Hoe leidinggeven in ‘Het Nieuwe Werken’?

Sinds begin 2010 word ik regelmatig gevraagd om leidinggevenden te ondersteunen en/of te trainen op het moment dat flexibel werken wordt ingevoerd of als prikklokken worden afgevoerd. Nu gebruiken opdrachtgevers vaker de term ‘Het Nieuwe Werken’.

Bij het achterhalen van wat leidinggevenden dan vooral anders zouden moeten doen, kreeg ik volgende antwoorden: resultaatgericht leidinggeven, afstemmen op de drijfveren van de individuele medewerkers, vertrouwen kunnen geven, teamdoelen helder maken, feedback geven en ontvangen, praktische afspraken over werkorganisatie maken, communicatie organiseren… En dan vroeg ik me wel eens af: “Wat is er nu anders dan wat sommige leidinggevenden al tien jaar – of misschien langer – moeten doen?”

Toen ik hiermee aan de slag ging met individuen en groepen, ontdekte ik echter dat de genoemde vaardigheden niet zozeer een antwoord waren op de vraag “Wat moet er nu anders bij het leidinggeven in deze nieuwe context?” maar wel “Wat wordt nu belangrijker (lees: onontbeerlijk) bij het leidinggeven?”

 

Waar leidinggevenden in een klassieke omgeving misschien af en toe nog wel wegkomen met:

  • minder duidelijke afspraken over het beoogde resultaat van een opdracht of
  • het geven van ad-hocinstructies als iets niet blijkt te werken of
  • aanwezigheidscontroles om medewerkers aan het werk te krijgen of
  • het wijzen op de structuur en hiërarchie om beslissingen door te drukken

lukt dit helemaal niet meer als medewerkers anders gaan werken en

  • deel uitmaken van virtuele of remote teams
  • van thuis uit werken
  • gebruik maken van flex-werkplekken,…

 

Boswachter-stroperverhaal
Eén van de grootste bezorgdheden die ik keer op keer terug zie opduiken bij leidinggevenden is: hoe weet ik dat mijn teamleden performant bijdragen? Of minder sociaalwenselijk geformuleerd: “Hoe weet ik dat ze aan het werk zijn?” En dan is er wel eens een behulpzame collega-leidinggevende die zijn ‘best-practice’ deelt en vertelt dat hij elke morgen een mail stuurt naar de ‘thuiswerkers’ met: “Goedemorgen”. Wie dan reageert, is volgens hem aan het werk. Je hoeft geen grote psycholoog te zijn om te bedenken dat je dan snel in het ‘boswachter-stroperverhaal’ terecht komt en de self-fulfilling prophecy waarmaakt. Toch is dergelijk gedrag vandaag geen uitzondering.

En dan gaat het niet meer over de eerder genoemde vaardigheden maar in de eerste plaats over overtuigingen en het pessimistische ‘mensbeeld’ van nog heel wat leidinggevenden. Voor leidinggevenden waarbij argwaan en angst voor verlies van controle de sterkste overtuigingen blijven, zal de onherroepelijk veranderende context van het werken – binnen en buiten hun organisatie – ervoor zorgen dat ze hun meerwaarde als leidinggevende verliezen.

 

Samen zin geven aan werk
Ik ben er in elk geval van overtuigd dat ‘Het Nieuwe Werken’ leidinggevenden steeds meer zal uitdagen om écht leiding te geven: om mensen aan te spreken op hun passie, om hun talenten aan te boren, om (in)formeel leren te bevorderen en samen zin te geven aan het werk. En er blijft nog heel wat werk aan de winkel vooraleer ‘De Nieuwe Leidinggevende’ dé norm zal zijn. De veranderende context binnen en buiten organisaties zorgt in ieder geval voor de befaamde ‘Sense of urgency’. Het is in elk geval mijn passie om – samen met de Linkpower-Kluwer collega’s – via facilitatie, coaching en training de leidinggevenden (van de 21ste eeuw) voor te bereiden en te ondersteunen in hun nieuwe rol en verantwoordelijkheden.

 

 

 

Avatar foto

Auteur

Katelijne Rotsaert werkt als zelfstandig organisatiecoach en trainer. Ze begeleidt individuen, teams en organisaties die kwalitatiever willen samenwerken om resultaten te halen, vaak in veranderende omstandigheden. Voorheen werkte zij 10 jaar in managementfuncties met verantwoordelijkheid over diverse teams, sales en business development. Als gecertifieerde (team-)coach maakt ze deel uit van het wereldwijde netwerk van Organization & Relationship Systems Coaches (ORSC ™). Katelijne traint voor NCOI Learning in de topics: leadership, change en coaching.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect