“De Mini-MBA is een must voor middle management en beginnende bedrijfsleiders”

Santiago Janssens en Axel Vosters namen al vaker deel aan de mini-MBA opleidingen. Hoe ervaren ze dit?

Een mini-MBA verruimt je referentiekader en geeft je inzicht in alle facetten van het bedrijfsleven, zeggen Axel Vosters en Santiago Janssens. Respectievelijk Product & Marketing Manager en Sales Manager bij Terumo Interventional Systems. Na 10 intensieve MBA-sessies keerden ze met concrete takeaways terug naar de job.

Brede kijk

Met respectievelijk 14 en 17 jaar ervaring in hun vakgebied en sector, vonden Axel Vosters en Santiago Janssens het tijd om hun blik te verruimen en hun kennis over andere bedrijfsfacetten bij te schaven. “Een mini-MBA leek me de ideale manier om op korte tijd meer voeling te krijgen met HR, finance, supply chain,… Tot voor kort waren dat blinde vlekken voor mij, nu zie ik beter het brede plaatje”, zegt Axel Vosters. Santiago Janssens: “Dankzij die helikopterview begrijp je ook makkelijker met welke obstakels je collega’s in hun job te maken krijgen en kun je empathischer samenwerken. Het feit dat Kluwer Opleidingen de mini-MBA aanbood, vond ik meteen een meerwaarde. Ik heb al eerder opleidingen bij hen gevolgd en die waren altijd van een zeer hoog niveau. Wat mij betreft hoefde ik de provider dus niet te challengen.”

Interactief en praktisch

De sessies werden gegeven door experten met een goede theoretische kennis, maar vooral veel professionele ervaring. Axel Vosters: “Dat maakte de theorie heel tastbaar. Plus het feit dat aan elke module een opdracht gekoppeld was en we tegen het einde van de opleiding ook een businesscase hebben uitgewerkt.” Best pittig, volgens beide heren. “Het was een uitdaging om de veelheid aan informatie op korte tijd te verwerken. Vooral financieel management vond ik een harde noot om kraken.”

Santiago Janssens: “Het uitwerken van de businesscase vond ik niet evident omdat je er al aan moest beginnen terwijl de modules nog liepen en je dus nog niet alle input gekregen had. Persoonlijk vind ik dat de businesscase minder gewicht had mogen hebben in het totaalpakket van de mini-MBA.” Voor Axel Vosters bleek de businesscase dan weer meteen toepasbaar. “Ik had voor de mini-MBA al een idee om een bepaald project naar mijn team uit te rollen en heb de businesscase opdracht aangegrepen om dat meer high level te gaan doen.”

Santiago apprecieerde heel sterk het interactieve facet van de mini-MBA; het sparren met mensen uit heel diverse bedrijven. “Wat is hun cultuur, hun problemen en hun oplossingen? Die infosharing en de verruiming van mijn netwerk vond ik echt een meerwaarde.”

Key takeaways

De key takeway voor Santiago is dat hij, dankzij meer inzicht, veel closer kan samenwerken met het inventory department in zijn organisatie. “Vroeger was dat echt ver-van-mijn-bed. Maar nu ik beter weet hoe de forecasting inzake beschikbaarheid van producten werkt, kan ik tegenover onze klanten ook korter op de bal spelen.” Axel Vosters heeft dan weer veel opgestoken over influencing. “Met name hoe je tegenover verschillende interne stakeholders leiderschap aan de dag kan leggen zonder dat je hiërarchisch hun meerdere bent en hoe dat leidt tot beter teamwerk. Verder merk ik dat ik sinds de mini-MBA projecten beredeneerder en planmatiger aanpak.”

Santiago Janssens en Axel Vosters concluderen dat de mini-MBA een echte aanrader is voor middle management en zelfstandigen om bestaande kennis en inzichten te verruimen. Santiago Janssens: “Voor startende bedrijfsleiders vind ik zo’n mini-MBA zelfs een must omdat het alle managementaspecten behandelt.”

Zin in meer?

Wil je je management skills en inzichten aanscherpen? Schrijf je dan nu in voor de Mini-MBA Business Essentials voor Management Talent.

Bekijk hier het volledige interview met Axel en Santiago.

Avatar foto

Auteur

Gude Verhaert is productmanager voor de trainingen in marketing, communicatie en leadership. Voor de ontwikkeling van leeroplossingen in deze domeinen laat ze zich graag inspireren door haar uitgebreid netwerk van trainers en consultants in combinatie met een gezonde interesse voor nieuwe trends en ontwikkelingen in de opleidingswereld. Haar uitdaging? Ervoor zorgen dat professionals permanent bijleren én bijblijven.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect