Eerst persoonlijk management, dan strategisch en performance management

by Frans van Rooij

Hij is rijzig, straalt gezag uit en je zou hem zo knuffelen. Maar bovenal is Frans van Rooij een ervaren en bezielend trainer. Tijd om een van zijn programma’s tegen het licht te houden: Het Management Development Program.

Drie componenten van leidinggeven die Frans altijd aanraakt zijn:

  • persoonlijk management – reflectie als eerste stap
  • strategisch management – visie is nodig om echt leiderschap te kunnen tonen
  • performance management – de resultaten moeten er liggen

Aan de hand van zijn trainingsaanpak licht hij deze componenten toe.


1. Persoonlijk management

Frans: “Ik begin elke management opleiding met het voorhouden van een spiegel.”

Dat doet hij niet zelf. Tijdens de voorstellingsronde laat hij de deelnemers zich voorstellen volgens een aangereikt format. Zij moeten ook een score geven hoe zij hun leven ervaren. Dit laatste levert meteen verrassende discussies op. Persoonlijke kwaliteiten komen in beeld, loopbaanontwikkelingen worden geschetst, persoonlijke waarden worden benoemd. Er ontstaan nieuwe inzichten in de taal van de ander, in het benutten van elkaars krachten.

“Men beseft dat je als manager zelf zo min mogelijk moet doen om de ander zo optimaal mogelijk te motiveren: dit is telkens een mooie ontdekkingstocht!” Na deze eerste dag verwerken de deelnemers de aangereikte inzichten in een eigen ontwikkelplan.

De opleiding was zeer boeiend, in hoge mate door toedoen van de docent. Er werden een aantal instrumenten aangereikt , die ik op korte termijn kan en zal gebruiken om beter te functioneren in mijn rol van manager.

Rudi De Pauw, Result-IT


2. Strategisch management

Maar elke manager is ook een koersbepaler van de organisatie. Dit vraagt om specifieke eigenschappen. De wereld om ons heen verandert immers voortdurend. Met behulp van een stellingenspel worden meningen zichtbaar gemaakt.

“Samen ontdekken we de mogelijkheden van een kompas om de richting van een organisatie scherp te krijgen, mede gebaseerd op allerlei eigen waargenomen veranderingen om ons heen.”

Ieder tast de eigen overtuigingskracht onder de deelnemers af. Adviesstijlen, omgaan met weerstanden: mooie ingrediënten om te bereiken wat men wil bereiken. Na deze tweede dag toetst men de eigen organisatieplannen op scherpte, op focus.

 


3. Performance management

In een volgende fase van Frans’ aanpak, wordt de organisatorische visie en de persoonlijke visie bij elkaar gebracht.

Het gebruik van dashboards komt op tafel te liggen. Het effectiever en efficiënter organiseren van de eigen werkzaamheden krijgt invulling.

De deelnemers boeken resultaat op twee vlakken: ze worden beter in het eigen functioneren én de organisatie profiteert van hen als een betere manager. Ze ontwikkelen immers de basis voor een persoonlijk meesterschap, adviseren betere strategische beslissingen en begrijpen bedrijfsgebeurtenissen in een ruimere context.

“Wij oefenen gesprekstechnieken om de (eigen) performance concreter te krijgen. Na de training ontvang ik vaak mailtjes van deelnemers die bepaalde situaties anders aangepakt hebben en waarbij zij mooie successen hebben bereikt. Ik kick daar enorm op.”

Zin in meer?

Als ervaren manager vraagt u zich misschien af hoe u een volgende stap kunt zetten in uw ontwikkeling. U staat dagelijks in de praktijk en u doorliep ongetwijfeld al een hele reeks opleidingen. U kunt zeker nog groeien in een omgeving die verder bouwt op die concrete ervaringen. Onze opleiding Management Development Program biedt dit kader. Samen met andere managers uit verschillende sectoren en onder begeleiding van expert Frans van Rooij wordt u door de drie onontbeerlijke thema’s die hij hierboven aanraakte geloodst.

 

Lees ook