Wat is de link tussen de Olympische Spelen en leiderschap?

De Olympische Spelen zijn van start gegaan in Brazilië. Het is een spectaculair evenement waar de beste sportmannen en -vrouwen uit de hele wereld in een brede waaier van disciplines de strijd aangaan voor goud. De Olympische leuze Citius, Altius, Fortius is een goed kader om over leiderschap te praten in de wereld van vandaag en morgen

De Olympische spelen sluiten aan bij de ruimere wereld: Wij zijn steeds meer afhankelijk van en verbonden met de andere knooppunten (concentratie van mensen/vaardigheden/macht/middelen met verbindingsmogelijkheden) in het wereldwijde gevarieerde netwerk. Vandaar dat leiders die zien hoe hun eigen doelstellingen verbonden zijn met het grotere geheel en dit meenemen in hun manier van leiding geven, hun teams en organisaties succesvoller en effectiever maken.

Citius – sneller

Wanneer u de volledige controle hebt over een eenvoudig systeem, hebt u de luxe om de nodige tijd te nemen om zichzelf volledig te informeren en pas dan te beslissen en verder te gaan. Maar dat is voor veel leiders vandaag niet de realiteit. Uw beslissingen kunnen van invloed zijn op het ruimere ecosysteem en enkel als u erin slaagt steeds snelle beslissingen te nemen, zal die invloed een zinvol effect hebben, aangezien de omstandigheden voortdurend veranderen.  En op het ogenblik dat u de impulsen terugkrijgt, moet u ook reageren.
Snel handelen moet een tegenwicht krijgen van reflectie om snel tot gepersonaliseerde inzichten te komen.

Dit vraagt om een mentaliteitswijziging van frustratie door gegevens, bijvoorbeeld honderden e-mails en tal van social media kanalen, tot het in de armen sluiten van de inputs. Om het evenwicht te bewaren is het ook nodig de tijd te nemen om alles op een rij te zetten – snel handelen moet een tegenwicht krijgen van reflectie om gegevens om te zetten in informatie, informatie in betekenis en betekenis in gepersonaliseerde inzichten.

De Olympische leuze Citius, Altius, Fortius is een goed kader om over leiderschap te praten in de wereld van vandaag en morgen

Altius – hoger

Leiding geven op een hoger niveau is in essentie een engagement tot continue zelfontwikkeling. Net als bij de succesvolle Olympische atleten gaat het niet alleen over harder en langer trainen – maar levert slimmer trainen winst op. Slimmere methoden kunnen vaak van anderen worden geleerd – door wat voor anderen werkt om te zetten naar uw eigen unieke context. Verder moet u zich afvragen wat u goed doet waarvan anderen kunnen leren, en dit dan actief delen.
Dit vereist dat een leider ook een leernetwerk heeft, naast het beter bekende zakelijke netwerk.
Leernetwerken halen de muur neer tussen de leider als persoon en de functie.

Fortius – sterker

Sterke punten in persoonlijk leiderschap kunnen worden versterkt door een sterke verbinding tussen het ik en de rol als leider – Altius. Dit vermindert de inspanning die moet worden besteed aan ‘internalisering’, wat op termijn de leider in staat stelt snel te reageren – Citius.
Sterker organisatorisch leiderschap ontstaat echter wanneer leiders een grotere en positieve impact hebben buiten zichzelf en organisatorisch vermogen ontwikkelen via mensen. Dit is mogelijk door ervoor te zorgen dat het team een belangrijk knooppunt wordt in het netwerk, met veel en sterke verbindingen. Een teken dat sterk leiderschap plaatsvindt, is dat de teams meer waarde toevoegen aan de onderneming en het ecosysteem dan gewoon de som van de delen.

Bron: Linkedin Auteur: Peter Holmark, HR Director Customer Operations Europe bij Nokia Networks

Boost uw leadership skills in de wereld van vandaag en morgen met deze opleidingen:

 

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect