Leiderschapssterktes en -uitdagingen in kaart gebracht

Tijdens het CxO Leadership Forum van 23 februari jongstleden bracht trainer en coach Katelijne Rotsaert een masterclass ‘Crystal Leadership’. Bij deze case gingen de mensen op zoek naar de grootste uitdagingen van leidinggevenden en debatteerden over wat leiders vooral moeten zijn, kennen en kunnen.

Katelijne Rotsaert gaf een sessie over Crystal Leadership. Dit leiderschapsconcept brengt de sterktes en de uitdagingen van leiderschap in organisaties in kaart. Het maakt inzichtelijk waar het bedrijf nu staat en welke leiderschapsontwikkeling er nodig is om strategie en purpose van de organisatie te voeden, vertelt Katelijne Rotsaert. “Crystal leadership leidt voor ieder bedrijf of afdeling tot aangepaste leer- en ontwikkelingsinitiatieven, met aandacht voor blinde vlekken en met focus op waar het bedrijf in de toekomst wil staan. Net zoals een sneeuwkristal zich uniek ontwikkelt tot een unieke entiteit, zijn er geen twee organisaties identiek op het vlak van leiderschap. Daarom brengen we met een set vragen in kaart welke leadership ‘intelligences” al sterk ontwikkeld zijn en welke minder of niet. We voeren het gesprek over welke leadership intelligences vooral relevant zijn voor het succes en de toekomst van de organisatie.”

Concept

Vijf ervaren leiderschapscoaches van Kluwer Opleidingen/Linkpower ontwikkelden Crystal Leadership. “We merkten dat ondernemingen vaak moeilijk kunnen bepalen welke leiderschapskwaliteiten ze nodig hebben om blijvend succesvol te zijn. De verwarring neemt alleen maar toe door de vele – vaak tegengestelde- hypes, kreten en onderbouwde overtuigingen in boeken en op websites en blogs. Maar ook de snel veranderende omgeving en het tempo waarin organisaties evolueren, zetten teams en hun leiders voor andere uitdagingen dan vroeger. En daardoor zijn andere vormen van samenwerken en leiderschap nodig.” Met gerichte vragen over de zes intelligences gaan we met Crystal leadership vooral op zoek naar de werkelijke ontwikkelingsnoden.

Opdracht en discussie

Vervolgens werd er een debat opgezet waarbij de deelnemers van het congres zelf mochten bepalen wat de grootste uitdagingen van leidinggevenden zijn. Volgens Greet Hombreux van PB Gelatins, Tessenderlo Group, is respect geven en krijgen bij leidinggevenden heel belangrijk. ” Respect heeft ook een empowerment aspect. Het kan mensen energizen en motiveren. Als je daaraan een goede visie koppelt, haal je meer energie uit je mensen. Respect is een belangrijk fundament om ook vertrouwen te geven en vertrouwen te krijgen. Je moet als leidinggevende niet te snel oordelen of mensen in hokjes steken: mensen groeien ook in hun functies en doorheen de tijd. We vinden het ook belangrijk om werknemers klaar te maken voor de volgende stap. Er werd ook gezegd dat met change agility building je je bedrijf klaar maakt om met continue veranderingen om te gaan en dat met respect voor alle generaties in het bedrijf.”

 

Katelijne Rotsaert is trainer, coach en facilitator bij Kluwer Opleidingen / Linkpower  en werkt ook als zelfstandig organisatiecoach en trainer. Ze begeleidt individuen, teams en organisaties die kwalitatiever willen samenwerken om resultaten te halen, vaak in veranderende omstandigheden. Voorheen werkte zij 10 jaar in managementfuncties met verantwoordelijkheid over diverse teams, sales en business development. Als gecertifieerde (team-)coach maakt ze deel uit van het wereldwijde netwerk van Organization & Relationship Systems Coaches (ORSC ™). Katelijne traint in de topics: leadership, change en coaching.

 

Bron: CxO magazine 174

Foto header: Studio Vercammen

Meer weten over Crystal Leadership?

Interesse in een Crystal Leadership-oefening in uw organisatie? Neem dan contact op met Koen Dierckx: koen.dierckx@wolterskluwer.com – tel.: +32 15 36 21 78.

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect