Umicore kiest voor open communicatie

“De thema’s Communicatie & Teamwork maken bij Umicore deel uit van het standaard opleidingsaanbod voor België. De opleiding is in de eerste plaats gericht op managers. We vinden het echter belangrijk hier bewust aandacht aan te besteden en iedereen de ruimte te geven hier verder in te groeien . Constructiever werken, dankzij meer inzicht in jezelf en de mensen rondom je én duidelijke communicatie: dat is het doel”, zegt Wendy Neuts, Learning & Development Specialist bij Umicore.

 

“We wilden 1 model – voor managers, bedienden en arbeiders – overkoepelend over alle Belgische sites heen. Met als doel alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en 1 gemeenschappelijke taal te creëeren rond persoonlijkheid. Een model dat geen one shot is, maar dat we langere tijd meenemen en dat door iedereen begrepen wordt. En uiteraard moest het passen bij de 5 waarden van Umicore: openness, respect, commitment, teamwork en innovation.”

 

Insights voor iedereen

“Insights loopt als rode draad doorheen onze leiderschaps- en (inter)persoonlijke vaardigheidstrainingen die je kan terugvinden in onze jaarlijkse opleidingsbrochure (standaardaanbod Umicore België).”

“De opleiding staat open voor iedereen die een beter zicht wil krijgen op zijn persoonlijke communicatiestijl en het werken in team/groep wil verbeteren.”

 

Blauw, rood, groen, geel

Insights werkt met 4 kleuren die een aantal persoonlijkheidskenmerken bundelen en resulteren in 8 persoonlijkheidstypes. Ben je analytisch, nauwkeurig, voorzichtig? Dat is je blauwe energie. Of eerder prestatiegericht, vastberaden en doelbewust? Je neigt naar meer rode energie. Of herken je je als zorgzaam, harmonieus en geduldig? Dan heb je veel groene energie. Of eerder geel? Enthousiast, expressief, dynamisch en opgewekt. Al een idee wat jouw overheersende kleur is?

 

Tweedaagse opleiding

Wendy: “Met de collega’s van Learning&Development volgden we als een van de eersten de training ‘Communication & Teamwork’. Vóór de opleiding vul je een online vragenlijst in van een 25-tal vragen. Daarna volgt de 2-daagse opleiding met overnachting. Tijdens de 1ste dag maak je kennis met het Insights model, je persoonlijke communicatiestijl, de impact hiervan op de mensen rondom je en ga je aan de slag met alternatieve communicatietechnieken – bijvoorbeeld non-violent communication. In de namiddag krijgt iedereen zijn persoonlijk profiel, opgesteld op basis van de eerder ingevulde online vragenlijst.”

 

Het belang van inzicht

En dat persoonlijk profiel wordt vaak met veel verbazing doorgenomen. Docente Vera Vanderlocht: “Als de deelnemers hun persoonlijke profiel lezen, vragen ze me wel eens: hoe weet je dat ik niet hou van een rommelig bureau? Was er vooraf nog een zeker scepticisme, dan valt dat bij 9 op de 10 deelnemers snel weg omdat de beschrijving verrassend accuraat is.“

 

Verschillen zijn vaak een bron van frustratie. Deze training laat zien hoe je mensen meekrijgt in je verhaal. En dat verschillen net heel complementair kunnen zijn.

 

Elk type zijn communicatiestijl

Wendy: “In de eerste plaats word je je tijdens de training bewust van jouw persoonlijke voorkeur/stijl én in de 2de plaats de verschillen tussen mensen. Dat is een belangrijke 1e stap. Daarna leer je op basis hiervan optimaal met elkaar communiceren. Dat kan zeer verhelderend zijn. Heeft de persoon bijvoorbeeld een meer rode energie in zich, dan is het iemand die graag beslissingen wil nemen en resultaten boeken. Iemand die vooruit wil. Als je dit weet, dan kan je in plaats van het bij bijvoorbeeld een algemene briefing te houden en te stuiten op weerstand, de persoon actief inschakelen bij het beslissingsproces of bij het zoeken naar oplossingen. Een collega stelde het zo: in plaats van me te ergeren aan iemand, weet ik nu op welke manier ik moet praten met die persoon om samen vooruit te komen.”

 

Toon begrip

Wendy: “Je kan het model ook in schriftelijke communicatie gebruiken, zoals bij e-mails. Een van de tips & tricks is om meer mee te denken in het verhaal van de ander. En begrip op te brengen voor zijn of haar situatie, zonder de prioriteiten uit het oog te verliezen. Natuurlijk moeten projecten vooruit gaan en moet er resultaat geboekt worden, maar dat betekent niet dat je niet mee in de probleemstelling kan stapen. In plaats van te vragen naar verklaringen van een blokkage en te stuiten op defensief gedrag wordt het: hoe kan ik je helpen om samen tot het gewenste resultaat te komen?”

 

Opleiding: een investering

Om een bedrijf specifieke handvaten te kunnen geven, is zelfinzicht noodzakelijk. En dat vraagt best wat moed van iedereen. Docente Vera Vanderlocht: “Umicore heeft een heel fijne leermentaliteit, ook bij mensen die er al vele jaren werken. De open communicatie tussen iedereen is enorm belangrijk om stappen vooruit te kunnen zetten. Pas als die open sfeer er is, kan je echt ingaan op waar de werkpunten liggen en hoe deze aangepakt kunnen worden.”

 

Zin in meer?

Wilt u de communicatie in uw organisatie ook verbeteren of op elkaar afstemmen. Neem contact op met learning consultant koen.dierckx@wolterskluwer.com. Hij denkt graag mee over hoe je dat kunt aanpakken.

 

Umicore

Umicore is een wereldwijde materiaaltechnologie- en recyclagegroep. Haar activiteiten zijn georganiseerd in 3 business groups: Catalysis, Energy & Surface Technologies en Recycling. Het grootste deel van haar onderzoek- en ontwikkelinginspanningen is gericht op materialen voor schone mobiliteit en recyclage. De doelstelling van Umicore is gebaseerd op de ambitie om materialen te ontwikkelen, te maken en te recycleren op een wijze die in overeenstemming is met haar beleidsverklaring: ‘materials for a better life’. De Groep stelt ongeveer 10.100 mensen tewerk.

 

Wendy Neuts werkt al sinds 2006 bij Umicore en is Learning & Development Specialist sinds 2010. Samen met 4 collega’s zet Wendy zich in voor de opleidingen bij Umicore, regio België en Noord-Europa.

 

Vera Vanderlocht is trainer en coach bij Kluwer Opleidingen/Linkpower. Ze begeleidt zowel individuen als teams bij hun persoonlijke ontwikkeling in leiderschap, (zelf)coaching, communicatie en emotionele intelligentie. Vera gaf trainingsessies bij o.a. BNP Paribas Fortis, Siemens, Barco en Umicore.

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect