Meer angst en onzekerheid door corona kan je counteren met positieve intelligentie

Meer angst en onzekerheid door corona kan je counteren met positieve intelligentie
Er heerst meer en meer angst en onzekerheid bij medewerkers door corona. Hoe kan je als leidinggevende hiermee omgaan? Coach en trainer Gina Peeters legt uit.

Dat de angst en onzekerheid bij medewerkers toegenomen is door corona, zal niemand verbazen. Onderzoeken bewijzen het en als je je oor te luisteren legt, weet je dat meer en meer mensen ermee kampen. Coach en trainer Gina Peeters trekt in haar workshops en webinars over omgaan met angst en onzekerheid resoluut de kaart van de positieve intelligentie en geeft waardevolle tips voor leidinggevenden, teams en medewerkers.

In een bedrijf zijn een mensgerichte aanpak en empathisch vermogen key. Onze maatschappij heeft behoefte aan bewust positieve mensen.
Gina Peeters

Er is genoeg stof tot angst en onzekerheid: het risico om besmet of ziek te worden, verplicht in quarantaine, meer of net minder werk, aanpassen aan telewerk … Gina: “Ook de negatieve berichtgeving en het telkens wennen aan de nieuwe maatregelen doen er geen goed aan. De meesten van ons kunnen hier flexibel mee omgaan. Maar zo’n 25% heeft het er moeilijk mee en dat is veel. Wist je dat we 600.000 langdurig zieken tellen in ons land? Een enorm cijfer, een steeds grotere groep hiervan is mentaal ziek. Bij het begin van een workshop vraag ik altijd kort hoe iedereen zich voelt: groen, oranje of rood, dat gebeurt anoniem. Het is nog nooit voorgevallen dat iedereen groen antwoordde.”

Omgaan met deze uitdagingen

Gina: “In een lawine van negativiteit trek ik de kaart van de positieve intelligentie, een bewust positieve manier om met allerlei uitdagingen om te gaan. Na de emotionele en de adaptieve intelligentie, pleit ik dus voor positieve intelligentie. Het mooie is: iedereen heeft het in zich om te werken aan een positieve en veerkrachtige mindset. Als je je erop toelegt, kan je het leren. En net als bij vele andere dingen, geldt: hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Ik vergelijk het graag met autorijden. Om vooruit te gaan geef je gas, om halt te houden, rem je. Terwijl je rijdt is het constant aanpassen aan de situatie op de weg. Af en toe stoppen om bij te tanken hoort er ook bij, anders val je onherroepelijk stil. Dat worden automatismen na een tijd.”

Hoe word je nu positief intelligent(er)?

“Om van stress naar een sereen brein te evolueren, is de eerste stap altijd bewustwording” vervolgt Gina. “Hier komt enige breinkennis van pas. Om in mijn beeldspraak te blijven: waar staat de gas, waar de rem, wat heeft mijn wagen nu nodig: brandstof, nieuwe banden of een groot onderhoud? Eens je dat doorhebt, kan je aan de slag gaan om je mentale fitheid te trainen. Dankzij de neuroplasticiteit is ons brein ervoor gemaakt om zich aan te passen. We kunnen het dus aanleren om bewust positief te zijn. En doe je iets elke dag, dan lukt het steeds vlotter. Stop je er een maand mee, dan verdwijnt het weer.’

De STOP-techniek

Een krachtige en concrete cognitieve oefening die Gina aanbrengt is de STOP-techniek. De S staat voor Stop, T staat voor time out, de O voor observeren wat er is en hoe je je voelt, helpt de time out je, heb je andere opties? Wat zijn je mogelijke oplossingen? De P tenslotte is: pas positieve intelligentie toe. Het kan helpen om hierbij je handen te gebruiken, je maakt een stop en een time-out teken, bij het observeren leg je vinger tegen je voorhoofd waarachter je sereen brein ligt. Gina: “Een cursist vertelde me dat hij tijdens zijn STOP-moment naar het liedje Can’t touch this van Hammer Time luistert en volop de ‘stop, it’s hammer time’ meezingt. Een goede truc om je weg te halen uit een state of mind waarin je vastzit. Door namelijk je gedachten te veranderen, verandert je gevoel en dat zal dan weer een impact hebben op je gedrag: dat noem ik DVD: denken, voelen, doen.”

Via je adem op de rem gaan staan

Een tweede stress regulerende techniek is fysiologisch, die reikt Gina aan vanuit de hartcoherentie. “Door je adem te controleren kan je echt op de rem gaan staan en je angst verminderen. Wanneer je bijvoorbeeld 4 tellen inademt en 6 tellen uit en dat 3 minuten volhoudt, krijgt je brein via de hart-brein connectie het signaal dat alles rustig en veilig is, omdat er samenhang is tussen je hartslag en je ademhaling. Een heel eenvoudige truc die je altijd bij hebt en overal kan toepassen. Er bestaan bovendien talloze apps die je hierbij helpen.”

Leidinggevende: niet oordelend luisteren

Naast de technieken die je zelf kan toepassen, heb je op het vlak van wellbeing in een professionele context nog 2 andere lagen: de cultuur van de organisatie en hoe je leidinggevende ermee omgaat. Voor leidinggevenden die te maken hebben met angstige of onzekere medewerkers heeft Gina volgend advies: “Probeer in eerste instantie begripvol te zijn, ook al ervaar je die angsten en onzekerheden zelf niet. Niet oordelend luisteren is al een grote stap voorwaarts. De medewerker ervaart dat er begrip is en dat het normaal is dat je angstig kan zijn. De volgende stap is samen nagaan wat die angst voedt en wat je kan doen om de angst te verminderen. Het kan ook helpen om authentiek te zijn en toe te geven dat je ook angsten en onzekerheden hebt. Een mensgerichte aanpak en empathisch vermogen zijn key vandaag. Onze maatschappij heeft behoefte aan bewust positieve mensen. Ben je als baas of leidinggevende enkel resultaatgericht, dan ga je medewerkers uit de boot zien vallen of te maken krijgen met ab- en presenteïsme.

Het boek: positieve intelligentie

Via een duidelijk stappenplan, theoretische inzichten en herkenbare verhalen tonen Gina Peeters en Isabelle Hoebrechts hoe je jezelf een positieve mindset kan aanleren. Er komt zelfreflectie, breintraining en omdenken aan te pas. Leer je eigen saboteurs te herkennen en ermee omgaan en word zo je eigen geluksbrenger.

Een uitgave van Pelckmans, oktober 2021

Zin in meer?

Een online workshop of een webinar met Gina Peeters in jouw bedrijf rond dit topic? Neem contact met onze learning consultant Ilse Schepens, +32 0474 74 85 83, [email protected] Of vul het contactformulier in.

Biografie

Gina Peeters is cognitieve gedragscoach, talent- en jobcoach, hartcoherentiecoach en stress- en burn-outbegeleider. Na een wervelende carrière in de mediawereld zet Gina zich nu elke dag in om individuen, teams en leidinggevenden via groei- en denkprocessen te begeleiden naar een positief en gelukkig leven.

Avatar foto

Auteur

Ilse Schepens is Learning Consultant bij NCOI Learning en helpt mensen bij het waarmaken van hun leerplannen en -uitdagingen. Hoe? Door samen te bekijken welke leerkeuzes bijdragen tot blijvende leerresultaten en tot de groei van de organisatie. Door de vaardigheden van interne trainers aan te scherpen. En door hulp te bieden bij het uitstippelen van een opleidingsbeleid: duidelijke behoefteanalyses maken, leerdoelstellingen formuleren en leertrajecten uittekenen.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect