Zelfmanagement en authentiek leiderschap

by Gude Verhaert

Managers hebben vandaag een heel andere functie dan vroeger. Wij vroegen management consultants Ronny Frickx en José Hendrikx wat er veranderd is, en hoe je die veranderingen kan aanleren.

 

José Hendrikx heeft jarenlange ervaring als manager in zowel industriële als dienstverlenende sectoren. Volgens haar is de opdracht van een hedendaagse manager ingrijpend veranderd: “De industriële revolutie heeft ons met een hiërarchisch model opgezadeld. Dat model heeft altijd goed gewerkt in grote productie-omgevingen met een duidelijke scheiding tussen denken en doen. Maar vandaag is het niet langer bruikbaar. Professionals willen zichzelf kunnen ontwikkelen en willen meer gecoacht worden. Daar ligt de toekomst van de managers.”

Ronny Frickx, eveneens met 20 jaar managementervaring in een internationale omgeving, is het daar mee eens en vult verder aan: “We moeten overstappen van het sturende leiderschap naar het inspirerende leiderschap. Als nieuwe leider creëer je followers die jou willen volgen in het verhaal dat je opbouwt. Het is jouw rol om je medewerkers te laten groeien, zodat zij dat verhaal kunnen waarmaken. Dat is een totaal andere benadering van leiderschap.”

 

Zelfinzicht vormt de basis om andere mensen te kunnen inspireren en richting te geven.

José Hendrikx

 

Mensenkennis begint bij zelfkennis

“Veel managementopleidingen werken met assessments”, ergert Ronny zich. “Ik geloof niet in de almacht van assessments. Een introspectieproces heeft volgens mij veel meer waarde. In mijn opleidingen trigger ik managers om na te denken over waar zij hun energie vandaan halen, wat hen drijft en ook wat hen stoort. Zo ontdekken ze niet alleen zichzelf, maar ook hoe andere mensen anders in elkaar zitten. Die persoonlijke ontdekkingsreis is veel rijker en doeltreffender dan een assessmentbrief die je zomaar eventjes vertelt wie jij bent.”

“Dat zelfinzicht levert trouwens nog een ander groot voordeel op: je leert je eigen grenzen kennen. Zeker voor leiders is het enorm belangrijk om niet voortdurend je eigen grenzen te overschrijden. Want dat leidt tot stress, en langdurige stress heeft een negatieve invloed op je omgeving en jezelf, met burn-outs tot gevolg. Efficiënt management omvat dus ook een deel self-management.”

“Dat zelfinzicht is dan ook een belangrijke pijler in onze opleidingen”, besluit José. “Het vormt de basis van alle mogelijkheden om andere mensen te kunnen inspireren en richting aan te geven. Het is de enige manier om echt succesvol te zijn als leider.”

 

Het geheim van een goede manager

Uiteraard is enkel zelfkennis niet voldoende. Managers moeten ook op een andere manier leren denken, legt José uit. “Veel leiders komen uit een uitvoerende functie. Daardoor vinden ze het vaak lastig om het operationele los te laten en naar het grotere geheel te kijken. Terwijl je als manager net een conceptueel denkniveau moet bereiken om vooruit te kunnen kijken. Je moet voor jezelf kunnen uitmaken waar jij mee bezig moet zijn, en wat je best aan anderen overlaat omdat zij daar kundiger in zijn dan jij.”

 

Als leider creëer je followers die jou willen volgen in het verhaal dat je opbouwt.

Ronny Frickx

 

“Managers moeten ook niet-lineair kunnen denken als ze hun efficiëntie willen verhogen”, stelt Ronny. “We zien vaak dat werknemers die vanuit een hiërarchische functie omhoogklimmen naar het management, vast blijven zitten in hun eigen wereld en allerlei dingetjes proberen te verbeteren. Wij leren hen om niet alleen zichzelf, maar ook hun organisatie in vraag te stellen en een eigen weg te vinden. Er bestaat een heel mooi gezegde: ‘Als je je eigen weg vindt, dan kan niemand je inhalen’. Het komt er telkens opnieuw op aan om samen met je bedrijf en je medewerkers je eigen weg te vinden, want dan kunnen je concurrenten je onmogelijk inhalen. Dat is een broodnodige capaciteit voor de managers van vandaag.”

 

Meer info?

Ben je van plan om manager te worden, ben je net aan de slag als manager of wil je jouw management skills graag bijschaven? Bekijk dan het unieke Management Skills Program van Kluwer. Tijdens deze vijfdaagse opleiding met residentiële overnachting leer je op intense en persoonlijke wijze zes essentiële management skills aan.

Gedurende de opleidingsperiode van zes weken werk je aan een ‘business impact project’, een individueel project dat je kiest binnen je organisatie en dat aansluit bij de onderwerpen uit de opleiding. Tijdens de uitwerking van dit project wordt er veel aandacht besteed aan jouw stelselmatige ontwikkeling en jouw pro-activiteit. De individuele begeleiding tijdens het traject en de projectvoorstelling op het einde zorgen voor een uitgewerkte case die je na de opleiding kunt uitrollen.

Wilt u kennis maken met dit unieke management programma of met de trainers? Kom dan naar de gratis infosessie.

 

Ronny FrickxRonny Frickx bouwde zijn people skills op als lijnmanager, hr-director en COO in een multinationale serviceomgeving. Sinds 2010 begeleidt hij organisaties in hun verandertrajecten, en daarbij ook managers, teamleiders en andere rollen binnen het bedrijf naar krachtig leiderschap, sterkere communicatie, change management en sales.

 

 

Jose HendirkxJosé Hendrikx heeft een ruime internationale management ervaring, zowel in industriële als in dienstverlenende sectoren. Haar focus ligt in het ontwikkelen van strategieën en organisaties. Ze leidt top management trainingen op het gebied van leiderschap, verkoop, presentatietechnieken, persoonlijke ontwikkeling en communicatie.

 

Lees ook