Innovatie-architect stimuleert talent

‘Innovation architect’ staat er onderaan de mails van Sevi Golinvaux. “Dat is iemand die innovatie binnen de organisatie detecteert, stimuleert en ondersteunt. Creativiteit brengen in structuur en structuur brengen in de chaos”, zo vat ze haar job samen.

Sevi Golinvaux doet dat bij hr-dienstverlener Securex, binnen het innovatieteam van de afdeling Health & Safety. Op kantoor is Sevi Golinvaux het aanspreekpunt voor alle innovatie- en creativiteitsmethodieken. “Wie een innovatief idee heeft, kan bij mij terecht voor de juiste technieken om dat idee verder uit te werken. Maar ik help bijvoorbeeld ook tijdens vergaderingen of brainstorms om de juiste werkvorm te kiezen.”

Sevi Golinvaux schudt die adviezen niet uit de losse pols. Ze heeft 10 jaar ervaring als trainer op de teller staan, heeft veel met groepen gewerkt en is zelf voortdurend op zoek naar nieuwe methodieken en werkvormen. Ze volgde ook een postgraduaat integrale productontwikkeling en innovatiemethodiek.

 

Inspiratie
“De functie ‘innovation architect’ bestaat sinds twee jaar bij Securex en is er gekomen samen met de focus die Securex op innovatie wou leggen”, legt ze uit. Zelf beschouwt ze innovatie in de eerste plaats als een gestructureerde manier om vernieuwing te brengen binnen een organisatie.

Sevi Golinvaux werkt in een team van vier. “Samen doen we meer dan innovatie ondersteunen. We leveren ook zelf nieuwe ideeën. Vaak baseren we ons daarvoor op vragen van klanten, de maatschappelijke context, nieuwe wetgeving, de actualiteit… De crisis en de daaruit volgende onzekere arbeidscontext is voor ons een inspiratiebron. We proberen daar creatief mee om te gaan en zo in te spelen op wat klanten bezighoudt. Veel meer kan ik daar niet over vertellen omdat die projecten en producten nog in ontwikkeling zijn.”

 

Talentenbank
Een concreter innovatieproject zijn de TVT’s: Tijdelijke Verenigingen van Talent. “Dat zijn mensen uit verschillende afdelingen die allemaal goesting hebben om rond een innovatief project te werken. Wij helpen hen bij de organisatie van dat werk. Daar komt ook coaching en change bij kijken”, legt Sevi Golinvaux uit.

Leveren die TVT’s ook resultaten op? “Zeker wel, dat was ook een van de doelstellingen vanuit het management. Een verbeterpunten dat we nu al kunnen noteren is bijvoorbeeld de aanspreekbaarheid van collega’s. Binnen Securex werken heel veel experten. Andere collega’s weten echter niet altijd wie waarvoor aanspreekbaar is. Binnen de TVT’s is het idee ontstaan om een talentenbank aan te leggen, maar geen klassieke op basis van diploma’s. Het uitgangspunt is: waar willen mensen graag voor aangesproken worden? Voor een kennisbedrijf als Securex is het belangrijk om die info toegankelijk te maken.”

 

Ambassadeur
Het uiteindelijke doel van de innovation architect is dat heel de organisatie vernieuwender werkt. “Het is een ambassadeursfunctie, ja”, zegt Sevi Golinvaux. “De innovatieboodschap moet uitgedragen worden.”

Of die boodschap zich ook in cijfers laat gieten? “Toch wel”, meent Sevi Golvinvaux. “Als we een nieuwe dienst of product doordacht ontwikkelen, voorkomen we om geld te verspillen aan ontwikkelingen die tot niets leiden. Goede innovatie leidt tot meer efficiëntie.”

 

 

Sevi Golinvaux is innovation architect bij Securex Health & Safety.

 

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect