Hoe zet je succesvolle verandering in beweging?

Hoe zet je succesvolle verandering in beweging?
Bij veel organisaties staat innovatie hoog op de agenda. Hierbij speelt de menselijke factor een cruciale rol. Je wilt je mensen meekrijgen, enthousiasmeren en laten participeren. Hoe zorg je dat dit veranderingsproces vlot verloopt? Ontdek het hier.

Niets is, alles wordt. Dat is alvast één zekerheid. Aan verandering valt er dan ook niet te ontkomen. Maar hoe ga je daarmee om? En, meer nog, hoe maak je van verandering een succes? Dave Synaeve, expert ter zake, helpt je graag op weg.

Innoveren in ook verandering faciliteren

Innovatie staat bij veel organisaties hoog op de agenda. Terecht, want de toekomst vraagt niet alleen dat we met een nieuwe bril leren kijken, maar ook daadwerkelijk optimalisaties op het terrein doorvoeren. Dave Seynaeve benadrukt het belang van de menselijke factor in die veranderingsprocessen: “Innovatie is doorgedrongen in heel wat lagen van onze samenleving en bedrijfswereld. Maar om die innovatie te doen slagen, moet je mensen meekrijgen. Innoveren gaat over mensen. En dus is het cruciaal dat je hen tijdig informeert, weet te enthousiasmeren en laat participeren.”

Van visie naar actie

Innovatie begint vaak met een knap idee. Maar dan volgt de echte uitdaging: hoe slaag je erin om dat idee op een duurzame manier binnen je organisatie te implementeren? “Ik stel vast dat heel wat leidinggevenden een duidelijke visie hebben. Ze weten over het algemeen goed waar ze naartoe willen, maar durven al eens te vergeten dat je ook tijd moet investeren in het communiceren van je visie”, merkt Dave Seynaeve op.

Een vernieuwend idee moet je niet alleen helder brengen, ook positieve energie errond creëren is belangrijk. “Ik zie heel veel enthousiasme bij werknemers. Wat hen frustreert, is dat ze vaak het gevoel hebben dat ze binnen die verbeterings- en veranderingstrajecten er alleen voor staan. Het toont aan hoe belangrijk het is dat mensen zien dat jij als leidinggevende achter de verandering staat en je mee inzet om ze te doen slagen.”

Een verandering slaagt als ze doorheen de organisatie gedragen wordt.
Dave Synaeve

2020-2021: jaren vol verandering

De pandemie van de voorbije jaren heeft heel wat verandering met zich meegebracht. Bestaande denkpatronen werden uit noodzaak doorbroken. Dave Seynaeve ziet heel wat positieve gevolgen: “Dankzij het afstandswerken werden heel wat processen geoptimaliseerd. Wie had jaren geleden gedacht dat thuiswerk voor een verhoogde productiviteit zou zorgen? Toch is dit in vele bedrijven het geval. Het vertrouwen van werkgevers in personeelsleden die van thuis uit werken, is dan ook gestegen.”

Dat is een positieve evolutie. Maar er schuilt een addertje onder het gras: “Zijn we niet te veel enkel op de harde resultaten aan het focussen? En verliezen we daarbij het menselijk contact niet te veel uit het oog? De babbel tijdens de koffiepauze en andere informele contacten hebben wel degelijk een functie.”

Word zelf de change die je wil zien

Dave Seynaeve geeft al meer dan 21 jaar opleiding over innovatie & change. Zelf noemt hij het een uit de hand gelopen hobby. Het onderwerp blijft hem ook vandaag nog fascineren. Zijn voornaamste inzichten? “Opleidingen worden des te interessanter als je de dialoog aangaat. Ik werk dan ook met heel wat concrete cases waarin mensen zich herkennen. Regelmatig verneem ik dat mijn opleidingen zaken binnen organisaties in beweging brengen. Dan weet ik dat ik de juiste snaar geraakt heb.”

Vroeger heeft hij nog in de IT-sector gewerkt en die ervaring gebruikt hij uiteraard evengoed vandaag: “Daar heb ik gezien dat succesvolle veranderingen niet alleen de verdienste van de projectmanager zijn. Als een verandering slaagt, dan komt dat vooral omdat de change doorheen de organisatie gedragen wordt. Succesvol word je door zelf de change te worden die je wil zien. Laat dat de essentie zijn van wat ik wil overbrengen.”

Zin in meer?

Wil je als HR professional of leidinggevende handvatten aangereikt krijgen om het human capital binnen jouw organisatie op scherp te houden? Neem dan contact op met Koen Dierckx voor employer branding- en rekruteringsstrategie-opleidingen op maat van jouw bedrijf.

Biografie

Mensen motiveren en warm maken voor projecten, is het stokpaardje van Dave Synaeve. Met meer dan 10 jaar ervaring als projectleider in IT en de medische sector en als eventorganisator van de Vlaamse JO, een award voor de beste Vlaamse Jonge Ondernemer, is Dave geboeid door teams faciliteren en brainstorms in goede banen leiden. Dave is gecertificeerd in Agile PM, Prosci ADKAR, Open Space Agilty en ActeeChange. Daarnaast zet Dave zich in als vrijwilliger voor CoderDojo, waar hij kinderen leert programmeren. Daaruit steekt hij heel wat bruikbaars op voor zijn professionele lesgeven.

Auteur

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect