Trainer in de spotlight… Frans Van Rooij

Frans van Rooij coacht leidinggevenden en houdt ervan ambitieuze mensen te helpen hun dromen waar te maken. Zijn stokpaardje: vragen stellen die blijven hangen en tot nadenken stemmen.

 

1. Van wie heb je zelf het meest geleerd?

In een ver verleden had ik een directeur die ons – met de benen op tafel -bestookte met vragen. Terwijl hij zelf schijnbaar niets deed. Wij baalden hiervan, maar later besefte ik dat hij een enorm slimme strateeg was, waar ik veel van heb geleerd. Zijn vele scherpe vragen daagden ons uit om dieper na te denken, zonder te zeggen wat we moesten doen. Ik probeer diezelfde techniek toe te passen en stel veel vragen, maar ik geef wel mee waarom. Als je bepaalde kwaliteiten ziet in iemand, kan je ze door die vragen te stimuleren deze kwaliteiten te ontwikkelen. En spreek je mensen aan op hun kwaliteiten, dan maak je ze trots en doe je ze stralen.

 

2. Wat zorgt ervoor dat je na een trainingsdag kunt zeggen: ‘Dit was een geslaagde dag’?

Als mijn deelnemers moe zijn na een trainingsdag en ik niet, dan is het voor mij een geslaagde training. Ik stuur ze graag naar huis met een hoofd vol vragen, dan weet ik dat ik iets in gang gezet heb.

 

3. Welk moment in je opleiding zal je voor altijd bijblijven?

Mijn favoriete vraag heb ik van een leraar uit mijn schooltijd. Hij vroeg ons tot vervelens toe ‘Later als jullie groot zijn, wat doen jullie dan?’ Wij vonden dat onzin en die leraar was een oude zagevent. Wat bleek? Die vraag heeft me steeds geholpen om keuzes te maken. Ik stel ze nu ook regelmatig aan de deelnemers van mijn opleidingen, om te peilen naar het pad dat ze voor ogen hebben. En ik hoop dat deze vraag ook hen aanzet om keuzes te maken en de eerste stap te zetten.

 

4. Herinner je je een reactie van een deelnemer waardoor je wist dat je opleiding geslaagd was?

Soms mailen deelnemers me (maanden later) dat ze hebben toegepast wat ze bij me leerden. Dat is kicken! Ik stel tijdens een opleiding altijd dezelfde vraag: ‘Later als je groot bent, waar zie je jezelf dan?’ Een jonge dame gaf aan dat ze ervan droomde naar Australië te emigreren. Ik vroeg haar: waarom doe je dat niet? Neem zelf de regie over je eigen leven in handen. Bijna een jaar later krijg ik een mail van haar: ‘Beste Frans, ik ben mijn koffers aan het pakken!’

 

5. Zonder welk gadget/tool/app kan je geen werkdag doorkomen?

Het organisatiemodel van Robert Quinn, waarop ik analyses en redeneringen baseer, daar spelen we mee tijdens de cursus. Aan de andere kant is er de hardware, smartphones en computers, die mensen met elkaar verbindt.

 

© Carlo van den Broek
© Carlo van den Broek

Frans van Rooij heeft ruim 40 jaar ervaring in het trainen en coachen van leidinggevenden bij verschillende organisaties. Hij coacht en begeleidt leidinggevenden in veranderingstrajecten en hij deed dat al in de Verenigde Staten, China, Indonesië, Italië en Tsjechië.

Bij Kluwer Opleidingen is Frans van Rooij een veelgevraagde trainer/coach voor maatwerkopdrachten en voor open kalendertrainingen zoals:

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect