Wijzigende bedrijfsculturen vragen verandering in de manier van leidinggeven

Wijzigende bedrijfsculturen vragen verandering in de manier van leidinggeven
Hoe maak je als leidinggevende het verschil? De manier waarop je met je eigen mensen omspringt. Lees het allemaal in dit artikel.

Hoe kan je je manier van leidinggeven naar een hoger niveau tillen? Het is het doel van een aantal cursussen die Eric Hermans verzorgt. “Maak van je mensen een doel, geen middel”, adviseert hij alvast. De tip loopt als een rode draad doorheen zijn verhaal.

Traject van de manager

“Het valt op dat zo’n opleiding vaak een vast onderdeel is van het traject dat iemand die net promotie maakte volgen moet”, stelt Eric Hermans. “Bedoeling is dat die persoon beter voorbereid aan zijn nieuwe uitdaging begint. Maar begrijp me niet verkeerd: dat het voor die mensen een verplicht nummertje is, betekent niet dat ze er niet zouden achterstaan. Dat laatste is trouwens essentieel. Wie tegen zijn zin komt, zal er niet veel aan hebben, dat is een ijzeren wet.

Opmerkelijk is dat je in die groepen wel vaker ervaren managers ziet die al wat watertjes doorzwommen hebben, maar toch nood hebben aan een zekere upscale. Kijken we specifiek naar de cursus ‘Assertief als leidinggevende‘ dan heb je wel eens deelnemers die door hun omgeving als assertief ervaren worden. Tegelijk merk je dan wel dat ze in bepaalde situaties dichtklappen, emotioneel of agressief worden. Dat zijn drempels waar we ze over tillen.”

Er bestaat niet zoiets als de ideale leidinggevende, maar wat steeds het verschil maakt is de manier waarop hij of zij met de eigen mensen omspringt
Eric Hermans

Vertrouwen doet verbeteren

“Deelnemers zijn vaak nieuwsgierig en bereid om te leren, maar om resultaten te boeken is vertrouwen alles. Daar wordt vanaf het eerste moment op ingezet. Zonder aanwezig vertrouwen, zet hij of zij een rem op het eigen groeivermogen. Op zich bevinden ze zich in een groep van onbekenden, maar toch stellen ze zich kwetsbaar op. Rond vertrouwen worden vrij snel duidelijke afspraken gemaakt. Ook interactie is cruciaal, ten aanzien van mezelf, maar ook onderling tussen de deelnemers. Want als ze leren uit de opleiding als dusdanig, doen ze dat ook van mekaar.”

Nieuwe vragen worden gesteld

“De basis van de opleidingen is doorheen de jaren nauwelijks gewijzigd, wat wel veranderde zijn de specifieke noden die de deelnemers in hun dagelijkse professionele context hebben”, benadrukt docent Hermans. “Je merkt dat aan de vragen die ik voorgeschoteld krijg. Eigenlijk evolueren die ergens parallel met wijzigende bedrijfsculturen. ‘Hoe voer ik een functioneringsgesprek?’ is zo’n vraag die steeds vaker terugkeert. Je merkt ook dat de eisen die werknemers op het vlak van communicatie stellen toegenomen zijn. En daar moet je als leidinggevende in mee natuurlijk.”

Problemen doen mensen groeien

“Bestaat er zoiets als de ideale leidinggevende? Het is een vraag die ik al vaak gekregen heb”, legt Eric Hermans uit. “Het makkelijkste antwoord zou zijn: nee, er bestaat niet zoiets als dat ene ideale profiel, maar zo makkelijk wil ik me er niet van af maken. Een essentieel element dat steevast terugkeert is de manier waarop hij of zij de mensen aan wie leiding gegeven wordt benadert. Mensen zijn geen middel om problemen op te lossen, maar de samenwerking met je team moet net het doel zijn. Eerder moeten problemen een manier zijn om je mensen te doen groeien. Het vergt een ander soort investering. Ik had het daarnet over wijzigende bedrijfsculturen, welnu, dit is hier een sterke illustratie van. Zeker jonge mensen verwachten dat ook. Het valt me soms op hoe moeilijk sommigen het hebben met het geven van complimenten.”

En dan is het inschrijven voor een opleiding een feit. Waar mag een cursist zich precies verwachten? “De insteek is erg praktisch”, legt Eric Hermans uit. “Er wordt wel wat ruimte gemaakt voor theorie, maar het zwaartepunt ligt in de praktijk en het zelf doen van dingen. Welke houding neem je aan wanneer je deze zaken uitvoert? Daaraan kan je vaststellen hoe iemand verandert. Wie de opleidingen afgerond heeft gaat naar huis met een actief plan, aangepast aan zijn eigen situatie. Er is trouwens ook een korte opvolging voorzien.”

 

Zin in meer?

Wil je graag je professionele skills als leidinggevende opkrikken? Bekijk dan zeker deze opleidingen:

Peoplemanagement: basisopleiding werken met mensen
Effectief communiceren als leidinggevenden
Assertief als leidinggevende

Interesse in andere artikels over business en people management? Klik dan hier.

Biografie

Van opleiding is Eric Hermans Landbouwkundig ingenieur, maar kreeg in beroepsleven vrij snel met people management te maken. “Ik ben nooit gestopt met bij te leren”, benadrukt hij. Geleidelijk aan ging hij meer focussen op coaching en specifiek op alles wat met leiderschap te maken heeft. Hij heeft zijn eigen bedrijf, ‘The Next Level’. “Hiermee staan we leidinggevenden en vooral ondernemers bij in hun traject naar het volgend niveau”, legt hij uit. “Dit doen we voornamelijk voor familiebedrijven en grotere KMO’s. Per slot van rekening is het een realiteit dat wanneer de leider beter wordt, zijn omgeving hierin volgt. Die vaststelling heeft me altijd een drive gegeven.”

Avatar foto

Auteur

Eline Swolfs is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Business Management en van Fiscaal Informatief. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect