Meer samenwerken dankzij Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken stimuleert de ongeveer duizend werknemers van Oracle Nederland voortdurend om samen te werken. Met de hulp van hun nieuwe kantoor.In maart 2011 verhuisde Oracle Nederland naar een nieuwe locatie in Utrecht. Het bedrijf maakte daar gebruik van om de werkomgeving een nieuwe dynamiek te geven. De drie werkvloeren in het nieuwe gebouw zijn verdeeld in verschillende zones, legt Jannie Roos van Oracle Nederland uit.

“Elke werkvloer heeft een ankerpunt. Daar vinden medewerkers koffie, thee, kantoorartikelen, printer en lockers. Vervolgens kiezen ze hun werkplek. Dichtbij het ankerpunt liggen de teamgebieden. Daar is het wat drukker. Verder weg van het ankerpunt liggen de concentratiegebieden. Daar staan minder werkplekken en die vereisen een rustiger gedrag. De werkplekken zelf variëren van grote bureaus tot cockpits waarin werknemers zich even kunnen terugtrekken.”

 

Samenwerken
Het nieuwe gebouw mikt niet alleen op de eigen medewerkers, maar ook op klanten en leveranciers. “Samenwerken is een van onze kernwaarden. Daarom hebben we ook een ruimte die we openstellen voor iedereen die betrokken is bij ons bedrijf. Een klant die in de buurt is en een werkplek zoekt, vindt die hier”, vertelt Jannie Roos. Eigen medewerkers kunnen 7 dagen per week, 24 uur per dag gebruik maken van het Oracle-kantoor. “Als je mensen anders wil laten werken, moet je dat ook faciliteren”, meent Jannie Roos.

Oracle bouwt zo verder aan No Limits, het programma dat er loopt sinds oktober 2009 en dat staat voor een werkomgeving met onbegrensde mogelijkheden. “Onze medewerkers hoeven helemaal niet naar kantoor te komen. We willen dat ze zich
’s ochtends afvragen wat die dag de beste werkplek voor hen is.
Dat kan op kantoor zijn, maar net zo goed onderweg, bij een klant of thuis”, legt Jannie Roos uit.

 

Managers
Oracle Nederland telt ongeveer duizend medewerkers. Die mogen, in overleg met hun team, allemaal hun werkdag zelf indelen. Zelf werkt Jannie Roos elke week twee dagen van thuis uit, maar er zijn collega’s die het prettiger vinden om vier dagen per week naar kantoor te komen. Alle dagen thuiswerken laat Oracle niet toe. Het kantoor blijft een belangrijke ontmoetingsplek waar medewerkers elkaar fysiek kunnen ontmoeten.

De managers spelen daar een belangrijke rol in. “Zij zijn verantwoordelijk voor het gedrag van hun team. Wij gaan ervan uit dat managers het best geplaatst zijn om in te schatten welk effect een verandering zoals digitaal werken op hun team heeft”, zegt Jannie Roos. “No Limits geeft hen extra verantwoordelijkheid, maar we hebben hen daar natuurlijk wel op voorbereid. Dat hebben we gedaan met workshops waarin ze leerden waaraan ze zich konden verwachten en hoe ze daarop moeten reageren en waar ze hulp vinden.”

 

Communicatie
Voor Jannie Roos is No Limits meer dan een project. “Het maakt integraal deel uit van de Oracle-business. Communicatie is daar heel belangrijk in. Het volstaat niet om medewerkers één keer uit te leggen hoe het er hier aan toe gaat. Je moet gemaakte afspraken herhalen en blijven communiceren over de voordelen van het systeem, uiteraard ook naar nieuwe medewerkers.”

Naast het duidelijk bepalen van de doelen, onderscheidt Jannie Roos nog een succesfactor. “Je moet iedereen erbij betrekken. Al onze medewerkers hebben de kans gekregen om vragen te stellen en hun zorgen te uiten. Zo krijg je dialoog, wat altijd leerrijk is.”

Het resultaat van al die inspanningen is, zo zegt Jannie Roos, een organisatie vol energie en trots. “We merken dat medewerkers zich heel prettig voelen in ons bedrijf en dat het ook nieuwe collega’s aantrekt.”

 

 

Wilt u te weten komen hoe u Het Nieuwe Werken kan introduceren in uw organisatie?

Volg één van onze specialisatieopleidingen om met kennis van zaken aan de slag te gaan in uw organisatie.

 


Jannie Roos is internal communications manager bij Oracle Nederland.

 

 

Foto Oracle hoofdkantoor © www.sv.nl

 

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect