Onze Yammer-groep rond The Future of Work: ben jij al lid?

by Geert Goovaerts

Al sinds 2013 kan je op de Yammer-community van Kluwer Opleidingen terecht om ervaringen uit te wisselen over ‘The Future of Work: Digitzl – Social – Agile’. Isabel De Clercq leidt alles in goede banen en brengt het steeds groeiend aantal leden met elkaar in contact. Een vraag over de Future of Work of de Digital Workplace? De Yammer-groep wijst je de weg.

 

“Door het Nieuwe en Digtale manier van Werken vervagen steeds meer de grenzen van de organisatie. Om als bedrijf optimaal te functioneren, moet je buiten je organisatie durven kijken. De dialoog aangaan met klanten, trainers, concurrenten, geïnteresseerden. Samen creëren. Dat zit in de kern van het gedachtengoed van Het Nieuwe Werken, vertelt Isabel De Clercq, Trendcatcher bij Kluwer Opleidingen. “In de Yammer-groep komen mensen samen om ervaringen te delen en elkaar verder te helpen. Kluwer Opleidingen begeleidt de gesprekken, bevordert de uitwisseling tussen de deelnemers en brengt mensen met elkaar in contact. Door de verscheidenheid aan profielen – IT, HR, CEO’s… – brengen we veel verschillende invalshoeken samen en trekken we discussies open. Dat zorgt ervoor dat de groep rijk is aan kennis, expertise en informatie. Daarnaast is het bereik over verschillende werkvelden heen zo groot, dat iedereen elkaar inspireert. Deelnemers helpen elkaar onderling verder.”

 

De leden aan het woord

“Een actief netwerk met een enorm kennisaanbod”

Jan Vanoudendycke, Head of Knowledge Management bij ENGIE is sinds 2014 lid van de Yammer-groep HNW. Met heel wat jaren ervaring op de teller levert hij waardevolle bijdragen aan de groep. “Het unieke aan de community is dat het een enorm netwerk aan experten samenbrengt, met Isabel als matchmaker. Vraag en aanbod worden zo heel snel samengebracht. De diversiteit van profielen en expertise zorgen voor een enorm groot en rijk netwerk. Ik lever zelf ook regelmatig bijdragen, probeer vragen te beantwoorden, deel mijn ervaringen uit de praktijk of stel projecten voor waar we mee bezig zijn. Zo hadden we bij ENGIE een charter opgesteld rond Knowledge Management, wat ik ook op de groep heb gedeeld. Daarnaast pik ik zelf ook veel dingen op. Isabel en enkele andere leden zijn veel beter op de hoogte van nieuwe boeken en artikels. Doordat zij de essentie delen, ben ik in één oogopslag mee en kan ik snel zien wat de moeite is om op te nemen. Het is echt een actief platform waar voortdurend kennis wordt gedeeld op een open, transparante manier.”

 

“Meesurfen en daarna zelf delen”

Annelies Alloing brengt als projectleider New Way of Working (het HR-luik) het nieuwe werken binnen bij het Riziv. De Yammer-groep was een ideaal hulpmiddel om het stappenplan vanaf nul voor te bereiden. “Dit jaar geven we de officiële kick-off van het flexibel werken. De start van een jarenlang project binnen het Riziv. Ik kan dus heel wat tips gebruiken. Het leuke aan de Yammer-groep is dat je, zoals ik, ook gewoon kan meelezen en kan bijleren van gelijkgestemden met meer ervaring. Je hoeft niet continu zelf advies te delen. Ik pik nu heel veel op van presentaties, boeken die worden aangeraden, advies van alle verschillende profielen… om van ons project een echt succes te maken. En eens het project loopt, kan ik zelf mijn ervaringen delen en hopelijk tips meegeven aan andere leden die ook voor de eerste stappen staan.”

 

“Aanvulling op klassieke netwerkevents”

Voor Niels Piette helpt Yammer hem vooral in zijn nieuwe functie binnen Learning & Internal Communications bij VITO. “Ik ben begin dit jaar van functie veranderd, waar ik meer in contact kom met alles wat met het nieuwe werken te maken heeft. De Yammer-groep gebruik ik dan ook vooral als meelezer en om vragen te stellen. Ervaringen delen komt misschien later, eens ik zelf meer projecten heb uitgewerkt.

Voor mij is de Yammer-groep in zekere zin een vervanger voor de netwerkevents van vroeger. En zijn minder events of veel mensen hebben geen tijd om er naartoe te gaan. Via de groep kom ik toch in contact met een hele groep mensen met uiteenlopende profielen en kom ik sneller bij de juiste personen terecht. Op een vraag naar sprekers voor een Lunch & Learn had ik snel verschillende antwoorden met tips. Dan kan ik direct aan de slag. Ik verplicht mezelf om de groep regelmatig te bezoeken, want ik doe er elke keer ideeën op en leer bij over het werkveld.”

 

“De Yammer-groep bewijst zichzelf”

Peter Crombecq, CEO van Digipolis is een ervaringsdeskundige. Het nieuwe werken, en het veel ruimere domein dat het ondertussen behelst, zijn paden die hij al meer dan 5 jaar betreedt. “Ik lees mee op de Yammer-groep en reageer als ik merk dat ik nuttig of relevant advies kan geven. We zijn bij Digipolis al 5 jaar bezig met kennis delen en Yammer in het bijzonder. Het is ons hoofdkanaal geworden om intern te communiceren. Alle andere formele communicatiekanalen hebben we geschrapt en e-mail bijvoorbeeld gebruiken we voornamelijk voor bilaterale communicatie.

Het grote veranderwerk is achter de rug en ik wil in deze groep vooral onze goede en minder goede ervaringen delen. Toch vind ik het vooral belangrijk dat de deelnemers zelf tot conclusies en oplossingen komen, aan de hand van gesprekken en tips. Ik wil me dan ook niet opdringen en dominant aanwezig zijn. Ik hou me liever op de achtergrond en spring bij wanneer dat echt bijdraagt.

De kracht van de Yammer-community zit erin dat het mensen helpt die meer willen weten of zich nog onzeker voelen over het anders organiseren, die wel willen maar niet altijd durven of kunnen experimenteren. Voor veel bedrijven is nadenken rond nieuwe organisatievormen nog een grote stap. De leden met meer ervaring kunnen die twijfel wat verminderen, plaatsen of misschien wel wegnemen.

En zo bewijst de Yammer-groep zichzelf, want de deelnemers ervaren uit eerste hand dat wie kennis deelt, dubbel zoveel terug krijgt en snel geholpen wordt.”

 

Ben jij al lid? 

Kom meepraten in de Yammer-community ‘The Future of Work: Digital – Social – Agile’. Stuur een e-mail naar isabel.declercq@wolterskluwer.com en sluit je aan bij de 600 professionals.

Lees ook