“Mijn zelfvertrouwen als manager kreeg een enorme boost”

“Mijn zelfvertrouwen als manager kreeg een enorme boost”
Hoe krijg je als expert in je domein meer comfort in je nieuwe managementfunctie? “Mijn zelfvertrouwen als manager kreeg een enorme boost.”

Kurt Van den broeck volgde het ‘Management Skills Program’ van Kluwer Opleidingen.

Hoe krijg je als expert in je domein meer comfort in je nieuwe managementfunctie? Kurt Van den broeck, onderhoudsmanager bij Kerkstoel 2000+, voelt zich na het volgen van het ‘Management Skills Program’ meer gewapend in zijn job. “Ik connecteer nu op een heel andere manier met mensen.”

Praktijkgericht

Sinds 1995 werkt Kurt Van den broeck (46) bij Kerkstoel 2000+, één van de Europese marktleiders in prefab beton. “Ik begon er vanuit een technische achtergrond onderaan de ladder”, zegt Van den broeck. “En ik groeide door tot het management voor onderhoud.” Zijn leidinggevende raadde hem aan om zijn vaardigheden aan te scherpen tijdens het ‘Management Skills Program’. Dit zesdaags overkoepelend traject zet in op strategisch denken, effectief coachen en complexe businessvraagstukken oplossen voor beginnende managers. Van den broeck begon de opleiding met twee uitgangspunten: Hoe weet ik wie ik voor me heb en hoe kan ik connecteren of inspireren? En wat zijn de doelstellingen van een goed management en hoe bereik ik die?

“De opleiding voldeed aan die behoeften”, zegt Kurt Van den broeck. “Er werden veel verschillende aspecten van management belicht.” Hij was vooral blij met de praktische inslag van de opleiding. “Naast de theorie, deden we aan rollenspelen, dit was bij alle thema’s het geval. Zo kan je wat je leert, meteen toetsen aan de werkelijkheid. Je wordt gechallenged, bijgestuurd en krijgt feedback.”

Jezelf uitdagen

Ken uzelf en daarna de ander, is één van de uitgangspunten van het ‘Management Skills Program.’ Docent Ronny Frickx gaf de deelnemers de opdracht om hun eigen leiderschapsstijl te analyseren. “Ik heb een rustige en grondige stijl”, legt Kurt Van den broeck uit. “Ik houd van orde, structuur en netheid. Het is ook iets wat ik van mijn mensen eis: het hoeft niet rap-rap maar wel grondig en correct.” Hij had in zijn bedrijf al een persoonlijkheidstest afgenomen, hij kon dus wel inschatten hoe hij op bepaalde situaties reageerde. Maar het omgaan met mensen, was een aspect van de job dat Van den broeck onderschat had. “De ene persoon is de andere niet. De ene heeft genoeg aan een half woord, de andere heeft veel coaching nodig. Ik heb tijdens de opleiding veel bijgeleerd over hoe te connecteren met mensen.”

Om de aangeleerde vaardigheden toe te passen, werkten de deelnemers een persoonlijk project uit. Kurt Van den broeck stelde een competentiematrix op van het technisch personeel in zijn bedrijf. “Ik keek naar welke vaardigheden we in huis hebben”, vertelt hij. “Zo kon ik inschatten wie we waar moeten inschakelen en waar er gaten zaten. Ik stelde budgetten en een presentatie op om mensen hiervoor warm te maken.” Daarbij kreeg hij de nodige ondersteuning van docent Ronny Frickx. “Een pluim voor hem”, zegt Van den broeck. “Hij bracht de opleiding heel mooi, verstaanbaar en gestructureerd. En hij heeft echt een talent om anderen te challengen.” Bovendien zorgden de verspreide opleidingsdagen voor ademruimte. “Het bood me de mogelijkheid om dingen te laten bezinken”, vertelt hij. “Ik kon ook enkele facetten al toepassen in de werkelijkheid, om daarna af te toetsen bij de docent.”

Zelfvertrouwen in managersrol

Welke progressie Kurt Van den broeck bij zichzelf ziet na het programma? “Ik leerde veel bij over hoe je goede presentaties geeft en hoe je change management aanpakt”, zegt hij. “Maar ik leerde vooral mensen beter inschatten en met hen connecteren. De manier waarop ik mensen benader, is serieus veranderd. Dat konden mijn medecursisten aan het einde van de opleiding ook zien. Het is een techniek die ik dagelijks toepas nu.”

Kurt Van den broeck voelt zich vandaag meer gewapend als onderhoudsmanager bij Kerstoel 2000+. “Initieel was het niet mijn idee om manager te worden, ik ben een beetje in de functie gerold”, vertelt hij. “Maar hoe begin je daar dan aan?, vroeg ik mij af.” Op dat vlak noemt hij het ‘Management Skills Program’ een verademing en een must. “Deze opleiding heeft voor een enorme boost gezorgd van mijn vaardigheden”, besluit hij. “En natuurlijk is het verhaal nooit af. Maar mijn zelfvertrouwen als manager is wel enorm gegroeid.”

Wil je zelf ook groeien in je rol als manager?

Doe jezelf het ‘Management Skills Program’ cadeau en scherp je vaardigheden aan tijdens dit praktijkgericht en gepersonaliseerd traject!

Biografie

Kurt van den broeck (46) volgde de professionele bachelor Elektronica in Antwerpen en, gebeten door de technische microbe, kwam hij in 1995 bij Kerkstoel 2000+ terecht. Hij stond in voor het technisch onderhoud en groeide door tot verantwoordelijke en leidinggevende van de afdeling binnen het bedrijf.

Gude Verhaert

Auteur

Gude Verhaert is productmanager voor de trainingen in marketing, communicatie en leadership. Voor de ontwikkeling van leeroplossingen in deze domeinen laat ze zich graag inspireren door haar uitgebreid netwerk van trainers en consultants in combinatie met een gezonde interesse voor nieuwe trends en ontwikkelingen in de opleidingswereld. Haar uitdaging? Ervoor zorgen dat professionals permanent bijleren én bijblijven.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect