Manager worden? 10 vragen die je jezelf moet stellen

Een hoger loon, meer uitstraling, de uitdaging, goed voor je carrière … Waarom zou je een leidinggevende functie aan jou laten voorbijgaan?! De realiteit is dat een job als manager niet voor iedereen is weggelegd. Heb jij het juiste profiel? Test de leider in jezelf.

 

1. Wat trekt me het meeste aan in een leidinggevende functie?

Sterke leiders nemen hun verantwoordelijkheid. Zowel voor het werk van de teamleden als voor ieders welbehagen op de werkvloer. Ben je vooral geprikkeld door macht en gezag? Dan zet je je imago op het spel en kom je niet ver in je carrière.

 

2. Heb ik de motivatie?

Gemotiveerde leiders hebben ambitie. Ze willen hun invloed laten gelden binnen het bedrijf. Ze weten wat hen drijft en hebben de innerlijke kracht om gemotiveerd te blijven en anderen te inspireren.

 

3. Hoe ga ik om met anderen?

Leiders communiceren om te inspireren. Ze boosten het moraal van de mensen rondom hen. Praat je graag met mensen? Merk je dat je collega’s jouw ideeën en advies ter harte nemen?
Ben je eerder teruggetrokken, dan is leidinggeven waarschijnlijk niets voor jou.

 

4. Ga ik graag een nieuwe uitdaging aan?

Leiders willen zichzelf ontplooien. Ze leren uit gemaakte fouten en behaalde successen. En vooral: ze leggen de lat steeds hoger en gaan op zoek naar nieuwe uitdagingen. Je bent gedoemd te falen als manager wanneer jij en je team steeds dezelfde fouten maken of nieuwe uitdagingen uit de weg gaan.

 

5. Heb ik vertrouwen in mezelf?

Succesvolle leiders hebben een sterk geloof in eigen kunnen, zonder arrogant over te komen. Vind je de juiste balans tussen de touwtjes in handen te nemen en anderen verantwoordelijkheden te geven?

 

6. Kan ik me goed aanpassen?

Niets is zwart-wit. Goede managers zien vooral de grijstinten. Je eigen gevoelens en opvattingen zijn niet heilig. Heb oog voor de nuances. Pas je aan de diverse persoonlijkheden en werkmethoden van je team aan.

 

7. Neem ik de tijd voor anderen?

Een leider neemt de tijd om anderen te managen en vragen te beantwoorden. Tegelijk moet je je eigen werk zien rond te krijgen. Jack Welch, vroegere CEO van General Electric: “Before you are a leader, success is all about growing yourself. When you become a leader, success is all about growing others.”

 

8. Sta ik open voor opbouwende kritiek?

Hoge bomen vangen veel wind. Sterke leiders zijn niet uit hun lood geslagen door kritiek. Integendeel: ze zien het als een kans om eruit te leren. Het is niet iedereen gegeven om kritiek niet te persoonlijk op te vatten. Je kan het wel leren met de tijd.

 

9. Kan ik de confrontatie aan?

Hevige discussies zijn part of the job. Managers gaan ze niet uit de weg, ook al strijken ze vroegere collega’s of werkvrienden tegen de haren in. Ben je in staat populaire werknemers te berispen of zelfs te ontslaan als ze niet presteren?

 

10. Neem ik mijn verantwoordelijkheid?

Succesvolle leiders voelen zich niet alleen verantwoordelijk voor hun eigen werk, ook voor de prestaties van hun teamleden. Wanneer iemand uit je team een slechte beurt maakt, straalt dat af op je leiderschap. Hiermee leren omgaan is een moeilijke aanpassing.

 

Beantwoord je de meeste vragen met ‘ja’? Fantastisch! Je hebt de kracht en motivatie om het ver te schoppen in een leidinggevende functie. Antwoord je vooral ‘nee’? Ook goed! Veel mensen voelen zich onder druk gezet om een management job aan te nemen. Maar is dat wel wat je echt wilt? Je kan ook uitblinken en groeien zonder de leiding te nemen.

 

Zin in meer?

Hoe zie jij jezelf? Als een leider, een coach, een manager? In het ideale geval verzoen je de drie rollen in een managementfunctie. En combineer je ze met een stevige basis peoplemanagement. Scherp je leiderskills aan tijdens de opleiding Peoplemanagement: basisopleiding werken met mensen.
Avatar foto

Auteur

Eline Swolfs is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Business Management en van Fiscaal Informatief. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van professionals vandaag.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect