Leadership training bij Delaware goes international

Delaware Consulting organiseert sinds 10 jaar in België een trainingstraject voor leidinggevenden. Dit voorjaar ging de leiderschapstraining voor het eerst internationaal: de (upcoming) managers uit de 8 landen waar Delaware Consulting vestigingen heeft, ontmoetten elkaar en wisselden ervaringen uit. Wat bleek? Ze ademen hetzelfde DNA, al is de invulling ervan verschillend.

 

“We willen onze senior mensen een kader aanreiken om jongere medewerkers op een constructieve manier aan te sturen. Dat kan er o.a. voor zorgen dat seniors zich comfortabeler voelen bij het leidinggeven. Daarom zijn we 10 jaar terug in België gestart met een training ‘Leadership voor managers’ via Kluwer Opleidingen. De trainer was toen Mirya Pollmann en dat is ze nog steeds. Zij kent Delaware, weet waar we voor staan en kan onze leidinggevenden de juiste basis geven,” zegt Christel Waerie, HR manager Delaware Consulting.

 

Meegroeitraject

Het leadership traject is geen kortstondige opleiding, wel een traject dat meegroeit naarmate de werknemer zelf evolueert. Het traject start met de basistraining ‘Coach the Coach’ waar het o.a. gaat over heldere doelen leren stellen, doorvragen en feedback geven vanuit een coachende houding.
Nadien is er de ‘Leadership’ training waar naast het geven van motiverende feedback en omgaan met weerstand, veel aandacht gaat naar leiderschapsstijlen en de rollen van ‘leider, manager, coach’. Voor de meer ervaren leidinggevende is er de training ‘Advanced Leadership’ waar zaken als talenten ontdekken en aanspreken, assertiviteit, teamdynamiek en stress herkennen aan bod komen. Binnen 1 module is er telkens voldoende tijd tussen de trainingsdagen om de trainee de kans te geven het geleerde te oefenen in de praktijk.

 

Praktisch

  1. Coach the coach: 1 x 2 dagen en 2 x 1 dag, organiseren we 2 tot 3 x/jaar
  2. Leadership: 1 x 3 dagen en 1 x 1 dag, organiseren we 2 x/jaar
  3. Advanced Leadership: 2 x 2 dagen en 2 x 1 dag, organiseren we 1 x/jaar

 

Meteen volgeboekt

“De reactie van de deelnemers is altijd heel positief. En dat merken we ook aan de interesse voor onze leadership trainingen: die zijn altijd meteen volgeboekt. En dat heeft veel te maken met de trainer. Mirya Pollmann kent onze organisatie door en door, ze heeft zelf bij een grote consulting organisatie gewerkt. Ze kent door haar 10 jaar lange ervaring in het trainen van onze mensen de issues waarmee we te maken krijgen en kan ze kaderen. Dat is bijzonder waardevol!”, aldus Christel.

 

Internationaal uitdragen

Christel: “Gezien onze snelle internationale groei wilden we de leiderschapstraining vanuit onze ervaring in België ook internationaal uitdragen. We wilden overal eenzelfde shared vision op leiderschap neerzetten, met ruimte voor lokale invulling. Dat hebben we in maart 2016 een eerste keer gedaan. In de Delaware vestiging in Lyon kwamen leidinggevenden samen uit België, Frankrijk, Nederland, Singapore, Filippijnen, V.S., China en Hongarije. We wilden ook een platform creëren waar deze (upcoming) leaders elkaar kunnen vinden op een informele manier.”

 

Mooi om zien was dat onze shared values ingebakken zitten, ongeacht de nationaliteit. Iedereen had natuurlijk zijn eigen interpretatie.

 

Rol van leider, manager of coach

“De thema’s van de training in Lyon waren o.a. inzicht in verschillende leiderschapsstijlen, het ontdekken van het MBTI-model, verder stress & resilience, de verschillende rollen die je kan oppikken van leider over manager tot coach. Ook coaching en motiverende communicatie kwam aan bod”, zegt trainer Mirya Pollmann. “De trainingen zijn voor een groot stuk interactief, waarbij de deelnemers vanuit hun praktijkervaring aan concrete cases werken. Denk aan rollenspel, plenaire oefeningen en cases in kleinere groepen. Op de Yammer groep die we aanmaakten kunnen de deelnemers hun ervaringen uitwisselen, zette ik TED- of andere filmpjes, een vrijblijvende literatuurlijst enz. Voldoende materiaal voor deelnemers die achteraf nog op zoek zijn naar meer informatie of inspiratie.”

 

Shared values

Christel: “Onze bedrijfswaarden (Care, Team spirit, Entrepreneurship, Commitment, Respect) zijn zeer belangrijk, we hebben ze dan ook in deze training een plaats gegeven. Mooi om zien was dat onze shared values ingebakken zitten bij onze mensen, ongeacht de nationaliteit. Elkaar hierin vinden, ieder met zijn eigen interpretatie, was een echte eye opener. Onze waarde ‘Respect’ bv. is heel cultureel gekleurd. Waar voor onze Aziatische collega’s het leiderschap van een projectleider heel bepalend zal zijn, omdat dat zo hoort t.o.v. een ‘meerdere’ in hun cultuur, kunnen we in onze Westerse professionele omgeving het eens zijn dat we het oneens zijn. In Azië is de collectiviteit veel belangrijker dan het individu, terwijl bij ons individueel ondernemerschap aangemoedigd wordt, een andere beleving van de waarde ‘Entrepreneurship’.”

 

 

Christel Waerie_Christel Waerie, HR manager Delaware Consulting, studeerde bedrijfspsychologie aan de UGent en doorzwom in de 20 jaar dat ze professioneel actief is vele HR watertjes. Sinds 8 jaar ondersteunt Christel de groei van Delaware Consulting op HR-vlak . Als je weet dat Delaware Consulting België in die periode van 300 naar 700 medewerkers is gegaan, dan is het logisch dat HR-afdeling meegroeide van 2 naar 10 personen. Vandaag houdt Christel zich o.a. graag bezig met het zoeken of ontwikkelen van trainingen aangepast aan de Delaware-noden.

pollmannMirya Pollmann is trainer, coach en facilitator bij Kluwer Opleidingen / Linkpower. Zij geeft o.a. de opleiding ‘Leidinggeven en stresspreventie’.

 

 

 

Wat doet Delaware Consulting?

Belgisch consultingbedrijf, opgericht in 1981 vanuit Bekaert, Andersen en Deloitte. Sinds 2003 een onafhankelijke vennootschap met intussen 1.250 werknemers in 24 vestigingen in o.a. België, Frankrijk, Nederland, Singapore, Filippijnen, V.S., China, Hongarije. Delaware Consulting wil haar klanten helpen transformeren, verbeteren en ondersteunen door het creatief toepassen van toptechnologie toe te passen zoa

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect