Isabel’s Picks of the month – oktober 2016

Isabel’s Picks of the Month brengt u elke maand een portie inspiratie. ‘Bookmark’ deze reeks en ontdek wat haar inspireert, fascineert en amuseert. Isabel De Clercq is trendcatcher, firestarter en keynote speaker. Wat haar bezig houdt? De spannende wisselwerking tussen mensen, merken, sociale interactie en organisatieveranderingen. 

The winner takes it all?

Facebook lanceerde Workplace deze week. Meteen een hit op social media en geprofileerd als killer van andere bedrijfsplatformen als Yammer en Slack. Ik ben alvast getriggerd. Zorgt deze technologie ervoor dat kennisdeling makkelijker wordt binnen organisaties? Of gaat Facebook op zijn bek? Omdat het te veel geassocieerd wordt met “social”,  dat klinkt als “vrije tijd” en dus niet als “business”?

De video die viraal ging overtuigde me niet helemaal. Nogal luchtig. Kunnen zulke beelden executives over de streep trekken? De look and feel vertoonde ook érg veel gelijkenissen met de filmpjes waarmee Microsoft enkele jaren geleden Yammer promootte.

Maar toegegeven: de boodschap van Zuckerberg was sterk.

I think Workplace will help more companies create the kind of open culture that encourages people to connect and share.

Technologie als katalysator van cultuurverandering. Het klinkt mij als muziek in de oren.

workplace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find Your Purpose – Uitroepteken – Gedoe

Find Your Purpose! Your Ultimate Mission! We worden er de laatste tijd wel fel mee om de oren geslagen. Met dat Grote Geluk. Dat er enkel kan zijn wanneer we het Grote Doel gevonden hebben. Alsof dat Doel zomaar te vinden is als een goed verstopt paasei in de tuin.

Ik werd dan ook zenuwachtig van deze titel : “About the importance of finding your purpose”. Ik dacht, daar gaan we weer. Maar toch las ik het artikel. En ik werd omver geblazen door de zin helemaal op het einde:

“Today, who can you learn from?”

the-question

 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn het onszelf elke dag verplicht. Om op zoek te gaan naar mensen van wie we kunnen leren. Om onze oren open te trekken. Te luisteren. Te lezen. Ideeën op te doen.

Ik vond de laatste maanden: Omar Mohout, Kenneth Mikkelsen, Peter De Keyzer, Alexandra Samuel.

Wie vond u?

 

The Organization as a Platform. De nieuwe hype?

Futurist Lee Bryant sprak over ‘The organization as a platform’ op een congres over de Digitale Werkplek in Keulen eind vorige maand. Ook op social media duikt het woord vaak op. Denk bijvoorbeeld aan Airbnb: een platform waar vraag en aanbod elkaar vinden en waar gebruikers (“ik zoek een kamer”) ook producenten kunnen zijn (“ik verhuur zelf ook een kamer”).

Dit model staat haaks op de traditionele businessmodellen. Bij ’the organization as a platform’ zijn de rollen van producent en gebruiker inwisselbaar: beide partijen creëren waarde.

sangeet_platformrevolution

Sangeet Paul Choudary schreef er een boek over. Wil je een korte introductie? Luister dan zeker naar de eerste 5 minuten van deze video. Je ziet de auteur van het boek niet, maar wél zijn slides.

 

 

 

 

 

 

Hoe we dit model kunnen vertalen naar Kluwer Opleidingen?

Ik denk alvast aan MOOCs: platformen waar leerders ook zelf content creëren en publiceren.  En waarbij we evolueren van lineair denken (trainer geeft kennis door aan leerder) naar eco-system learning.

Nieuwe businessmodellen zijn de veruitwendiging van grote bewegingen die ook buiten de businesscontect de wereld veranderen. Daar word ik warm van.

 

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect