Mini-MBA in 9 vragen

Burgerlijk ingenieur Wim Hoppenbrouwers had nooit echt de ambitie om leiding te geven. Tot hij in 2010 plots directeur werd van de Nederlandse afdeling van een Belgisch controlebureau voor de bouw. Ondertussen is Wim aan de slag als Operationeel Directeur bij BouwQ. Hoogtijd om z’n management skills aan te scherpen. Hoe blikt hij terug op z’n Mini-MBA bij NCOI Learning? We schotelen hem negen vragen voor.

 

  1. Hoe heb je de Mini-MBA training leren kennen?

Een externe coach raadde me aan om een mini-MBA te volgen. Ik ging op zoek naar de verschillende mogelijkheden en de opleiding bij NCOI Learning sprak me meteen aan. Dat de lesdagen over verschillende maanden verspreid zijn (één lesdag per week) is een meerwaarde. Ook het feit dat de opleiding wordt afgesloten met een persoonlijke case is een plus.

 

  1. Waarom heb je je ingeschreven?

In 2010 kwam ik plots in een leidinggevende functie terecht. Als burgerlijk ingenieur was ik daar helemaal niet voor opgeleid, maar door omstandigheden heb ik me nooit bijgeschoold. Toen ik onlangs van job veranderde besloot ik dat het moment rijp was.

 

  1. Wat waren de verwachtingen?

Ik wou de blinde vlekken in mijn kennis in kaart brengen en een beeld krijgen van de verschillende theorieën en modellen die toegepast kunnen worden.

 

  1. En werden die verwachtingen ingelost?

Zeker. De opleiding geeft een zeer goed overzicht van de verschillende aspecten van een leidinggevende functie. Als cursist pik je er uit wat voor jou interessant is en waarin je je verder wil verdiepen.

 

  1. Wat vond je sterk aan de cursus?

Enerzijds de zeer gedreven cursisten, elk met hun eigen achtergrond, voorbeelden en praktijkervaring. Anderzijds de interactie met de medecursisten. Tijdens de cursus is er veel plaats voor overleg. Horen hoe het er in andere bedrijven aan toegaat is zeer verrijkend.

 

  1. Ben je een andere manager geworden?

Ik heb het gevoel dat ik een vollediger beeld heb. Vroeger focuste ik vooral op korte termijn: ik zocht oplossingen wanneer problemen zich stelden. Vandaag pak ik projecten strategischer aan. Ik heb meer oog voor de lange termijn en probeer te anticiperen op problemen.

 

  1. Welke inzichten pas je vandaag nog steeds toe?

Als sluitstuk van de cursus mochten we een case uitwerken binnen het eigen bedrijf. Hierbij gingen we aan de slag met verschillende nieuwe elementen uit de cursus. Het is fijn om nu te zien hoe dit nu ook daadwerkelijk wordt geïmplementeerd.

 

  1. Wat is de ultieme tip die je andere managers zou meegeven?

Luister naar anderen. Ga in interactie. Stel je open voor hoe het er in andere bedrijven aan toegaat. Ongelooflijk wat je allemaal kan opsteken door gewoon te luisteren.

 

  1. Aan wie zou je de cursus aanraden?

Ik denk dat je het meeste uit deze cursus haalt als je al één of twee jaar meedraait in een managementfunctie. Zonder bagage is het volgens mij niet altijd evident om de verschillende inzichten aan de praktijk te koppelen.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over onze mini-MBA? Hier vind je alle informatie over de opleiding ‘Mini-MBA: Business Essentials voor Management Talent’.

Avatar foto

Auteur

Gude Verhaert is productmanager voor de trainingen in marketing, communicatie en leadership. Voor de ontwikkeling van leeroplossingen in deze domeinen laat ze zich graag inspireren door haar uitgebreid netwerk van trainers en consultants in combinatie met een gezonde interesse voor nieuwe trends en ontwikkelingen in de opleidingswereld. Haar uitdaging? Ervoor zorgen dat professionals permanent bijleren én bijblijven.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect