Leidinggevenden, hebben we ze nog nodig?

De afgelopen weken woedde er een debat op Hautekiet en in TerZake: hebben we nog managers nodig in de toekomst? Kan het met wat minder managers? Jef Staes ging daar lijnrecht tegen in: “Organisaties zonder managers? Ik geloof er niet in…” Lees hier wat ik opstak van zijn betoog.

Op 19 februari volgde ik een webinar van @JefStaes waarin hij zijn mening gaf over de rol van de manager in de toekomst en in het Nieuwe Werken.

Ik deel graag enkele hoofdboodschappen die ik heb opgestoken:

Zelfsturende teams zonder manager vindt Jef Staes een typische “stuiptrekking” van de verouderde manier van leidinggeven.  Sterker nog, de rol van leidinggevenden is onontbeerlijk in the “future proof organization”.  Al moeten deze nieuwe leidinggevenden wel beschikken over 4 cruciale competenties:

  1. Visionair 

    Als manager van de toekomst moet je een uitdagende en gepassioneerde visie uitwerken en die duidelijk communiceren, zowel intern als extern! Mensen moeten zin krijgen om voor jou te werken! Durf jij een filmpje opnemen waarin je jouw visie krachtig toelicht en vertelt naar welke rol(len) je op zoek bent, in plaats van een ouderwetse vacature uit te schrijven?

  2. Cast coach 

    Je zet jouw medewerkers in de juiste rol zetten, vertrekkende vanuit hun sterktes, talenten en passies. Let op: dat is NIET hetzelfde als medewerkers in “functieprofielen” plaatsen! Wendbare (#resilient) medewerkers dragen rechtstreeks bij aan het succes van de steeds wijzigende organisatiecontexten (#agile) van vandaag.

  3. Info coach

    Je stelt alle mogelijke informatiebronnen (ook sociale media) ter beschikking voor jouw team. Je stimuleert “social collaboration”! Na de “casting” wordt door jouw “info coaching” innovatie en creativiteit gestimuleerd. Zo zorg je er voor dat jouw organisatie sneller groeit dan die van jouw concurrenten.  Kennisdeling staat hier dan ook centraal.

  4. Investor

    Je brengt “failure tolerant leadership” in de praktijk. Dat betekent dat je je medewerkers de ruimte geeft om nieuwigheden uit te proberen en dat ze daarbij fouten mogen maken. Dat is een belangrijke bouwsteen voor een innovatie en succes in je team. Jouw teamleden mogen zelf kiezen waar, wanneer, hoe en met welke middelen ze “bij de les” blijven. (cfr. levenslang leren)

De voorbije vijf jaar stel ik als learning consultant vast dat organisaties op zoek zijn naar inspirerend en authentiek leiderschap.  De rol als coach wint duidelijk aan belang.  Dit hebben we ook vastgesteld in de resultaten van ons leiderschapsonderzoek waarbij medewerkers aangeven dat zij de coachende vaardigheden van hun manager hoog in hun verlanglijstje zetten.

Nochthans is de rol als ‘coach’ slechts één vaardigheid, of pet die een manager zou moeten opzetten. Ik ga akkoord met Jef Staes dat deze coachende rol aangevuld moet worden met de 4 competenties die ik hierboven schetste.

Maakt de combinatie van die rollen de ideale leidinggevende voor de toekomst? En is die leidinggevende van de toekomst dan wezenlijk heel verschillend? Ik durf net als mijn collega Isabel De Clercq te stellen van niet.

 

Maar misschien zie jij het anders? Herken je jezelf als manager in dit verhaal? Of sterker, welke organisatie zet integraal in op deze nieuwe rol voor leidinggevenden?
Ik kijk enthousiast uit naar jullie ideeën en ervaringen!

 

Meer weten?

  • Kluwer Opleidingen organiseert de opleiding De Nieuwe leidinggevende. Alle info vindt u hier.
  • De 3 grote  uitdagingen voor de nieuwe leidinggevenden volgens Hugo der Kinderen hoort u in dit filmpje.
Avatar foto

Auteur

Koen Dierckx is Learning Consultant bij NCOI Learning en helpt mensen bij het waarmaken van hun leerplannen en -uitdagingen. Hoe? Door samen te bekijken welke leerkeuzes bijdragen tot blijvende leerresultaten en tot de groei van de organisatie. Door de vaardigheden van interne trainers aan te scherpen. En door hulp te bieden bij het uitstippelen van een opleidingsbeleid: duidelijke behoefteanalyses maken, leerdoelstellingen formuleren en leertrajecten uittekenen.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect