“Wie 10 uur op kantoor is, scoort daarom niet beter”

Verbonden, wendbaar, connected. Zo bestempelt technologiereus Bosch zijn organisatie. Bosch verrijkt de markt met het Internet of Things: slimme technologie die apparaten én mensen met elkaar verbindt. Ook intern ontketent technologie er een nieuwe, flexibele manier van werken. Lees het interview met Christoph Kübel, lid van de raad van bestuur en hr-verantwoordelijke bij Bosch.

Waarom staat connecteren centraal bij Bosch?

Christoph Kübel: “Om zijn groei te verzekeren de komende jaren, rekent Bosch op de ontwikkeling en verkoop van Internet of Things-producten. Elk nieuw product van Bosch moet gekoppeld zijn aan het internet. Daarom brengen we IT- en softwarespecialisten samen die ook thuis zijn in elektrotechniek of machinebouw. We zoeken geïnteresseerde en creatieve medewerkers die innovatieve oplossingen ontwikkelen.”

Hoe stimuleer je creativiteit op de werkvloer?

Christoph Kübel: “Creativiteit en nieuwe ideeën ontstaan in een stimulerende werkcultuur. Bosch timmert daar volop aan. Om te beginnen steunt alles wat we doen op onze bedrijfswaarden. Zo focussen we niet meer op aanwezigheid van het personeel, maar op hun resultaten. Daarnaast zweren we bij diversiteit op de werkvloer. In alle dimensies: geslacht, leeftijd, cultuur en nationaliteit. Bosch stelt zich op als een wendbare organisatie, die netwerking tussen het personeel stimuleert. En haar medewerkers maximale vrijheid biedt.”

Wat betekent ‘maximale vrijheid’ voor een IT-medewerker?

Christoph Kübel: “Medewerkers dragen mobiel werken hoog in het vaandel. Daarom faciliteren we afstandswerk. De meeste werknemers in Duitsland bepalen hun eigen uren en werken thuis, in de trein, op café, … zolang hun opdracht het toelaat. De aanwezigheid telt niet. Het resultaat wel.”

In de digital workplace organiseert een medewerker zelf zijn werk, neemt meer verantwoordelijkheid en maakt doordachte beslissingen.

Hoe gaan leidinggevenden om met die veranderde werkcultuur?

Christoph Kübel: “Dat ging niet over één nacht ijs. Ikzelf groeide ook op in een ‘aanwezigheidscultuur’: ’s ochtends kwam je vroeg op kantoor en ’s avonds vertrok je liefst zo laat mogelijk. Leidinggevenden stelden zich vragen bij het nieuwe werken: ik zie mijn medewerkers niet, hoe kan ik hen nog sturen? Ondertussen begrijpen we dat aanwezigheid niet direct leidt tot meer resultaat. Wie tien uren op kantoor is, scoort niet beter dan zijn collega die zeven uren extreem efficiënt werkt. We introduceerden ook een programma voor leidinggevenden om zélf een halve dag per week vanop afstand te werken. Velen maakten daar een gewoonte van en zijn een voorbeeld voor hun medewerkers.”

Welke veranderingen brengt de digitalisering van het werk nog met zich mee?

Christoph Kübel: “Digitalisering is geen nieuw element voor ons. We ontwerpen zélf producten en oplossingen die via internet worden gestuurd. Dat vereist meer samenwerking tussen de verschillende vakdisciplines en divisies. Daarom stimuleert Bosch grensoverschrijdend, hiërarchievrij teamwork. De superior wordt een leader, die zijn medewerkers zelf beslissingen laat nemen en weinig controleert. En ook de rol van de werknemer verandert: hij moet meer verantwoordelijkheid nemen, een sterk beslissingsvermogen hebben en zichzelf goed organiseren.”

Hoe ondersteun je samenwerking over de divisies heen?

Christoph Kübel: “Bosch gebruikt een socialbusiness-platform: Bosch Connect. Daarop zijn meer dan 180.000 medewerkers aangesloten. Daarnaast investeren we in moderne bureausoftware met toegang tot videotelefonie en onlinechats.

Lees hier het volledige interview met Christoph Kübel (Duits) in Computerwoche.

 

Benieuwd naar meer? Kom op 22 september 2016 naar de workshop Social Technologies and Agility. Daar vertelt Joachim Heinz, Director Agile Company & Digital Transformation bij Bosch waarom een wendbare en geconnecteerde organisatie wérkt. Inschrijven doet u hier.
Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect