Van een sturende naar een coachende leiderschapsstijl

Het zijn drukke tijden voor Paul De Ridder. Begin 2018 nam hij het roer over van Hans Suijkerbuijk als Managing Director van Wolters Kluwer. 16 jaar ervaring binnen Wolters Kluwer zorgden ervoor dat hij de organisatie van naaldje tot draadje kent. De eindverantwoordelijkheid nemen was een logische volgende stap.

Een cultuur van innovatie

Voor zijn aanstelling als Managing Director was Paul De Ridder Director Strategy and Innovation bij Wolters Kluwer. Wolters Kluwer streeft naar innovatie via een dedicated team dat werkt met een startupmentaliteit binnen de corporate omgeving. Innopreneurship heet dat dan. Het team vertaalt trends zoals artificiële intelligentie naar nieuwe ideeën en producten. Paul: “Ondernemerschap is meer een mindset dan een skill, en die mindset proberen we via dat team in de hele organisatie te stimuleren.”

Digitalisering maakt deel uit van die continue zoektocht naar innovatie. Als middel, niet als doel op zich. “Zo komen we tegemoet aan de veranderende verwachtingen van onze klanten. De millennialgeneratie is het gewoon om snel iets op te zoeken op internet. Als je een boek bestelt op bol .com, verwacht je dat het de dag erna geleverd wordt. De verwachtingen in de consumentenmarkt zie je na een tijdje altijd doorstromen naar de B2Bmarkt. Binnen Wolters Kluwer spelen we daarop in door te evolueren naar een digital first strategie, waarbij inhoud eerst online beschikbaar wordt en dan pas in print. Uiteraard investeren wij daarnaast ook zwaar in de user interface om het gebruiksgemak te verbeteren.”

 

“ Ik wil mezelf onzichtbaar maken als manager.”

PAUL DE RIDDER, MANAGING DIRECTOR, WOLTERS KLUWER

 

Van een sturende naar een coachende leiderschapsstijl

De basis voor zijn managementervaring legde Paul lang geleden: “Ik heb eerst een tijdje als consultant gewerkt. Rond mijn dertigste werd ik leidinggevende. Van coaching was toen niet veel sprake, ik werd gewoon in het diepe gegooid (lacht). Ik was toen net een Executive MBA begonnen. Dat intensieve traject heeft mij enorm geholpen. Ik heb er heel veel geleerd van de ervaren docenten en van cursisten in eenzelfde situatie.”

Paul omschrijft zijn leiderschapsstijl als strategisch. Naast de lijnen uitzetten wil hij vooral inspireren en coachen en zijn medewerkers helpen om zelf te groeien. Paul: “Ik heb altijd de filosofie gehad: ik ben maar degene die hen helpt om het beste van zichzelf te geven. Als ik er niet ben, moeten ze het ook kunnen doen. Ik wil mezelf onzichtbaar maken als manager, door mij te omringen met sterke medewerkers.”

Paul groeide vanuit een inhoudelijke expertise • management van informatie en data warehousing • door naar een meer leidinggevende functie. Oorspronkelijk hanteerde hij een meer sturende leiderschapsstijl. “Je bent geneigd om vanuit je expertise zelf standpunten in te nemen en een bepaalde richting te kiezen. Dat deed ik ook, tot men mij tijdens een opleidingstraject bij Kluwer Opleidingen aanraadde om een meer coachende leiderschapsstijl te ontwikkelen. Die opleiding zette me aan om afstand te nemen van mijn inhoudelijke expertise en meer te vertrouwen op de die van anderen en mijn focus te verleggen naar het begeleiden van het proces.” Die coachende leiderschapsstijl vindt hij een must om te overleven als organisatie.

Kansen grijpen

Zelf stak hij altijd veel op van zijn leidinggevenden. En van zijn grootmoeder. “Ik heb mijn grootmoeder zaliger, die 94 geworden is, nooit horen klagen. Zij was mijn grootste voorbeeld (lacht).” Zijn advies? Open staan voor de kansen die zich voordoen. Niet bang zijn van een nieuwe uitdaging, maar erin springen. Dat ondervond hij ook zelf aan den lijve. Toen tijdens de millenniumwisseling de internetbubbel barste, voelde heel Europa de crisis. Zijn toenmalige werkgever marchFIRST ging failliet. Zijn volgende werkgever schrapte ook de Europese afdeling. En toen moest 9/11 nog komen. Gelukkig bood de toenmalige CFO van Wolters Kluwer hem een kans op de financiële afdeling. Paul: “Daar ben ik opnieuw van nul begonnen. Elke drie jaar nam ik een andere rol op, alleen zo blijf je groeien.”

#Paul #De #Ridder

Paul De Ridder, Managing Director van Wolters Kluwer

 

 

 

Benieuwd naar inzichten in jouw managementstijl?

Wil je jouw team beter kan coachen? Volg dan net zoals Paul De Ridder de opleiding Coachend leidinggeven.
Of verdiep je via het Management Development Program in persoonlijk, strategisch en performance management.

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect