Profiel van de ideale leidinggevende

Kan je leiderschap aanleren of is het een aangeboren talent? Is het een kwestie van ’nature’ of ‘nurture’?  En wat houdt perfect leiderschap in? Omdat het een onderwerp is dat bij zoveel bedrijfsleiders en HR- professionals leeft, hebben we deze vraag voorgelegd aan meer dan 3.300 managers, medewerkers en hr-professionals.

In de zomer van 2014 bevroegen we voor de vijfde keer op rij HR-verantwoordelijken, managers en medewerkers over hun gewoonten op vlak van leren en ontwikkeling. Over de trends op vlak van opleiding hebben we het al uitgebreid gehad (Learning Indicator 2014). Nu hebben we ook de skills van de managers uitgebreid onder de loep genomen.

Coaches aan de top

En wat blijkt? Zowel medewerkers en HR-verantwoordelijken als de managers zelf zijn het erover eens dat de meerwaarde van een leidinggevende overwegend in zijn coaching skills zit. De belangrijkste vaardigheid van een manager is het geven van vertrouwen en autonomie (58%), gevolgd door het versterken van de ontwikkeling van medewerkers en zichzelf (43%) en een sterke persoonlijke communicatie (42%). Alle drie zijn dat eigenschappen die we aan een coach toeschrijven. De hardere skills zoals prioriteiten stellen, strategisch denken en een sterke inhoudelijke expertise worden veel minder belangrijk gevonden.

140574 02_Infographs-onderzoeksresultaten_RGB-v2-4_HR

Toch zijn er ook verschillen in het beeld van de ideale leidinggevende. Daar waar medewerkers de ideale leidinggevende bijna uitsluitend coaching skills toeschrijven, komen er voor de HR-verantwoordelijken en managers toch ook de ontwikkeling van strategie en een duidelijke toekomstvisie bij kijken.

Daarnaast geven voornamelijk de medewerkers aan dat ze op hun honger blijven zitten wat die coaching betreft: hun managers kunnen nog heel wat bijleren als het over communicatie, ontwikkeling en samenwerking gaat. De managers zelf geven zich een betere score op die vaardigheden.

140574-02_Infographs-onderzoeksresultaten_RGB-v2-3140574-02_Infographs-onderzoeksresultaten_RGB-v2-2
140574-02_Infographs-onderzoeksresultaten_RGB-v2-1

Time-out?

Hoewel managers zich er duidelijk van bewust zijn dat coaching het allerbelangrijkste is in hun job, wordt er nog te weinig op ingezet. En dat kan belangrijke gevolgen hebben. Uit hetzelfde onderzoek blijkt immers ook dat een op de drie Belgische professionals stress krijgt van zijn baas, en dat minder dan de helft zich gemotiveerd voelt door zijn directe leidinggevende. Dat in combinatie met de roep om meer coaching is een belangrijk signaal aan de werkgevers.

Benieuwd naar uw eigen leiderschapsprofiel?

Registreer u gratis op het digitale Learning Magazine en maak kans op een Insights Discovery Profiel + analyse, uitgevoerd door Vera Vanderlocht, Kluwer/Linkpower-trainer en erkend Insights-analist.Kluwer Learning Magazine 2

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect