Motiverend en inspirerend leiderschap

Motiverend en inspirerend leiderschap
Mensen hebben minder behoefte aan management, en meer behoefte aan leiderschap. Hoe zorg je ervoor dat jouw team achter jou als leider staat? Een woordje uitleg van onze docent.

Iedereen is het erover eens: we hebben minder behoefte aan management, lees: minder top-down, minder controle en administratie. En meer behoefte aan leiderschap. Kijk bijvoorbeeld naar organisaties die succesvol experimenteren met zelfsturende teams. Wat betekent leiderschap nu? Hoe speel je dat klaar? Je bent pas een leider als er mensen zijn die je volgen. Waarom zou iemand ervoor kiezen om jou te volgen? Onze docent Filip Staelens beschrijft zijn ervaring:

Vele jaren terug herinner ik me nog goed mijn ervaring met een algemeen manager. Die had als belangrijkste boodschap voor zijn team: ‘meer verkoop, meer groei’. Verder wilde deze manager vooral zeker zijn dat de cijfers voor corporate gehaald werden. Dat hebben we gedaan, met succes, al voelde het voor niemand echt goed aan. Toen hij een paar jaar later op pensioen ging, kwam er een nieuwe algemeen manager. Deze dame vond het belangrijk dat mensen betrokken waren. Zij geloofde sterk dat iedereen een verschil kan maken. Dat werd de kern van onze visie. Onze nieuwe manager was niet geniaal of uitzonderlijk charismatisch. Ze was gewoon zichzelf. Ik ben haar met veel enthousiasme gevolgd en we konden prima cijfers voorleggen.

In de flow

Telkens als je je authentieke zelf bent, voel je dat alles makkelijk loopt, je voelt je vrij en onbelemmerd. Je bent in de flow of in de zone, zoals ze in de sportwereld zeggen. Dat inspireert mensen om jou te volgen. Mensen volgen wie je echt bent en waar je voor staat.

Wat vind jij belangrijk?

Hoe kom je dichter bij jezelf, onder alle omstandigheden? De kans is groot dat je echte zelf vaak verborgen zit, in het bijzonder op het werk. Een eerste stap is bewust worden over wat echt belangrijk is voor jou, waarom je dingen doet of niet doet, wat je waarden zijn. Je vertaalt dan je persoonlijke waarden in jouw waarden als teamleider en geeft die ook te kennen aan je team.

Bepaal je waarden: van longlist naar shortlist

Om over persoonlijke waarden na te denken, gebruik ik graag het (gratis) assessment van Barret Values Centre. Je kan ook gewoon je eigen lijst opstellen. Stel eerst een langere lijst op en distilleer daaruit je top 5. Je maakt best bewuste en positieve keuzes. Een waarde die je kiest om iets te vermijden: ik wil niet x, ik ben bang voor y, is veel minder sterk dan een waarde die je kiest om iets te bereiken: z is wat ik wil!

Zin in meer?

Geboeid door inspirerend leiderschap waarbij je jezelf, individuen en teams begeleidt naar de beste versie van zichzelf? Dan is dit Management Development Program iets voor jou. Ook met de basisopleiding Peoplemanagement of het Management Skills Program kan je heel wat inspiratie opdoen.

Avatar foto

Auteur

Hans Bergen is productmanager voor opleidingen in Marketing, IT en Business Management. Hij volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in de vakgebieden op en vertaalt ze naar hands-on opleidingen in lijn met de leerbehoeften van professionals.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect