Op afstand komen de echte leiders naar boven

by Sabine Tobback
Op afstand komen de echte leiders naar boven

Leidinggeven op afstand is best moeilijk. Dan komen pas de echte leiders naar boven. Als je je team de hele dag ziet, kan dat team makkelijker extra informatie vragen. Die korte lijn is minder evident op afstand. Hoe stuur je jouw team op afstand even efficiënt aan als wanneer je ze dagelijks ziet? We spraken met Sabine Tobback, MCC (ICF gecertificeerd) Executive Leadership Coach

Wat houdt leidinggeven op afstand in?

Leiderschap op afstand is vooral heel goed kunnen bepalen waar je met je team naartoe gaat: je hebt een visie en een plan van aanpak, dat je heel helder kunt overbrengen. Daarnaast moet je ook op afstand je medewerkers voortdurend motiveren en bijsturen. Als je medewerkers elders werken zijn duidelijke afspraken en objectieven een must.

Het vraagt training om mensen op te volgen zonder hen te veel te controleren. Vooral jongere generaties hebben nood aan autonomie, inspraak en betrokkenheid. Wanneer een team op afstand werkt, is het veel effectiever om in rollen te denken op basis van individuele competenties.

Kan je kort iets vertellen over de opleiding ‘Leidinggeven op afstand’?

We starten in de opleiding door de voor- en nadelen van werken op afstand te bekijken vanuit drie invalshoeken: de organisatie, de leidinggevende en de werknemer. In een volgende fase brengen we de verantwoordelijkheden van de leidinggevende in kaart en kijken we welke materiële en immateriële middelen men nodig heeft.

We hebben het verder over de verschillende types objectieven die je afspreekt, over je stijl en manier van opvolgen zonder het woord controleren te gebruiken en over verbindende communicatie: hoe pak je een feedbackmoment op afstand aan, waarbij de heel belangrijke component van lichaamstaal wegvalt.

Kan je een voorbeeld geven van een interessante case?

Dit jaar trainde ik de IT-afdeling van een groot productiebedrijf dat was overgegaan op het nieuwe werken. Er was een discussie ontstaan tussen de jongere generatie die projectmatig op afstand werkt en de meer ervaren generatie die een stijl van instructie en controle handhaaft. Uiteindelijk legden we in een matrix de competenties vast die medewerkers nodig hebben om op afstand te kunnen werken. Hiermee konden de leidinggevenden hun medewerkers evalueren.

Heb je nog praktische tips voor leidinggeven op afstand?

Leg met iedereen individuele overlegmomenten vast over telefoon of Skype. Als je trots bent op de prestaties van je team, maak dan gebruik van interne communicatiekanalen zoals intranet, social media of het personeelsblad om betrokkenheid en verbondenheid met de rest van het bedrijf te creëren. Creëer een koffiemachinegevoel via informele chatkanalen en maak hier samen met je team afspraken rond om interpersoonlijke conflicten te voorkomen.

Zin in meer

Leid je ook je team van op afstand? Sabine Tobback geeft praktische technieken en tips om je team nog beter te managen. Ontdek de opleiding ‘Leidinggeven op afstand‘.

Biografie

Sabine Tobback is als MCC (ICF gecertificeerd) Executive Leadership Coach gespecialiseerd in loopbaanbegeleiding. Ze deed ervaring op bij Exxon Mobil in België, Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Lees ook