Een MBA is er voor iedereen

De opleiding Master of Business Administration (MBA) heeft de reputatie een hoge drempel te hebben. Met een zware studiebelasting en een stevig prijskaartje, zou een MBA-opleiding alleen zijn weggelegd voor de happy few. Maar niets is minder waar.

Wie door deze vooroordelen heen kijkt, komt tot de conclusie dat werkenden een betaalbaar MBA-traject kunnen doorlopen zonder dat de werk-privébalans al te zeer onder druk komt te staan.

Je scherpt je strategisch inzicht aan, bouwt aan je leiderschapsvaardigheden en kweekt een ondernemende mindset. Dat zijn maar enkele van de vele troeven die je als werknemer geniet bij het volgen van een MBA-opleiding. Daaraan gekoppeld zijn verbeterde carrièremogelijkheden, verhoogde uitdagingen op de werkvloer en – niet te onderschatten – een mooiere verloning. Kortom, de wereld ligt aan je voeten na het afronden van een MBA-opleiding.

Strategie verbinden met de dagelijkse organisatie

Een MBA-opleiding vormt professionals tot visionaire leiders in organisatorische groei en business development. Deze studie verbindt strategie naadloos met de dagelijkse organisatiecontext, een cruciaal gegeven voor een professional. Een MBA daagt individuen uit om op een kritische manier naar organisatievraagstukken te kijken, waardoor ze in staat zijn doordachte oplossingen te formuleren. Deze benadering is essentieel nu vele bedrijfsprocessen opnieuw gedefinieerd moeten worden door onder andere de digitale transformatie. Een MBA vergroot niet alleen kennis, maar zet ook aan tot de ontwikkeling van een denkpatroon dat aangepast is aan de complexe behoeften van de huidige organisatiecontext.

Grote interesse in een MBA

Het is dus niet vreemd dat een groot aantal werkenden interesse heeft in een MBA-opleiding. Meer dan een vierde (26 %) overweegt dergelijke masterstudie te volgen naast het werk. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.000 professionals met een bachelor of master op zak en met minstens vijf jaar werkervaring. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van NCOI Learning. Tegelijkertijd zien we dat de helft van de ondervraagden verwacht dat een MBA-studie moeilijk te combineren is met werk en privé.

MBA voor happy few?

Velen denken dus dat een dergelijke opleiding slechts is weggelegd voor een kleine groep: medewerkers die voor een bepaalde periode een aantal dagen in de week kunnen worden vrijgesteld van hun reguliere werk. Of men denkt dat het is voorbestemd voor mensen die ‘in between’ jobs zijn of van een sabbatical genieten en zich deze opleiding kunnen veroorloven. Een andere heersende opvatting is namelijk dat een MBA een kostelijke aangelegenheid is. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 40 procent denkt dat een MBA-opleiding voor hen (te) duur is.

Flexibel opleidingstraject

De praktijk leert dat deze aannames moeten worden bijgesteld. Werkgevers zijn zich terdege bewust van het belang van levenslang leren. De krapte op de arbeidsmarkt dwingt organisaties te investeren in de ontwikkeling en binding van medewerkers. De hr-afdeling zal dan ook steeds vaker proactief met medewerkers een ontwikkelplan uitstippelen. Dat is het moment dat je als medewerker een MBA-opleiding ter sprake kunt brengen. Is het niet om leidinggevende vaardigheden te versterken, dan is het wel om het analytisch vermogen te verbeteren. Aangezien je jouw MBA-opleiding moet combineren met je job, kies je best voor een flexibel programma zodat je de balans tussen studie, werk en privéleven kunt bewaren.

Een voorbeeld van dergelijk MBA-traject is dat van NCOI Learning.

MBA opent nieuwe deuren

NCOI Learning biedt immers een modulair opgebouwd programma. Je kunt op vier momenten per jaar instappen en zit dus niet vast aan het keurslijf van een klassiek academiejaar. Je kunt het volgen van de verschillende modules plannen zoals je dat het beste past. Op drukkere professionele momenten kun je wat gas terugnemen en in rustigere periodes kun je dan weer versnellen. Bovendien biedt NCOI Learning de opleiding aan een aantrekkelijke prijs. De tijd dat een MBA was weggelegd voor de happy few ligt achter ons. Dit opent nieuwe deuren voor iedereen die een impuls wil geven aan zijn professionele carrière.

Meer weten?

Ontdek meer info over het MBA-programma van NCOI Learning.

Interesse in andere artikels over Business & people management? Klik dan hier.

 

Avatar foto

Auteur

Eline Swolfs is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Business Management en van Fiscaal Informatief. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect