Aanvullende pensioenen, een landschap dat voortdurend verandert

Collectieve of individuele aanvullende pensioenen, ook wel de ‘tweede pensioenpijler’ genoemd, zijn een uitstekend instrument voor fiscale optimalisatie bij loontrekkenden en zelfstandigen. De wetgeving ter zake evolueert wel voortdurend. Om het bos door de bomen te blijven zien, maakt Isabelle Close, gespecialiseerd trainer in pensioenen, voor ons even de balans op.

 

De tweede pijler blijft een absolute must

“Aanvullende pensioenen zijn bijzonder populair in België en geheel terecht. De tweede pensioenpijler is al lang sterk ingeburgerd en de belastingvoordelen ervan zijn ontegensprekelijk interessant en zelfs onmisbaar. Iedereen weet dat de wettelijke pensioenen het de voorbije jaren niet onder de markt hadden”, legt Isabelle Close uit. “Vandaar de noodzaak van een tweede pijler. De beleidsmaatregelen evolueren trouwens duidelijk in die richting en de wil is er om het systeem te promoten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de resultaten altijd zijn wat we ervan verwachten …”

 

Wat vandaag relevant is, is dat morgen misschien al niet meer. Alert blijven en je keuze bijsturen op basis van politieke beslissingen, is belangrijk. We mogen de tweede pijler niet beschouwen als een rigide systeem.

 

Zich aanpassen aan de veranderingen van het systeem

De achtereenvolgende hervormingen van het pensioensysteem maken de wetgeving vaak complexer. Het codewoord is aanpassing, benadrukt Isabelle Close: “Wat vandaag relevant is, is dat morgen misschien al niet meer. Alert blijven en je keuze bijsturen op basis van politieke beslissingen, is belangrijk. We mogen de tweede pijler niet beschouwen als een rigide systeem.” Door de jongste hervorming in 2016 is het niet meer mogelijk om je aanvullend pensioen op te nemen vóór de wettelijke pensioenleeftijd. Vandaag is dat nog altijd 65 jaar, maar in 2025 evolueert die naar 66 jaar en in 2030 naar 67 jaar. “Wie de wettelijke pensioenleeftijd bereikte, kreeg tot vandaag een extra belastingvoordeel. Wat gebeurt er in de toekomst? De nieuwe maatregelen hebben geen betrekking op bestaande plannen voor aanvullend pensioen in de overgangsperiode tot in 2019. Voor wie nu een pensioenplan opstart, kan de in het pensioenreglement of -overeenkomst bepaalde pensioenleeftijd niet lager liggen dan de wettelijke pensioenleeftijd die momenteel 65 jaar bedraagt.”

 

Betekent dit het einde van de groepsverzekering?

De groepsverzekering die werkgevers voor werknemers afsloten was lange tijd erg in trek, maar boet nu in aan populariteit door de verplichte minimumrente. “In het licht van wat geld momenteel opbrengt, zorgde deze maatregel ervoor – die nochtans goed bedoeld was aangezien hij de belegging van de werknemer beschermt – dat het systeem van de groepsverzekering achterhaald is.”

 

Nieuwe mogelijkheden voor zelfstandigen

“Er bestaan momenteel twee belangrijke mogelijkheden om een aanvullend pensioen op te bouwen: het VAPZ voor zelfstandigen als natuurlijke persoon en de IPT voor bedrijfsleiders. Maar er zou nu ook werk worden gemaakt van een systeem dat het midden houdt tussen beide, IPTZ genoemd, en een aanvulling kan vormen op het VAPZ voor zelfstandigen als natuurlijke persoon, met belastingvoordelen in het kader van de naleving van de 80%-regel. Een evolutie die we zeker op de voet moeten volgen,” besluit Isabelle Close.

 

Zin in meer?

Wil je ook up-to-date blijven over de recentste ontwikkelingen? Bekijk dan zeker de opleiding 'De (nieuwe) fiscale wetgeving "Aanvullende pensioenen"'.

 

 

Isabelle Close 2015Isabelle Close heeft meer dan 15 jaar ervaring in fiscaliteit. Ze behaalde een diploma buitenlandse handel en ging aan de slag in de verzekeringswereld. Ze is gespecialiseerd in commerciële, technische en communicatiegebonden materies. In 2013 opende ze haar eigen opleidings- en consultancycentrum, IC LEARNING SPRL, waarin ze haar pedagogische kwaliteiten om kennis over te brengen ten volle kan benutten.

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect