Yahoo verbiedt thuiswerken? Groot gelijk!

Verbazend nieuws. Thuiswerken wordt verboden. Niet door één of andere stoffige overheidsinstelling maar door Yahoo, één van de pioniers van onze digitale economie. En gelijk hebben ze!

Toegegeven: deze ietwat provocerende titel had tot doel om uw aandacht te trekken en u te verleiden om verder te lezen. U vraagt zich waarschijnlijk af waarom een ambassadeur van Het Nieuwe Werken akkoord gaat met een dergelijke beslissing? Want het is toch verbazend nieuws. De uitspraak komt niet van één of andere stoffige overheidsinstelling uit het oerconservatieve ‘Midwest’, neen het gaat om Yahoo, één van de pioniers van onze digitale economie. In het internetmilieu wordt de beslissing van Marissa Mayer – de nieuwe CEO van Yahoo en ex-CEO van Google! – als verraad bestempeld, alsof Yahoo haar eigen afkomst zou verloochend hebben. Maar vanwaar dan toch die radicale ommekeer?

Een verandering van cultuur

Marissa Mayer werd aan het hoofd van Yahoo benoemd met een duidelijke opdracht: een nieuwe dynamiek creëren in de cultuur van een prestigieus bedrijf dat afgelopen jaren stilaan was ingedommeld en alles in het werk stelt om haar businessmodel staande te houden in plaats van nieuwe concepten uit te vinden. Ze is er in geslaagd om van Google één van de meest innovatieve bedrijven ter wereld te maken. Volgens Andrew Nusca – editorialist bij ZDNet – wil Marissa Mayer niets anders dan dezelfde succesformule bij Yahoo toepassen: een werkklimaat ontwikkelen waarin creatieve toptalenten zich volop kunnen ontplooien.

In een interne memo zegt Jackie Rese, HR Director bij Yahoo: “To become the absolute best place to work, communication and collaboration will be important, so we need to be working side-by-side. That is why it is critical that we are all present in our offices. Some of the best decisions and insights come from hallway and cafeteria discussions, meeting new people, and impromptu team meetings. Speed and quality are often sacrificed when we work from home. We need to be one Yahoo!, and that starts with physically being together “. Met andere woorden: homeworking wordt vandaag bij Yahoo ervaren als een obstakel dat de creativiteit binnen het bedrijf afremt. Yahoo beweert niet dat thuiswerken op zich niet nuttig kan zijn; het zegt alleen dat in de huidige omstandigheden de thuiswerkers onvoldoende bijdragen tot de (tegenvallende) resultaten van het bedrijf. Het is vijf voor twaalf voor Yahoo, dus: alle hens aan dek!

Thuiswerken op drift

In dat opzicht valt er voor de beslissing van Marissa Mayer toch wel wat te zeggen. Na verloop van tijd hebben bepaalde mensen de neiging om homeworking als een verworven recht te beschouwen. En dat kan voor een organisatie contraproductief werken. Enige tijd geleden wilde ik met een aantal collega’s een brainstormingsessie organiseren. Ik heb een viertal data voorgesteld, maar telkens was er wel iemand die antwoordde: neen, die dag gaat niet voor mij want dat is mijn vaste thuiswerkdag!
Tja, dan begrijp ik dat bepaalde managers af en toe de noodrem trekken. Om dan meteen het kind met het badwater weg te gooien is waarschijnlijk ook geen goed idee.
Een kwestie van gezond verstand, niet?

Ivan Cols

 

Ivan Cols, Managing Partner bij Prepared Mind, adviesbureau in Organizational Change:
“HNW is voor mij een echte passie geworden. In 2009 zijn we bij Getronics – als pionier op de Belgische markt – gestart met het invoeren van HNW. In het begin ging het voornamelijk om het beheer van een aantal interessante projecten zoals telewerken, management by objectives, papierloos werken of flex offices. Maar gaandeweg is het programma geëvolueerd naar een heuse culturele mindshift. HNW is in essentie een sociale innovatie waarbij de arbeidsrelaties fundamenteel veranderen. Binnen 10 jaar zullen we zeggen: we hebben het allemaal van dichtbij meegemaakt. En dat maakt het zo boeiend.”

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect