Tijden veranderen. Managers ook?

Uit onze leadership enquête blijkt dat professionals van hun manager vooral verwachten dat hij/zij een coach en people manager is. Maar kunnen leidinggevenden die vaardigheden wel aanleren?

Belgische professionals verwachten van hun leidinggevende voornamelijk dat hij een coach en people manager is (Leadership enquête Kluwer Opleidingen 2014). En dat is een logische evolutie. Naar schatting 70 procent van alle werkende Belgen behoort tot de categorie kenniswerkers. Zij hebben geen nood aan een expert of ‘slimste van de klas’ als leidinggevende, maar willen werken in projectverband, voor een people manager die hen coacht, motiveert en ervoor zorgt dat ze hun expertise zo optimaal mogelijk kunnen inzetten.
Een tijdje geleden vergeleek Sandra Vandorpe (Tekortkomingen bijschaven of talenten ontwikkelen?) het op deze blog met sport, en die vergelijking gaat nog steeds op:

De beste coach hoeft niet zelf het hardst te kunnen lopen.

Hoog tijd dus om voluit in te zetten op de ontwikkeling van de soft skills bij de managers. Maar daar wringt het schoentje: kun je die vaardigheden namelijk wel aanleren? Volgens het merendeel van de respondenten niet. Zowel medewerkers, HR-verantwoordelijken als managers zelf zien deze skills eerder als aangeboren talent dan als aan te leren vaardigheid.

140574 03_Infograph-extra2_RGB_NL_HR

140574 03_Infograph-extra1_RGB_NL_HR

 

En hoewel we midden in de evolutie naar plattere organisaties en nieuwe manieren van werken zitten, worden managers nog steeds te vaak gekozen op basis van hun makkelijker aan te leren kennis en expertise, in de plaats van voor hun moeilijk te ontwikkelen people management skills.

In de eerste plaats zou er dus een mentaliteitswijziging binnen bedrijven moeten komen als het gaat over het benoemen van managers.

Je komt verder met een goede coach, dan met één sprinter.   

 

Meer lezen over de resultaten van de Leadership enquête?

  • Lees het artikel op learning Live: Profiel van de ideale leidinggevende
  • Lees het digitale Kluwer Learning Magazine, dat in het teken staat van leadership, met een test ‘Welke leider bent u?), een artikel over kennisdelen bij GDF Suez, de resultaten van de Leadership enquête, en meer. Registreer u voor dit digitale magazine en maak kans op een gratis Insights profieltest en analyse.
  • Op deze LinkedIn pagina vindt u handige tips en blijft u op de hoogte van de nieuwste opleidingen business management en leidinggeven.
Avatar foto

Auteur

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect