Eén ding dat mensen willen van hun leiders

Een complimentje af en toe, vertrouwen, interesse, een positieve ingesteldheid… zijn maar enkele zaken dat werknemers verwachten van hun baas. Maar wanneer zullen ze hun baas echt volgen? En hoe krijg je dit als leider voor mekaar?

 

Vraag leiders wat ze van hun teamleden willen, en je zult een vrij consequente lijst krijgen. Ze willen dat mensen:

  • Hard werken
  • Productief zijn
  • Veilig kunnen werken
  • Luisteren
  • Te vertrouwen zijn
  • . . .

 

R-E-S-P-E-C-T

Er zijn natuurlijk een hoop dingen die je als leider zou kunnen ondernemen om dit alles te verwezenlijken, maar er is één fundamenteel ding dat écht het verschil maakt. Het is iets heel eigen aan de menselijke natuur en iets wat iedereen wel van zijn baas verlangt: je mensen willen dat je hen respecteert, waardeert, bewondert en apprecieert.

Als jij als baas je mensen respecteert, dan is dat goed, maar lang niet goed genoeg. Ze moeten het zien om het te geloven. En de waarheid is dat jij, omdat je de baas bent – en ‘bazen’ meestal niet zo’n goede eerste indruk maken bij hun werknemers – nog harder moet werken om te laten zien dat je hen respecteert.

Hoe kan je dat doen?

  • Luister naar hen.
  • Geef hen het voordeel van de twijfel.
  • Moedig hen aan.
  • Glimlach naar hen.
  • Vraag hen naar hun thuissituatie.
  • Geef hen een kans.

 

Zet je roze bril op

Heb je jouw team geërfd van een andere leider? Of presteert je team al van oudsher slecht en vertrouw of respecteer je hen niet? Denk in dit geval aan de toekomst; hoe breng ik hier verandering in? Dit begint bij het kijken in eigen boezem.

Als leider is het je taak om met nieuwe ogen te leren kijken naar je teamleden, zodat je begrijpt waarom je hen zou moeten respecteren, appreciëren, waarderen en bewonderen.

Dat wil niet zeggen dat je fouten of misstappen moet negeren. Je wil tenslotte verbetering zien. Het wil alleen maar zeggen dat je moet zoeken naar redenen waarom je hen wél kan respecteren, ondanks hun tekortkomingen.

 

Garantie op succes?

Het respecteren van elk lid uit je team zal waarschijnlijk niet bij iedereen even succesvol zijn. Maar het zal je kansen absoluut vergroten.

Er zijn veel dingen die leiders van hun volgers willen. De meeste daarvan zul je krijgen, en meestal gebeurt dat wanneer je eerst de mensen respecteert van wie je wil dat ze jou volgen.

 

Zin in meer?

Schrijf je dan in voor onze vierdaagse opleiding ‘Peoplemanagement’ waarin je je leiderschap en je vaardigheden om te werken met mensen versterkt. En dat voor de volledige kringloop van leidinggeven: van aanwerving tot feedback en professionele groei.

 

Avatar foto

Auteur

Eline Swolfs is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Business Management en van Fiscaal Informatief. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van professionals vandaag.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect