niet meer de weg ernaartoe.

3. De Nieuwe Leidinggevende draagt bij tot duurzame arbeid.

Door alle activiteiten steeds weer te kaderen in het groter geheel én door mensen in hun kracht te zetten, speelt de Nieuwe Leidinggevende een cruciale rol: hij geeft zin aan het werk, hij geeft zin in werk, en draagt op die manier bij tot duurzame arbeid.

 

En nu stel ik u graag de volgende vragen:

a. Denkt u dat alle leidinggevenden deze rol met glans zullen opnemen?

b. We moeten op zoek naar een vervanging voor het woord “Nieuw” in “Het Nieuwe Werken”. Er steekt een zekere moeheid de kop op. En het zou erg zijn het kind (het gedachtengoed) met het water (de term) weg te gooien. Welk ander woord gebruiken we dan?

 

Meer weten?

  • Kluwer Opleidingen organiseert de opleiding De Nieuwe leidinggevende. Alle info vindt u hier.
  • De 3 grote  uitdagingen voor de nieuwe leidinggevenden volgens Hugo der Kinderen hoort u in dit filmpje.

 

Wilt u Het Nieuwe Werken implementeren in uw organisatie?
Kluwer Opleidingen adviseert u graag bij de overgang naar Het Nieuwe Werken. U krijgt een aangepast opleidingsprogramma dat Het Nieuwe Werken verankert in alle geledingen van uw bedrijf. Neem contact op met Isabel De Clercq (0477 87 24 69) voor meer info.

 

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect